2016. már 06.

Rivaldafényben #4: Wonder Woman

írta: TheRich
Rivaldafényben #4: Wonder Woman

A Batman v Superman megjelenése előtt, meg persze a solo filmje híreinek tükrében, ideje megismernünk Diana Prince, alias Wonder Woman (Csodanő) személyét és történetét! Azzal, hogy miképp alakult az idő múlásával a hősnő ábrázolása már találkozhattatok a blogon (ITT), szóval most inkább a karakter eredettörténetét és életlének fontosabb állomásait írom le nektek. Ahogy a legtöbb DC karakter, meg általában a szuperhősök, úgy Wonder Woman is már velünk van a képregények aranykora óta, ezért igen komoly mennyiségű képregény történelmen kell átrágnom magam, szóval nagy lépésekben mesélek róla, így megeshet, hogy pár dolog kimarad a karakterrel kapcsolatban.

comic_finch_wonder_woman_series.jpg

photo-1.pngWonder Woman karakterét egy olyan korszakban alkották meg, mikor még nem igazán lehetett női szuperhősökkel találkozni. A második világháború kitörésével a nők szerepkörei egyre inkább megváltoztak, így a képregényekben is ideje volt egy hasonló pálfordulásra. A DC szerkesztője (Max Gaines) úgy érezte, hogy a saját karaktertárukat is ideje most már egy hősnővel bővíteni, szóval éppen kapóra jött számára William Moulton Marston és H.G. Peter, akik végül is Wonder Woman megalkotóinak számítanak (igaz, Marston feleségének köszönhető, hogy a karakter nő lett). A hősnő 1941 decemberében debütált az All Star Comics #8-ban, egy évvel később, 1942-ben a Sensational Comics első számában pedig már a borítót is magáénak tudhatta! Wonder Woman olyan szerepköröket töltött be a DC aranykorában a képregények oldalain, amiket azelőtt női karakter sosem. Többek között az USA elnöke is volt, ami miatt sokan támadták a kiadót, hogy a fiatal lányoknak és nőknek egy hamis példaképet hoztak létre. Ennek ellenére az idő múlásával egyre inkább elcsendesedtek ezek a kirohanások és Wonder Woman a Föld egyik legismertebb szuperhősévé nőtte ki magát.

new52_justice_league_wonder_woman.jpg

Wonder Woman egy igen érdekes eredettörténettel rendelkezik, ami szerencsére az idő múlásával egy kicsit "realisztikusabb" megközelítést is kapott. A Themyscira szigetén élő Hyppolita, az amazonok királynője mindig is szeretett volna magának egy gyereket, de mivel meddő volt, ezért vágya bekövetkeztére sok esélye nem volt. Egy napon a végső elkeseredésében a sziget földjéből kezd el megformálni magának egy kislányt, hogy majd életre kelti, de ekkor megjelent Zeusz, az istenek fejedelme. Utóbbiról tudjuk, hogy miképp állt hozzá az egy éjszakás kalandokhoz, szóval most sem habozott sokat.

zeus_and_hyppolita.jpg

Mivel nem védekeztek, így az együtt töltött este eredménye az ifjú hercegnő, Diana lett. De persze a dolgok nem maradtak túl sokáig egyszerűek. A hősnőnk származására nem szabadott, hogy fény derüljön, mert Héra, vagyis Zeusz felesége a haragjában biztos végzett volna a tiltott szerelem gyümölcsével, Wonder Womannel. Emiatt az hercegnő sokáig hazugságban kellett éljen származásával kapcsolatban. Anyja, Hyppolita az agyagból megformálós sztorit mesélte el neki újra és újra annak érdekében, hogy megóvja őt a haláltól. Szokták mondani, hogy minden rosszban van valami jó és ez esetben sincs ez másképp. Egy isten leszármazottjaként Wonder Woman hihetetlen képességekkel lett megáldva, ami az ember feletti erő mellett, a repülés képességével is párosult.

Wonder Woman életének első jó pár éve nem volt egy leányálom, hiszen állandóan harcolt önmagával. Habár a "testvérei", az amazonok nem közösítették ki, de valahogy mindig úgy érezte, hogy többre hivatott, minthogy egy szigeten élje le az életét. Mivel ezt igen sokszor szóvá tette, ezért egyre inkább eltávolodott tőle mindenki, úgy érezték, hogy cserbenhagyja őket. Azonban egy napon, mikor egy pilóta, Steve Trevor lezuhan Themyscira szigetére, teljes mértékben megváltozik az élete.

wonderomwanunoffend.jpg

Úgy érzi, hogy Steve érkezése a lehetőség arra, hogy leléphessen a szigetről, ami lényegében igaznak is bizonyul. Elhagyja Themysira-t, de nem kell aggódni, mert nem távozik üres kézzel. Megkapja anyjától az Igazság lasszóját, amivel igazmondásra kényszerítheti az embereket, és két, Héfaisztosz által kovácsolt karperecet is, ami szinte minden támadásnak ellenáll. Azt pedig már tudjuk, hogy ezek a fegyverek a későbbiekben jó párszor kapóra jönnek majd.

A "férfiak uralta" világban felveszi a Diana Prince álnevet, és általában az írótól függ, hogy éppen milyen tevékenységet folytat akkor, amikor éppen nem a világot menti meg. Attól sem kellett sokáig félteni, hogy egyedül érzi majd magát Diana ebben az általa még ismeretlen világban, hiszen elég sok társra és barátra tesz szert. Az egyik közülük Etta Candy, akivel már az aranykor óta közös kalandokban vesznek részt (a Wonder Woman filmben is benne lesz), de persze az idő múlásával olyanok is mellé állnak, akikkel együtt majd a Földet is védelmezni fogja. Innentől kezdve, ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

justiceleaguenew52.jpg

Ahogy a legtöbb szuperhős, úgy Diana Prince se maradhatott szerelmi szál nélkül a képregényekben. Bármilyen "meglepő", eredetileg Steve Trevor és Wonder Woman alkottak egy párt. Igen érdekes és bensőséges  kapcsolat volt az övék, hiszen az egykori pilótát Diana a legtörékenyebb, leggyengébb pillanataiban ismerte meg, aminek köszönhetően nem igazán maradt egymás elől takargatni valójuk. Természetesen, ahogy teltek az évek történt egy-két változás a szerelem terén is. Legutóbb például a New 52 képregények oldalain jelentkezett egy új jelölt arra, hogy elnyerje magának Diana Prince szívét, a paranoiás Batman és Steve Trevor nagy örömére, de ez már egy másik történet.

superman_and_wonder_woman.jpg

Ha már szóba került az Acélember, akkor nem ártana egy keveset beszélni az Triumvirátusról (Trinity) sem. Wonder Woman, Batman és Superman  hihetetlenül ütőképes csapatot szoktak együtt alkotni a rosszfiúk legnagyobb bánatára.  A Triumvirátus még az Igazság Ligája megalakulása előtt jött létre (legalábbis a Matt Wagner által írt sorozat alapján), ami nem egy esetben a három ego találkozásáról megütközéséről is szólt. Akár azt is lehetne mondani, hogy a gonosz legyőzése előtt, egymással kellett megbeszélnie a három hősnek a dolgokat ahhoz, hogy megmenthessék a világot. Micsoda véletlen egybeesés, hogy kb. ez lesz az Igazság Hajnala filmben is! :D

giphy_5.gif

the-brave-and-the-bold-vol_-1-28-1960-cover.jpgA Triumvirátust követően, az Igazság Ligájáról sem ártana pár szót ejteni. A Liga tagjaként Wonder Woman először 1941-ben mutatkozott be, mikor is a DC legnagyobb hősei Starro ellen kellett küzdjenek a Föld megmentése érdekében. Tulajdonképpen ezzel a történettel született meg az első, több, mint két személyből és kimondottan szuperhősökből álló csapat a képregényekben.

Természetesen a New 52 képregények egy kicsit újítottak a dolgok állásán. Starro helyett, egy kicsit keményebb ellenféllel, vagyis a hatalmas Darkseidal találta szemben magát a Liga, ami szerintem egy igencsak komoly képregénysorozatot is eredményezett. Minden hős megkapta a lehetőségét arra, hogy a rivaldafénybe kerüljön, senki nem nyomta el a másikat. Így Wonder Woman is megmutathatta, hogy habár a béke nagyköveteként érkezett Themysciraból, de azért harcolni úgy tud, mint senki más.

jla2.jpg

Wonder Woman arról ismert a leginkább, hogy a DC Univezum egyik legjobban képzett harcosa, azonban a legtöbb rajongója nem emiatt kedvelte meg (egyébként Gal Gadot sem). Gyorsan fel lehet fedezni az úgymond törékenyebb oldalát is, amit sokan naivitásnak is neveznének, de az emberekre és az életükre egyfajta kincsként tekint. Sajnos ezt a gyengeségét többen kihasználják, viszont nem biztos, hogy életük legjobb döntését követik el, mikor az ártatlan emberek életét fenyegetik a Csodanő jelenlétében!

Most, hogy Wonder Womant nagyjából bemutattam nektek, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a következő (hamarosan érkező) poszt a Batman v Superman egy másik tagjáról, méghozzá Doomsday-ről fog szólni!

will-doomsday-die-in-batman-v-superman-7.jpg

U.i.: Direkt nem írtam a hírhedt láthatatlan repülőről, de itt egy kép róla, hogy mindenki megnyugodjon :D

5ab61f72281338488d57ea53cf601381_jpg.gif

 

Források:

All Star Comics #8

Wonder Woman New 51 #0

Jill Lepore: The Secret History of Wonder Woman

Secret Origins Vol 3 #6: Wonder Woman

Justice League Vol 2

 

Szólj hozzá

film képregény comic DC Wonder Woman Csodanő Gal Gadot Batman v Superman Dawn of Justice Igazság hajnala rivaldafényben