2016. jún 15.

Injustice hét #2: Injustice - Gods Among Us (Képregény)

írta: TheRich
Injustice hét #2: Injustice - Gods Among Us (Képregény)

Nem csoda, hogy féltek Superman hatalmától az emberek a BvS-ben, ha olvasták az Injustice - Gods Among Us című képregényeket! Csak idézni tudom magam, kegyetlen, brutális, megdöbbentő., szóval minden, amit egy képregénytől csak kívánni lehet! FIGYELEM A POSZT SPOILERT TARTALMAZ!

injusticesuperman.jpg

Kifejezetten érdekes koncepció az, amit feldolgoznak ezek a darabok, lényegében egy kérdést tesznek fel, milyen lenne a világ, ha Superman meglépné azt, amit már régen megtehetett volna, hátat fordít a saját szabályainak, és eltörli a bűnt a Föld felszínéről, igaz ennek komoly ára van. A plátói kérdésünkre a választ az Injustice adja meg számunkra.

Előre szólok, hogy a történet fontos pillanatait ki fogom az alábbiakban emelni, de ez még így is csak az Injustice mítosz töredéke lesz! Ahhoz, hogy a teljes sztorit megismerjétek, maradjunk annyiban, hogy nem árt elolvasni a teljes sztorit!

Habár egy a címe a sorozatnak a játékkal, de nem kell megijedni túlságosan, nem az ott történt eseményeket, hanem a játék előzményét, vagyis azt az öt évet mutatja be, amit a játék teljes mértékben kihagyott. Meglepő dolgoknak lehetünk a szemtanúi a képregényeknek köszönhetően, hiszen kedvenc hőseink egyik pillanatról  a másikra válnak mindazzá, amit sosem tudtunk volna elképzelni róluk. Lényegében mindegyikőjük átlépi valamilyen módon azt a határt, amit hősként nem kellene, élükön Supermannel.

injusticejokeressueprman.jpg

Az első évben teljes mértékben felépítik az alap konfliktust, ami Superman hirtelen pálfordulására épül. Kicsit bensőségessebben élhetjük át azt, hogy az Acélember miért is öli meg hidegvérrel Jokert, hiszen Metropolis felrobbantása, és a terhes Lois Lane meggyilkolása, amit Superman maga követ el, nem is csoda, hogy kizökkenti hősünket az egyensúlyából.

Clark Batmant hibáztatja mindenért, hiszen nem volt képes megölni Jokert, innentől kezdve pedig szimplán elszakad az egykori hősben a húr, megtesz mindent azért, hogy egy autoriter társadalmat alakítson ki, ahol nincs apelláta, ha tetszik, ha nem, a Rezsim szabályai szerint fog élni a Föld népe. Batman próbálná visszatéríteni egykori barátját a helyes útra, de mivel Superman túl komolyan gondolja ezt a diktátor játékot, ezért Bruce nem tehet mást, létrehozza az ellenállást, hogy megállítsák egykori barátjukat, de hiába.

Már ebben az időszakban is elég komolyan elveti a sulykot Superman, egyszerűen nincs már lehetőség visszatérni a helyes útra. Itt még Batman is úgy áll a dolgokhoz, hogy a káoszból van visszaút, csak le kell győzni az egykori Acélembert, de persze a remény igen gyorsan elhalni látszik, hiszen a második évhez közeledve kő keményen megváltozik változik a status quo.

clarkvbruce.jpg

A második év kezdetével teljes mértékben felborul az általunk ismert világ és a hősökről kialakult kép. Ebben az időszakban bukkannak fel a Zöld Lámpás Alakulat tagjai, hogy megakadályozzák azt, ami kialakulóban van a Földön, de Sinestronak és Halnek köszönhetően másképp alakulnak a dolgok. Két makacs lény, ha találkozik ugyebár. A Nagyfejű idegen fondorlatossága fokozatosan átalakítja hőseink szemszögét a világról, sőt több olyan lépésekre kényszeríti például Halt, amit nem gondoltam, hogy valaha látni fogok (na jó azért Sárga Lámpást Halt már láthattam párszor)! Elég nagy seggfej tud lenni Guy, de nem érdemelt volna ilyen halált.

halesguy.jpg

Egyébként a második év az, ahol a legközelebb került Batman és csapata ahhoz, hogy legyőzzék Supermant, azonban a Sinestro Alakulat megjelenése, kő keményen felborítja a dolgok állását! Az Acélember kiérdemeli a félelem egyik gyűrűjét, hiszen az embereket félelemben tartva kormányozza a Földet! Így olyan hatalomra tesz szert, hogy az Univerzum egyik Őrzője, Ganthet se tudja már megállítani.

yellowlanternsuperman.jpg

A harmadik év folyamán bővül ki igazán az Injustice világa. Új hősök és karakterek mutatkoznak be, akik meglepő módon nem csak mellékszereplők, hanem kulcsfontosságú karakterek is az adott időszakban. Sőt, egyik kedvencem a képregények oldalairól is felbukkan, hiszen a leginkább seggfejként emlegetett Constantine is üdvözletét teszi, méghozzá a tőle megszokott módon, vagyis a saját maga oldalán, a sajátos stílusával karöltve. De egyébként vannak más meglepetés vendégek is, akiknek megjelenésére egyáltalán nem számítottam! Meg aztán elég nehéz leírni egyiknek a nevét is, szóval át is ugrok a negyedik évre! :D

constantineandbatman.jpg

A negyedik évben egy új fél is csatlakozik a bulihoz, akik maguk a görög istenek. Zeusz megelégeli, hogy az emberek Supermant istenítik, ezért retribúciót akar, és azt a tiszteletet, amit valaha élvezhetett. A főisten csapatai és hősei meglepő gyorsasággal kezdenek hullani, aminek csak egy dolog vet véget, méghozzá egy úgynevezett kihívásos csata. Ennek lényege, hogy mindkét fél választ magának egy bajnokot, aki a saját igazáért harcol, aki nyer, az nyer alapon. Supermanék részéről elég egyértelmű a választás, viszont az igazi csavar akkor következik, mikor az istenek és Batman oldala dönt a saját bajnokáról. Maradjunk annyiban, hogy olyan helyzetbe kényszerítik Supermant és Wonder Womant, amibe nem kellett volna.

supermanvswonderwoman.jpg

Az ötödik év, a Batman Superman ellen féle háború, illetve lázadás idejének mélypontja. Itt jutunk el arra a szintre, hogy Batman megtörik, ráadásul Superman végleg elveszíti az önkontrollt, és olyan végletekig megy el, amit jobb lett volna kihagyni. Ennek eredménye persze egy újabb összecsapás lesz a két hős között, aminek igazából Batman elég gyorsan véget is tudott volna vetni, ha nem maradt volna benne annyi emberiség, amennyi. Történetünk annyival zárul, hogy Barry, még mielőtt valaki baromságot követne el, elrángatja Batmant a feldühödött Liga tagok elől. Itt egy igencsak szívszorító pillanat következik, mikor Batman majdhogynem könyörög Villámnak, hogy menjen vissza az időben és akadályozza meg ezt az egész őrületet.

bruce_es_flash.jpg

Az ötödik év az, amikor mindenki keresi a valós önmagát, vagy éppen megkérdőjelezi magában azt, hogy helyes-e, amit csinál. A tragédiák sokasága mindenkinek betesz, így nem is csoda, hogy kezdenek belefáradni az elmúlt 5 év eseményeibe.

A játék körülbelül ezen a ponton csatlakozik bele a történésekbe. Batman végső kétségbeesésében új világoktól kér segítséget egy beépített ember segítségével. Megnyitják a játékból ismert Primer Föld kapuját, és kezdődnek is a küzdelmek, hiszen az igazi hősök, legyen az a saját vagy akár mások világa, megtesznek mindent azért, hogy segítsenek.

Ami kifejezetten tetszik a Injustice képregényekben, hogy tulajdonképpen mindenki felbukkan valamilyen formában, aki számít a DC univerzumban, sőt mindenki meg is választja a maga oldalát, Batman vagy Superman pártfogolásával, esetekben kényszerből. Meglepő módon változik meg egyes hősök személyisége és nézetei, ami egy újabb mélységet ad a képregényeknek, hiszen a róluk kialakult képek és elképzeléseink teljes mértékben a fejük tetejére állnak. Megtaláljuk bennük a vonásokat, de néha jobb, ha elfordítja egy megszállott rajongó a fejét. A karakterek próbálják megjátszani azt, hogy még hősök, de már ők maguk is tudják, hogy rossz úton járnak.

flash_es_vic.png

Szépen felépített sorozatról van szó, és nagyon ügyesen kötötték össze az egyes éveket. Egyfajta állandóság is megfigyelhető, hiszen amellett, hogy az alap konfliktus fut, ez ugyebár Batman és Superman háborúja, addig általában egy harmadik fél is felbukkan a történetben. Az egészben az a szép, hogy az új kihívó érkezésének eredménye nem mindig kiszámítható, ami miatt könnyen letehetetlenné válik a történet. Az első és az ötödik év az egyedüli kivétel a sorozatban, ott tényleg arra koncentrálnak, amire szükséges, az alap kialakult konfliktusra, igaz mellékszálakkal azért könnyedén találkozhatunk.

Kifejezetten tetszik, ahogy megoldották, hogy miért is tudnak hőseink ellenállni Superman és a többi "isten" hatalmának, mind a játékban, mind a képregényekben. Egy kriptonittal átitatott, Lex Luthor által kifejlesztett bogyó szuperképességeket ad bárkinek, aki azt beveszi. A világ leggyorsabban ható anyaga ez, hiszen pár másodperc múltán már mehet is a vérre menő küzdelem az egykori barátok, vagy éppen Alfred és Superman között. Egyszerű megoldás, de nem is kell több ennél több magyarázat egy képregénybe!

supermanvsalfred.jpg

Egy szónak is száz a vége, ha modernkori klasszikusra vágytok, és valami értelmetlen kifogás folytán a Rebirth sorozattal nem foglalkoztok, akkor az Injustice kötelező olvasmánynak számít! Végül is nem véletlenül készült el a játék második része a NetherRealm csapatának köszönhetően! Vérre, cselszövésre és fájdalomra bőven kell számítani, de nem kell megijedni, sokszor azért egy kis vidámságnak is jut hely. Durva vagy sem, de jó látni azt, hogy mire is lenne képes Superman, ha nem lennének korlátai. Az Acélember ezen oldalán még Darkseid is meglepődött, ami maradjunk annyiban, hogy nagy szó.

supermanunleashed.jpg

Szólj hozzá

képregény comic DC Injustice Batman v Superman Gods among us NetherRealm