2016. sze 13.

Batman hét #2: Kincs, ami nincs: Batman - Az első év

írta: TheRich
Batman hét #2: Kincs, ami nincs: Batman - Az első év

A feladat? Tegyük tönkre az egyik legjobb Batman képregényt pár pillanat alatt! A meglepő része a dolognak viszont az, hogy mindez Darren Aronofsky és Frank Miller munkásságának volt köszönhető, akik egyébként nem kis nevek, legalábbis rendezői és írói szempontból. Lássuk mi lett volna, ha a Batman: Kezdődik helyett a Batman: Az első év kerül a vászonra!

batman_year_one.jpg

A Batman: Az első év az egyik legnagyobb kedvencem a Batman képregények között. Nem mindig csípem Frank Miller stílusát, de úgy érzem ebben a kötetben tökéletesen olyan hangot ütött meg a karakterrel kapcsolatban, ami odaragasztotta a szemem a lapokhoz. Magyarán, adva volt egy szememben tökéletes történet, amit egy kisebb módosítással akár el is lehetne adni a közönségnek (lásd Batman: Kezdődik), azonban mindig van valaki, aki másképp gondolkodik. Ami a legdurvább, hogy ezúttal Frank Miller volt az (na meg egy kicsit Darren Aronofsky)!

Ahogy minden valamire való Batman film, úgy a Batman: Az első év is a Wayne szülők halálával kezdődött volna, egy kisebb különbséget leszámítva. Bruce elmenekül a gyilkosság helyszínéről, és Kicsi Al autószervizében talál magának menedéket (Kicsi Al lett volna a mi Alfrédunk). Itt Bruce kitanulja az autószerelői szakma rejtelmeit, ami nem kis mértékben lett volna segítség egy bizonyos jármű elkészítéséhez. 

Remélem az előbb leírtak alapján már sokaknak feltűntek kisebb nagyobb eltérések a már-már legendás Batman eredethez képest, mert ha nem, akkor nyugi...van még ennél több is. Ugyanis Bruce soha nem hagyja el Gothamet, inkább az utca gyermeke lesz. Sok időt tölt a bűnözők megfigyelésével, de még többet könyvek olvasásával. Lényegében úgy tanulja ki a harcművészetet, mint a Tini Nindzsa Teknőcök az új filmben, egy könyvből és sok gyakorlással. 

Ami meglepő és nekem tetszett is, hogy elég sok időt áldoznak Bruce felkészülésére a bűn elleni harchoz. Teljes mértékben belemásznak a pszichéjébe, aminek köszönhetően érezhető az indulat, a harag és az őrjítő tehetetlenség, ami gonosszá teszi a jókat életérzés is. Szóval valamennyire azért rendjén voltak a dolgok, ugyanakkor mégsem.

Bruce a szabadidejének legtöbb percét fegyverek gyártásával tölti, és még az sem érdekli, hogy egy hatalmas örökség vár rá. A bosszúhadjáratát fontosabbnak érzi. Nem kell sok ahhoz sem, hogy gyorsan belekóstoljon az igazságosztó szerepbe. Nagyjából itt kezdődik el Batman, akarom mondani BAT-MAN története, mivel Thomas Wayne gyűrűje egy denevér formára emlékeztető sebet hagy a bűnözők arcán, így aztán utcai mendemonda lesz a denevérből.

Azonban az első találkozásai a bűnözőkkel nem mennek túl jól, ezért a sokszor vérben úszó Bruce sebeit. Alfred, akarom mondani Kicsi Al kell, hogy kezelésbe vegye. Mivel a műhely nem a legjobb hely egy sérült ellátásához, ezért úgy gondolja az autószerelő (és nem komornyik), hogy ideje használatba venni azt az alagútrendszert, ami a műhely alatt húzódik...lássatok csodát, itt van a mi barlangunk. Vagy valami hasonló. Aztán szépen lassan elindul a teljes mértékben Batmanné alakulás.

A képregényhez hűen, Gordon is szerepet kapott volna a filmben. Persze enyhén más módon, mivel kicsit kitekerték a forrásanyagot. Ebben a verzióban Jim mindig is Gothamben élt, és bár mindenképpen le akarna lépni a városból, de a szíve mégis itt tartja. Eltökélt célja, hogy megtisztítsa az utcákat a bűnözőktől, a rendőrséget pedig a korrupt rendőröktől. Szóval nem is csoda, hogy Gordon és Batman megértik majd egymást, hiszen egy a céljuk és kb. ugyan arra hajlandóak azért, hogy eredményt érjenek el. Oh és persze macskanőről sem feledkeztek, sőt az a helyzet, hogy nagyobb szerepet kapott volna, mint a képregényben. Hát igen a Batman Visszatér meghozta a hatását.

A történetnek végül is két "nagy" ellensége lett volna, méghozzá Loeb főfelügyelő és a korrupt rendőrök (A Falcone családnak se híre, se hamva). A forgatókönyv igazából szép fokozatosan építkezett addig a pillanatig, amíg el nem szabadul a pokol. Természetesen benne lett volna a hírhedt lerombolt házas jelenet a képregényből, ami a rendőrség, Gordon és Batman első találkozása, meg aztán Flass és Gordon egymásnak feszülése is előkészületben volt, azonban a végjáték enyhén elvonta volna mindezekről a rivaldafényt.

Tulajdonképpen a Sötét Lovag végét kell most elképzelni, csak Dent helyet Loeb lett volna a főszerepben, és nem Jim fia, hanem felesége, Ann most a túsz. A jó, a rossz és a csúf felállás itt is megvolt, és körülbelül ugyan az is történik, mint a Sötét Lovagban, annyi különbséggel, hogy Batman Loeb szemébe dob egy kést, és ez érthető módon kibillenti a főfelügyelőt az egyensúlyából. Megmenti a nőt, mindenki boldog, Bruce felveszi a vagyonát, híres playboy lesz. Tipikus happy end.

Végtére is egy dolgot lehet mondani erről az egészről, elég komolyan a realizmus talaján mozgott a történet, sokkal erőteljesebb módon, mint a Sötét Lovag trilógiában. Batmant szerették volna ember közelibbé tenni, sőt inkább úgy mondom, hogy egy egyszerű emberré avanzsálni, aki felveszi a harcot a bűn ellen, és bár kissé átgondolatlan módosításokkal és újragondolásokkal, de sikerült is nekik. Ugyanakkor, 1-2 pillanatot leszámítva eljutottak odáig, hogy lassan köze sem volt a történetnek Batmenhez, a klasszikus Miller képregényhez meg már aztán végképp semmi. Nem mintha probléma lenne, hiszen nem árt a változtatás, de azért na. Nem kell mindent megváltoztatni! :D

Nem csodálom, hogy a Warner megköszönte a közös munkát, ezzel búcsút intve Millernek és Aronofskynak. Jött is Nolan, szinte azonnal!

christopher-nolan-bat-symbol.jpg

A slusszpoén, hogy Christian Bale volt az első számú jelölt Batman szerepére már ekkor Aronofsky számára is, így nem csodálom, hogy a Batman: Kezdődikben ő ölthette a magára az ikonikus jelmezt. El volt ez rendeltetve.

batman-begins-0795.jpg

⚡Flash Fact⚡: A Batman: Az első év forgatókönyvét ti magatok is elolvashatjátok (méghozzá ITT), ergo lesz mit olvasnotok unalmas perceitekben, ha netán unatkoztok.

Szólj hozzá

kincs ami nincs DC Warner Bros Batman Frank Miller Darren Aronofsky Year One Első Év