2016. okt 21.

Wonder Woman ENSZ nagykövet lett!

írta: TheRich
Wonder Woman ENSZ nagykövet lett!

A 75. születésnapján avatták nagykövetté a Csodanőt!

Ez aztán az igazi születésnapi ajándék a DC legnagyobb hősnőjének! Egy igen "nemes" csatába kezd bele hamarosan Wonder Woman, mivel a nemek egyenlőségének és a női nem felemelkedésének a jelképes nagykövete lett az ENSZ legújabb kampányának népszerűsítése érdekében.

wonderwoman_ensz.jpg

A szuperhősnő nagyköveté avatásán két olyan színésznő is ott volt, aki már alakította a karaktert. Beszédet mondott például az örökifjú Lynda Carter (aki a képregények oldalain továbbra is Wonder Woman), és persze, Gal Gadot is! Na most nem is húzom tovább a szót, íme az avatóról készült videó, aztán szövegelek egy keveset utána (egy kis angol tudás nem árt a videóhoz).

wonder-woman-7.jpgNem is csoda, hogy Wonder Woman kapja ezt a nemes feladatot, hiszen már jó pár éven át harcolt a nők jogaiért. Ő volt az első olyan szuperhősnő volt, aki férfias szerepköröket töltött be a képregények oldalain, ezért igen gyorsan az éppen kibontakozó feminista mozgalom egyik jelképévé vált (a sors iróniája, hogy most meg a feministák támadják).

A karakter miatt nem kevés támadás érte anno a DC-t, azonban a kiadót nem igazán hatotta meg a dolog. Ezt a fajta hozzáállást beleépítették a képregények oldalaiba is, hiszen ott sem egyszer volt kirekesztés vagy egész egyszerűen nyílt utálat tárgya a karakter. De persze sosem kellett félteni őt, mindig kiállt magáért, és valószínűleg továbbra is így lesz. Szóval támadások ide vagy oda, Wonder Woman mind a mai napig a világ legnagyobb hősei közé tartozik, aminek köszönhetően már nem egy médium formájában bemutatkozott a számunkra.

giphy_5.gif

Az ENSZ döntése, hogy egy ilyen kaliberű szuperhősnő legyen a női egyenjogúságért folytatott küzdelem arca, szerintem egész jó húzás volt. Wonder Woman, eredetileg két olyan, manapság sajnos kihalófélben lévő eszme jelképe, amire egyre inkább szüksége lenne a világnak, szeretet és béke. A Csodanő nem kis történelemmel rendelkezik, hatalmas csatákat élt már meg, méghozzá olyan ellenségekkel, akiket sokszor még maga Superman sem volt képes megállítani, azonban a legnagyobb harcokat mindig is a társadalom szintjén vívta meg.

wwjla.jpg

Bár kritikák érik az ENSZ-t az újdonsült nagykövet "személyét" illetően, ahogy minden mást is szoktak, de ettől függetlenül érthető miért rá esett a választás. Egy olyan szuperhősnő, mint Wonder Woman, akarva akaratlanul is felhívja magára az ember figyelmét. Elég csak a nevét hallani, az emberek többsége már hozzá is fűz valamilyen emléket, vagy képet a karakterrel kapcsolatban. Van akkora ütőereje a hősnőnek, hogy ténylegesen erős reklámarcként funkcionáljon. Nem csak normákat mutathatnak be vele, hanem egyfajta személyiségfejlesztő hatással is lehet a következő generáció számára. Wonder Woman igencsak prominens, mondjuk úgy, hogy vezető szerepet tölt be a képregények oldalain, sőt már a mozivásznon is, egyszerűen kimagaslik a hősök közül, és ez legfőképpen a cselekedeteinek köszönhető. Arról nem beszélve, hogy egy lassan 75 éves fikcionális karakter és hírneve egyaránt könnyen állja az esetleges savazást. Ezt persze a rajongók, meg akik valamennyire ismerik ezt a karaktert már tudják, sőt azt is tudják, hogy ki is valójában ezzel a kampánnyal a célközönség!

A gyerekek számára a hősök nem csupán a képzelet szüleményei, hanem példaképek is egyben. Ezért van szükség a hasonló lépésekre, mint amit most az ENSZ megtett. Tetszik vagy sem, de nyitottak ezzel a gyerekek felé, akik idővel maguk is eldönthetik, hogy jó irányba halad-e a világ a jelenlegi formájában, vagy változtatni kell rajta. Akár úgy is mondhatnám, hogy bizonyos módon ők maguk is hősök lehetnek, ha tesznek érte.

15544e_55e1c83fab3745c093d1f9f155a269f5-mv2.jpg

Tehát ezt is megértük, a képregényhősök egyik legnagyobbika újabb magaslatokba lépett. De mondjuk ez is nem is csoda, ha valakik bírják a hasonló kihívásokat, azok bizony csak a szuperhősök. Végül is ők azok, akiket a világ megérdemel, nem pedig akikre szüksége van. Vadászhatunk rájuk, mert el tudják viselni, mert ők nem csak hősök, hanem néma védelmezők, figyelmes oltalmazók. ;)

Szólj hozzá

nagykövet ENSZ DC Wonder Woman Csodanő UN Gal Gadot DCEU Lynda Carter