2016. dec 15.

Gondolatok Batman kattintós kalandjáról

írta: TheRich
Gondolatok Batman kattintós kalandjáról

Nem gondoltam volna, hogy az Arkham sorozat után is lesznek valamire való Batman játékok, de a Telltale most azt hiszem sokakat meglepett!

980_334647942.jpg

Az biztos, hogy egy különleges Batman sztorival ismerkedtünk meg a Telltale-nek köszönhetően. Az öt epizód, amiket szépen apránként megkaptunk, egyszerre voltak váratlanok, groteszkek, horrorisztikusak és sajnos néha kiszámíthatóak, meg laposabbak, de még így is volt annyi erő a történetben, hogy lazán magával ragadjon engem.

Ha valaki nem ismerné esetleg a Telltale játékokat, akkor most leírnék egy gyors ismertetőt róluk. Egy olyan filmet kell elképzelni, aminek eseményeibe és végkifejletébe bizonyos módon bele lehet avatkozni. Akár azt is mondhatnánk, hogy mi rendezzük a történetet, habár elég lineáris tud úgy is lenni, hogy több irányba indulhat el. A döntéseink nem mindig lesznek problémamentesek, de éppen ez a szépsége ezeknek a játékoknak, mivel nem garantált a tökéletes végkifejlet, vagy ha úgy tetszik a happy end.

valetitok.png

Maga a történet a szokványos Batman alapokkal kezdődik. A denevér egy városi legenda, aki rettegésben tartja az alvilágot, azonban hősünknek van még mit tanulnia a bűnüldözői szakmával kapcsolatban. Ez persze nem akadályozza meg Gotham városát abban, hogy egyik pillanatról a másikra a feje tetejére álljon, ráadásul pont a Wayne család miatt.

Kiderülnek titkok Thomas Wayne személyével kapcsolatban, amire senki sem számított. Bruce apja korántsem volt olyan jó ember, mint amilyennek megismerték őt, sőt kő kemény maffia kapcsolatai is voltak, amivel könnyedén bebetonozta magát a nagykutyák világában. Az meg már csak hab a tortán, hogy olyan embereket utalt be az Arkham elmegyógyintézetbe, akiknek egyáltalán nem lett volna ott a helyük. Természetesen pár évvel később mindez Bruce Wayne-en csattan, de a hősünknek még csak nem is ez a legnagyobb gondja, hiszen egy régi és egy új barát (Pingvin és Harvey Dent) is feltűnik a színen, akikből egyik pillanatról a másikra ellenség válik. Meg aztán nem elhanyagolható tény egy rejtélyes terrorista, Lady Arkham jelenléte sem, aki Bruce, Batman és persze a Gotham jövőjét egyaránt fenyegeti. Úgyhogy van bőven mivel megbirkóznia a gothami denevérnek. Azonban szerencséjére nincs egyedül a városért vívott harcban, hiszen barátai, Alfred és Lucius mellette állnak, amennyire csak erejükből telik.

Összességében a történetről annyit mondanék, hogy szerintem egy tökös, már-már klasszikus Batman sztorit hozott el nekünk mind az öt részben a Telltale csapata, ami elegendő fordulattal vezet be minket a denevér mítosz egy újabb inkarnációjának világába. Tény, hogy történtek komoly változtatások az alapokat illetően, de igazság szerint ezek mindig igen jót tettek az elmesélésnek, legalábbis szerintem. Kicsit kiszámíthatatlanabbá váltak bizonyos események, ennek ellenére azért voltak dolgok, amiknek a bekövetkeztére számítani lehetett (pl.: éppen ezért nem mentettem meg Harveyt sem)

ketarc.png

Mindig akadtak karakterek, és események, akiknek és amiknek köszönhetően sikerült felborzolni a kedélyeket, így aztán nem igazán volt lehetőség pihenésre, mivel egyik történetszál követte a másikat. Szinte mindig volt élet ezáltal a játékban.

Ha pedig már eseményeknél, meg karaktereknél tartunk, akkor egy valakit mindenképpen kiemelnék. Selina Kyle bevezetése a sztoriba, és ezzel persze Bruce életébe, kifejezetten megfontoltnak, már-már zseniálisnak is találtam. Földhözragadtnak, ötletesnek és emberinek hatott. Egyszerűen imádtam.

bruceesselina.png

Egy dolog zavart csak a játékban, az pedig nem más, mint a főellenségek elleni harcok (jó mondjuk a Lady Arkham boss fight az ott volt a szeren), ezek a pillanatok voltak a szememben azok, ahol picit úgy éreztem, hogy butítottak Batman képességein. A főellenség megjelenéséig tényleg úgy érzi az ember, hogy minden a terv szerint halad, azonban a felbukkanásakor megváltozik a helyzet. Szinte elveszítjük azt az emberfeletti érzést, amit Batman irányításával eddig érezhettünk, mivel a drámaiság miatt a fejlesztők úgy gondolták, hogy egy kis előnyt adnak a rosszfiúnak, és esetlenebbé teszik a hősünket, sőt még egy kis nyomást is helyeznek a játékosra (azokkal a jaj de nagyon nehéz quick time event-ekkel). Idegesítő, hogy szinte csak a szerencsén múlik Batman győzelme a főellenségek ellen. Értem én, hogy néha buknia kell a denevérnek is, de na... :D

Azonban a játékmenet kisebb hibái mit sem számítanak, ha a történet egész egyszerűen magával ragad. Volt egy alap sztorija ennek a Telltale játéknak, ami olyannyira brutálisan erősre sikeredett a szememben, hogy az valami hihetetlen, ez pedig nem más, mint a határ keresése Batman és Bruce Wayne között. A játék célja érezhetően az volt, hogy megértesse velünk azt az állandó harcot, ami nap mint nap lejátszódhat hősünkben. Nekünk kellett eldöntenünk, hogy a két nagy név közül kicsoda az álarc, vagyis azt, hogy melyik a milliomos barátunk valós személyisége. Én úgy éreztem, hogy az összeomlás szélén álló Gothamnek nagyobb szüksége volt a szimbólumra, mint egy bűnbánó Wayne-re, de voltak pillanatok, amikor rá kellett jönnöm, hogy Bruce sokszor többre képes, mint a legendás Batman. Ez a kettősség tette igazán tökéletessé és különlegessé számomra a történetet.

batman_maszk_nelkul.png

Persze ettől függetlenül semmi nem akadályozott meg abban, hogy az idő nagy részét Batmanként töltsem a játékban. Nem mondom, hogy minden döntésem helyes volt ezen elgondolásomnak köszönhetően, de úgy voltam vele, hogy nem véletlen Batman a játék címe. Mondjuk azért nem kell megijedni, voltak esetek, amikor már én is elfogadtam a tényt, hogy nem mindig a denevér a megoldás kulcsa.

Zárásképpen annyit, hogy tényleg csak ajánlani tudom a Telltale Batman játékát. A sztori egy része kicsit hajaz a Paul Dini által írt, Batman: Háború a bűn ellen képregény mondanivalójára, ami leginkább az előbbiek miatt van, de pont az ilyesmik miatt imádom ezt a darabot. Újat mutat, és mégis tiszteletben tartja azt a mítoszt, amit sok millióan imádnak a világban. Azt mondjuk nem árt tudni, hogy kell egy kis türelem és szabadidő ahhoz, hogy lenyomjuk a széria mind az öt részét, de szemrebbenés nélkül ki merem jelenteni, hogy megéri. Ha csak "kis időre", de tényleg úgy érezhetjük, hogy mi vagyunk a történet urai, sőt pár döntés erejéig mi magunk lehettünk Batman is.

envagyokbatman.png

Szólj hozzá

játék videogame kattintós Batman Bruce Wayne Catwoman Alfred Pennyworth Telltale