2017. máj 30.

4+1 dolog, amit Wonder Woman-ről tudni kell

írta: TheRich
4+1 dolog, amit Wonder Woman-ről tudni kell

Wonder Woman nemrég múlt 75 éves, és lássatok csodát, az idő nem fog rajta. A karakter mostanában hatalmas népszerűségnek örvend, ami leginkább a Batman v Supermanben való megjelenésének köszönhető. Persze a DCEU világában még csak most fog igazán bemutatkozni a hősnő a világ számára, ezért aztán úgy gondoltam, hogy nem árt róla pár infót leírnom (ezzel részben kiegészítve a Rivaldafényben posztot), hogy mindenki felkészülhessen arra, mire is számítson Wonder Womannel, vagyis a Csodanővel kapcsolatban a közeljövőben!

41dologww.png

Erősebb lehet, mint Superman

Ugorjunk rögtön fejest a DC mítoszba. Már megalkotója, William Moulton Marston (a hazugságvizsgáló feltalálója) is úgy gondolta, hogy egy olyan szuperhősnőt kell teremtsen, aki akár kihívója is lehet Supermannek, méghozzá minden tekintetben. Ez a gondolat persze mindenkit megijesztett a 40-es években, hiszen senki sem gondolta, hogy egy nőből hasonló kaliberű hős válhat, mint az Acélember, de lássatok csodát, tévedett a világ.

superman_vs_wonder_woman.jpg

Wonder Woman egyaránt tud repülni (most már láthatatlan repülő nélkül), ember feletti erővel rendelkezik, gyors és meglepő erejű támadásoknak képes ellenállni. Igazán nincs is olyan dolog, amivel le lehetne kapcsolni, habár a 40-es években volt egy érdekes gyengéje, ami manapság már nem része a képregényeknek (elveszítette erejét, ha férfiak megkötözték-komolyan). Viszont mostanában még a gothami denevér is csak Supermanre számít, ha esetleg szükséges lenne Diana Prince lekapcsolása.

3234219-2686035938-30609.jpg

Lenyűgöző ereje egyébként akkor is megmutatkozott, mikor a New 52 sorozatban lenyomta Supergirlt (aki sokszor erősebbnek van titulálva, mint Superman). Aztán arról a megannyi esetről még nem is meséltem, mikor rendesen helyre tette magát az Acélembert is (akárcsak Batman).

tumblr_m7dhfskpui1qjzyxso1_1280.jpg

Nem csak kiegészítők

Wonder Woman karkötője nem csak dísz, bár ezt többek között a képregényekből és a film előzeteséből is tudhatjátok már. A Zeusz pajzsából készült karperecek valódi mivoltára nemrég, a New 52 sorozatban derült fény, mikor is lekerült a hősnőről a hírhedt kiegészítője. Ekkor tudatosult az emberiségben, hogy a karkötők nem azért vannak a hősünkön, hogy plusz erővel ruházzák fel, hanem azért, hogy visszafogják azt, amire valójában képes. Ahogy lekerül Wonder Womanről a karkötő, abban a pillanatban megmutatkozik valódi ereje. Szinte mondhatni, hogy istenné válik, akit meglepően nehéz lenyomni.

ww_elszabadul.jpg

De nem csak a karkötő az, ami érdekes lehet Wonder Womannel kapcsolatban. A tiarája sem csak azért van a Csodanő fején, hogy jól mutasson rajta. A fejdíszt bumerángként alkalmazza hősünk, ami elsőre nevetségesnek hangozhat, ugyanakkor ölt is már vele istent, sőt még Supermant is meg tudta sebezni vele, mikor az Acélember Maxwell Lord irányítása alatt állt!

tiara_s_superman.jpg

Végül pedig beszéljünk egy keveset a lasszóról is. Az igazság lasszója egy egész érdekes okból vált Wonder Woman kiegészítőjévé és ezzel fegyverzete részévé. Mint mondtam az első pontnál, William Marston volt a hazugságvizsgáló egyik feltalálója. Valószínűleg innen kaphatta az ihletet a karakter megalkotója arra, hogy felruházza a hősnőt valami plusszal, amivel lényegében önmagát promózta.

Az igazság lasszója amellett, hogy hihetetlenül strapabíró, nem egyszer érdekes pillanatokat is okozott többek között Igazság Ligája számára. Például nemrégiben Zöld Lámpás már-már szerelmet vallott a Csodanőnek, miközben véletlen beletekeredtek a lasszóba, de Aquaman is volt már hasonló szituációban.

green-lantern-touched-the-lasso-of-truth.jpg

Nem volt mindig JL alapító

Meglepő vagy sem, de Wonder Woman nem mindig mondhatta magát egy csapat teljes körű tagjának, sőt az Igazság Ligája alapítótagjának sem! Azokban az időkben, mikor a liga még nem létezett, akkor az Amerikai Igazság Szövetsége (JSA) volt porodon, ahol szimplán titkárnőként dolgozott a DC egyik legerősebb, ha nem legerősebb hőse. Ami viszont megdöbbentő, hogy a modern korban is volt, mikor kihagyták a csapatból, méghozzá a Mark Waid nevéhez fűződő, Igazság Ligája: Az első év sztorikban.

Szerencsére ezeket a hibákat azóta jó párszor orvosolta a kiadó az elmúlt években, és Wonder Woman visszakapta a neki kijáró elismerést, így most már újra az Igazság Ligája egyik alapítójának, meg persze prominens tagjának nevezhetjük őt. Végül is ez így van rendjén, ha már az első hivatalos JL sztoriban (Brave and the Bold #28)  is ott volt a "hetek", vagyis inkább ötök között, miközben Starro invázióját akadályozta meg a liga.

the-brave-and-the-bold-28.jpg

Amellett, hogy alapítótag, sokszor az is megmutatkozik a képregényekben, hogy lazán átveszi Batmantől és Supermantől is a csapat irányítását. Végül is képzett és sokat látott harcos, szóval ha valaki tudja mit kell tenni egy csatában, akkor Wonder Woman lesz az!

75 év film nélkül

Annak ellenére, hogy sorozatok formájában már feltűnt a szuperhősnő, a mozikban sosem volt szerencséje. Több próbálkozás is volt már arra, hogy életre keltsék a vásznon Wonder Womant. Mind Joss Whedon, és George Miller is elbukott már ezzel kapcsolatban. A Batman Superman ellenben változott meg minden, mikor Zack Snyder úgy döntött, hogy nem csak a Sötét Lovag és az Acélember, hanem a DC Csodanője is kap egy kisebb szerepet a filmek világában.

wonderwomansnap4-175499.jpg

A BvS-ben való megjelenését sokan már most ikonikusnak tartják, így aztán nem volt kérdés, hogy a Warner szinte azonnal rábólintott arra, hogy Wonder Woman hosszú évtizedek sora után végre megkapja az első hivatalos mozifilmjét, méghozzá a csodálatos Gal Gadot főszereplésével. Az első visszajelzésekből már azt is tudni lehet, hogy feltehetőleg az eddigi legjobb DCEU film vár ránk hamarosan a moziban (remélhetőleg én is ezt írom majd a filmről szóló posztomban, ami csütörtökön érkezik)!

justice_begins.jpg

Bónusz

A modern nő mintaképe

A 40-es években a DC igen nagy bajba került, méghozzá egy egyszerű okból kifolyólag. Az emberek párhuzamot vontak Superman és az Übermensch elképzelése között. Ezért aztán nem úgy fogytak a képregényeik, ahogy várták, szükségük volt egy kis vérpezsdítésre. Ekkor jött William Moulton Marston a képbe, aki egy váratlan ötlettel állt elő. Legyen egy nő a legújabb szuperhős, akit egyaránt el tudnak adni a férfi és női olvasóknak.

5101899649_ae217c8fab_o.jpg

Nem titok, hogy Wonder Womant azért alkotta meg Marston, hogy ezzel egy új világ előszelét is megmutassa a társadalom számára. Egy erős, független nőt akart megalkotni, aki mint írtam, akár Superman kihívója is lehet. Természetesen ezen jellemvonásainak, és az általa betöltött szerepköröknek köszönhetően, gyorsan feminista ikonná vált.

A kiadó nagy kockázatot vállalt azzal, hogy bemutatta a képregények oldalain ezt a karaktert, hiszen eddig az olvasók nem igazán találkozhattak szó szoros értelemben vett szuperhősnővel. Támadták is sokáig őket érte. A feministák azért, mert túl sokat mutat magából, a férfiak meg azért, amit képviselt.

Az évek múlásával persze már mindannyian tudjuk, hogy a DC kitartása a karakter mellett kifizetődött. Elvégre ott tartunk, hogy a férfiak és nők együtt várják azt, hogy debütáljon Wonder Woman első filmje a mozikban!

wdwmn_tsr_beach_online_master_4000x2490_master-rev-1-1024x637.jpg

Szólj hozzá

képregény comic Top 5 DC Wonder Woman Csodanő 4+1 Gal Gadot DCEU Lynda Carter