2017. okt 31.

Képregényajánló: Batman - Haunted Knight

írta: TheRich
Képregényajánló: Batman - Haunted Knight

Elérkezett Halloween éjszakája, amit itt a blogon már sokadik éve megpróbálok egy olyan poszttal megünnepelni, ami méltó ezen ünnep szellemiségéhez. Idén úgy éreztem, hogy ehhez a legjobb választás egy olyan Batman történet, ami igencsak mélyen beledob minket a legendás Batman érzelmi világába és elméjének rejtett zugaiba.

hauntedknight.jpg

A Haunted Knight három történetet mesél el, melyben Batman felfedezi, hogy bármennyire is természetfelettinek tartja saját magát, mégis csupán egy ember rejlik az álarca mögött. Az olvasók az egész történetet Bruce szemszögén keresztül követhetik végig, méghozzá három olyan téma segítségével, ami teljes mértékben bevezet minket a hősünk elméjének rejtett zugaiba.

FLASH FACT⚡: A kötet lényegében egy nem hivatalos Loeb és Sale trilógia része, melyhez egyaránt hozzátartozik a Dark Victory és a nálunk nemrég megjelent Hosszú Halloween is.

Az első történet a félelmekről szól. Itt természetesen adja magát, hogy a Madárijesztő legyen az ellenség. Találkozunk pillanatokkal, mikor megértjük azt is, miért retteg a denevértől Gotham, de a legfontosabb mégis az, mikor megtudjuk, hogy mitől fél igazán maga a hősünk.

hauntedknight5.png

A második történet az őrületről mesél nekünk. Természetesen egy ilyen címhez egy őrült is dukál, akit ezúttal a Kalapos (Mad Hatter) testesít meg. Betekintést nyerünk Bruce Wayne gyerekkorának boldog és szomorú pillanataiba egyaránt. Végül, ami szerintem az egyik legfontosabb pontja a történetnek, megmutatják nekünk azt, hogy a kisfiú bizony még ott él a hatalmas denevérben, és a mai napig siratja édesanyját.

hauntedknight2.png

Van egy kedvenc pillanatom is, ami ehhez a történethez köthető, az pedig nem más, mint mikor Bruce hosszú idő után először kikapcsol egy kis időre, méghozzá az Alice Csodaországban olvasva. Mint megtudjuk, ez a hősünk kedvenc gyermekkori története, melyet édesanyja olvasott neki annak idején. Ritkán találkozunk a Batman képregényekben hasonló pillanatokkal, ez teszi igazán rendkívülivé ezt a jelenetet.

hauntedknight3.png

Végül pedig a harmadik történet következik, amely a szellemek címet viseli. Ez egyfajta Karácsonyi ének feldolgozás akar lenni. A különbség annyi, hogy a sztori Halloween éjszakáján játszódik és a Charles Dickens klasszikusból ismert három kísértetet Batman három ellensége képviseli. Méregcsók a múlt, Joker a jelen, és nem meglepő módon, Batman a jövő szelleme (mert ugye legnagyobb ellensége önmaga). Habár közel sem olyan utazáson vesz részt benne hősünk, mint Brian Azzarello alkotásában (Batman: Karácsonyi Ének), azonban érdekes perspektíva ez is, amit érdemes legalább egyszer olvasni (főleg Halloween éjszakáján).

hauntedknight4.png

Nem mondom azt, hogy kihagyhatatlan darab a Haunted Knight, hiszen közel sem ér fel egyes klasszikusokhoz, azonban voltak pillanatok ebben a kötetben, amik igazán emlékezetessé teszik számomra ezt a darabot. Egy igazán komplex és bensőséges utazásra invitál minket ez a kötet Batman elméjében, ami az igazi rajongóknak egy aranybánya lehet, ha még inkább meg akarják ismerni ezt a karaktert. Nem egy hosszú sztori, de meglepő, hogy mennyi minden kiolvasható belőle, ha odafigyel a mondanivalóra az ember.

Szólj hozzá

képregény comic Halloween DC Batman Bruce Wayne Jeph Loeb Tim Sale Haunted Knight