2018. jan 28.

Gondolatok a Gotham by Gaslight filmről

írta: TheRich
Gondolatok a Gotham by Gaslight filmről

A DC animációs osztálya ezúttal az első másvilági történetet dolgozta fel a számunkra, ami szerencsére még rajzfilm formájában is egy meglepően jó kriminek számít.

batman-gotham-by-gaslight-first-look_1.png

Jó úton halad Sam Liu és csapata, hogy végre visszatérjen és elkezdjen újból jó filmeket gyártani. Azt mondjuk nem árt rögtön az elején leszögezni, amennyiben nagy rajongója vagy az 1989-ben kiadott Gotham by Gaslight képregénynek, akkor jobb ezt a filmet kerülnöd, de ha szereted a jó és fordulatos krimiket, nem bánsz pár ezer változtatást, akkor hidd el, egy marha jó film vár rád.

batman-gotham-by-gaslight-feature-img.jpg

Személy szerint sokszor nem szeretem, ha nagyon komoly mértékben átalakítanak legendás történeteket. Nem csoda ezek után, hogy a Killing Joke első 20 perce miatt szinte téptem a hajam. Alan Moore története egy olyan klasszikus, amihez tényleg fölösleges volt hozzáadni bizonyos dolgokat, és ez fájó is volt számomra. Nem véletlen ódzkodtam ettől a filmtől is.

A helyzet az, hogy a Gotham by Gaslight (Gázlámpás Gotham, ha így jobban tetszik) szinte nem is önmaga. Olyan változtatásokon esett át a történet, hogy csak részletekben lehet ráismerni arra a forrásanyagra, ami elindította a DC másvilágokról szóló képregényeit. Ami viszont meglepett, hogy egy kifejezetten jó kis sztori született a változtatásoknak köszönhetően.

Történetünk, ahogy az eredeti képregény is, egy alternatív, viktoriánus kori Gothamben játszódik. A forrásanyaggal ellentétben a filmben a Bat-Man már jó ideje terrorizálja a város alvilágát, sőt amolyan mendemondaként, legendaként tartják számon a bűnözők és a lakosok. Persze jól ismerjük már a várost, szóval eljön a pillanat, mikor egy kegyetlen pszichopata gyilkos kezd el tevékenykedni, kit Hasfelmetsző Jack néven ismerünk meg. Ezért aztán hősünknek egy fordulatokkal teli nyomozásba kell kezdeni, hogy mielőbb lekapcsolja a sorozatgyilkost, de természetesen nem lesz egyszerű dolga, és nem kevés akadályba ütközik majd az ügy megoldása közben.

vamers-entertainment-dc-animated-universe-film-batman-gotham-by-gaslight-to-release-early-2018-01-1024x576.jpg

A filmben a nyomozás maga tényleg lehengerlő és lebilincselő tud lenni, ráadásul akcióból sincs hiány. Plusz szexepilnek számított az is szememben, hogy volt egy Sherlock Holmes (méghozzá a Jeremy Brett féle Holmes) beütése is a filmnek. A hab a tortán pedig az volt, hogy Bruce Wayne nem csak emberi, hanem megszállott nyomozói és filantróp oldalát is megismerjük a történetben, amit sajnos nagyon régen láthattuk az elmúlt időben, főleg animációs filmben.

Kifejezetten tetszett az is, hogy a filmet lényegében úgy üljük végig, hogy fogalmunk nincs arról, ki is lehet Hasfelmetsző Jack. Nálam tényleg elérték, hogy elfelejtsem azt, mi is volt az képregényben, és ezzel sikerült végképp odakötni engem a képernyő elé. Egyszerűen nem lehetett tudni, hogy mi, mikor és miképp fog történni.

gaslightpeek_3.png

Azonban sajnos úgy érzem, hogy a képregény hangulati világát (ha úgy tetszik szellemiségét) nem egészen adja vissza a film, hiszen tényleg legendásan gyönyörű és misztikus rajzokkal találkoztunk anno, melyeket Mike Mignola varázsolt a képregény oldalaira. Egy szó, mint száz, próbáltak megint a nosztalgiára hatni, így aztán a film  szokásos módon megkapta a Batman - a rajzfilmsorozat animációját. Ez egyébként nem lenne gond, viszont ahhoz, hogy ez a darab végképp üssön, tuti, hogy hasonló rajzolatot kellett volna kapjon a film, mint maga a képregény. Annak idején a Batman: Az első év esetében ezt meg tudták csinálni, itt nem igazán értem, hogy miért nem. Arról már nem is beszélve, hogy a steampunk világ lehetőségeit se igazán akarták kihasználni, pedig itt aztán építkezhettek volna ezen a vonalon, méghozzá igen durván.

Szerettem azt a képregényben, hogy a denevér ábrázolásánál a karakter ténylegesen sötétségbe burkolózik, sőt mi több, a Hasfelmetsző Jack-el való találkozások során képes a frászt is hozni a sorozatgyilkosra. Itt a filmben nem egészen jött át mindez, habár voltak pillanatok, mikor próbálkoztak ezt éreztetni velünk, de valahogy nem lett ugyan olyan maradandó pillanat, mint mondjuk ebben az alábbi esetben:

batman-gotham-by-gaslight-animated-movie.jpg

A film egyik legnagyobb fordulata is lehet hogy sokak számára meglepetés lesz, sőt mi több, kifejezetten ötletes változtatásnak számít. Ez egyébként Hasfelmetsző Jack kilétével lesz kapcsolatos, amit (ahogy az egész filmet kb) vagy jó néven veszünk, vagy nagyon nem. De most komolyan, én marhára másra gyanakodtam egész végig (Harvey Dentre), mivel azt már tudtam, hogy nem Jacob Packer lesz a gyilkos, ahogy eredetileg, így aztán csak Batman nyomozásának köszönhető az, mikor összeáll hősünknek és nekünk is a kép (akárcsak a képregényben), hogy ki is áll valójában a gyilkosságok hátterében. Nem egy ismerősöm döbbent meg ezen a fordulaton, szóval jobb, ha előre felkészültök.

A nagy változtatások tényleg csak azoknak lesznek fájó pontok, kik hatalmas rajongói a Gotham by Gaslight képregénynek. Így aztán tényleg csak olyanok nézzék ezt meg, kik el tudnak vonatkoztatni a múlttól, és egy pörgős, fordulatos krimire vágynak, mivel ezzel a filmmel nem nyúlhatnak mellé. Tényleg csak ajánlani tudom, főleg a Batman és Harley Quinn után!

Szólj hozzá

film képregény animáció rajzfilm DC Batman Gotham Bruce Wayne Hasfelmetsző Jack Selina Kyle Jim Gordon Alfred Pennyworth Elseworld Másvilág Gotham by Gaslight