2015. máj 22.

Villám hét #4: Rivaldafényben #0: A Villám család

írta: TheRich
Villám hét #4: Rivaldafényben #0: A Villám család

A Villám hét egyik befejező posztjaként egy karakter ismertetőt tartok nektek, hogy felkészülhessetek akár a tv sorozat következő évadjára is!

Egyre többen fordulnak hozzám Villámmal kapcsolatos kérdésekben, szóval gondoltam tartok egy röpke történelem leckét a Villám családból. Mert bizony, nem egy Villám volt az évek során. Próbálom rövidre fogni és leegyszerűsítve tálalni nektek a karakterek történeteit. Előre szólók, lesznek hiányosságok, nem vagyok Wikipedia, sok mindenre már én sem emlékezhetek. Na de most, hogy ezt tisztáztuk vegyétek fel a futócipőtöket, kezdődik a Villám hét egy újabb darabja! FIGYELEM SPOILER VESZÉLYES ÖVEZET KÖVETKEZIK!

Jay Garrick

708ca4e755464bbdad80f354f8136021.jpg

A DC comics hivatalosan is első Villámjának számít. A képregények aranykorának egyik kiemelkedő hőse. Az Amerika Igazság Társaságának alapító tagja.

Erejét egy laboratóriumi balesetben szerezte, ahol valamilyen kemény vízgőzt (jól olvastad) lélegzett be. Elalszik és miután felébred felfedezi, hogy szuper gyorsasággal rendelkezik. A balesetében a belélegzett gőz egy látens metagént aktivált a szervezetében és innen származik ereje.

Valódi kiléte a világ számára ismeretlen, maszkra még sincs szüksége, mivel arcának vibrálásával tartotta sokáig titokban személyazonosságát. (The Flash sorozaból ez ismerős lehet)

flash2worlds.gifA Föld-2 nevezetű alternatív dimenzióból származik, amit később a DC a Végtelen világok krízisében szüntetett meg, és olvasztott egybe az általunk már sokkal inkább ismert DC világgal.

Érdekesség, hogy Barry-vel már a krízis előtt találkozott, mikor Barry megtanult a dimenziók között utazni. A Krízis után a Villám család egy igen fontos tagjává vált. Szinte minden fiatalt aki hasonló erővel, mint ő mentorált, némelyikünknek apja helyett apja is lett.

3710441-1688273077-jay_g.jpgFeltűnik a New 52 képregény kötetekben is, ahol kifejezetten a Föld-2 hőseire koncentrálnak a történetek. Megjelenésén is radikálisan változtatnak. Mondjuk utóbbival nincs egyedül (lásd Wally West).

tumblr_nomjvok0s51uvcgjlo1_500.gifA Flash TV sorozat nézői egyébként ráismerhettek valamire ami Jay-re utal. Bizony a szezonzáró végén a sisak amitől Thawne olyannyira meglepődik Jay Garrick tulajdona. Nem véletlenül repült be a portálon keresztül, mivel a készítők már jelezték, hogy több szuper-sebességgel bíró karakter is be fog ugrani a második évadban. Az egyik ezek közül valószínűleg Jay lesz, de Wally West neve is felmerült.

Barry Allen

224911_406059882779573_1757835329_n.jpg

Talán be se kell már mutatnom Central City védelmezőjét és az Igazság Ligájának egyik alapító tagját, de azért biztos ami biztos gyors leszek.

Villám az ezüst kor első hőse a DC-nél.

Egy végzetes estén Barry Allenbe villám csapott, és különféle kemikáliák ömlöttek rá. Mikor felébredt, Barry felfedezte, hogy ember feletti sebességgel és reflexekkel rendelkezik. Nem sokat várt azzal, hogy hőssé váljon és a Villám néven azonnal a világ védelmére kelt. (A képregény első verziójában a Villám nevet Barry gyerekkorának kedvenc képregény hősétől a Villámtól Jay Garricktől kölcsönözte).

Képességeit a gyorsasági erőből nyeri, melynek határait folyamatosan képes feszegetni. Bárki bármit mond, ő a leggyorsabb ember a földön és egy Villám se múlja fölül ( ez részben az én véleményem :D)

3846404558_4a7cc0b5d5.jpgLelkes, barátságos és kitartó személyiségének köszönhetően az Igazság Liga tagjai igencsak megbecsülik. Batman egyenesen az egyik legjobb embernek tartja akit ismer. Zöld Lámpással nagyon jó barátok, több képregényben is szerepeltek már közösen. Legutoljára a Villám éves különszámának második részében (Flash New 52 Annual #2), ahol megtudhattuk annak a történetét, hogy miképp találkozott a két jómadár.

Barry dimenziók közötti utazása volt az, ami létrehozta a DC Multiverzumot és ő az aki nem egyszer meg is semmisítette (erről bővebben a Flash New 52 posztban olvashattok). A túl sok föld és sztori melyet a DC piacra létrehozott azonban súlyos következményekkel járt. Történeteik már olyannyira követhetetlenné váltak, hogy a DC--nek egy drasztikus lépést kellett tennie.

flashpoint-vol-2-1-595808_large.pngA már említett Végtelen Világok Krízisében Villám az életét adta azért, hogy a föld lakói megmenekülhessenek. Közel 30 éven át nem jelent meg a képregényekben Barry, maximum említés szintjén. Végül a Végső Krízis és később a Villám: Újjászületés kötetekben tűnt fel újra. 

Mivel a DC-nek újfent követhetetlenek voltak a történetei Barry visszatérése után, átgondolták miképpen is lehetne javítani a helyzeten. Meglepő lépés következett és megint Villámhoz fordultak segítségért (Flashpoint paradox). Hősünknek köszönhetően megszületett a New 52 sorozat, amelyben minden szuperhős tiszta lappal indított. Így Barry újfent rivaldafénybe kerülhetett.

Wally West

wally3.jpg

Barry Allen unokaöccse, erejét nagybátyja balesetének rekonstrukciójával szerezte meg. Ezután felveszi a Kölyök-Villám (Kid-Flash) alteregót és Villám szárnysegédeként kezd el dolgozni, akire mérhetetlen módon felnéz.

Sokszor besegít a Tini Titánoknak is. Robinnal aki később Éjszárny néven fut majd nagyon jó barátok.

Miután Barry életét veszti Wally nem habozhat, Central City számít rá és Barry tiszteletére magára ölti Flash skarlát vörös öltözetét. Ezzel hivatalosan is ő lesz a harmadik és egyben talán leghíresebb Villám.kid_flash_wally_west_008.jpg

Erejét sokáig visszafogja, nem akarja Barryt túlszárnyalni, holott a gyorsasági erő egyik legnagyobb ismerője. Azonban az egyik Eobard Thawne elleni csatájában nincs tovább. Már nem foghatja vissza magát. Ezek után Wally West új korszakába lépünk, mivel már szinte nincsenek határai erejének, tisztában van azzal mire képes a gyorsasági erő.
2026521-flash_2.jpgWally egyébként egy igen életre való és emellett nagyszájú srác. Mindig van valami mondanivalója. Még akkor sem fogja be, ha éppen valaki a nyakát szorongatja. De persze a helyzettől függően azért meg tud komolyodni. A Villám kosztüm magára öltése után is sokáig besegít a Titánoknak, de ideje nagy részét inkább az Igazság Ligájával tölti.

the-flash-jpg.jpgA New 52 sorozatban kisebb átalakításon esett át Wally karaktere, ami sokak számára döbbenetet okozott. Huligánként ismerjük meg, aki senkinek sem fogad szót. Csodával határos módon azonban Barry jó hatással lesz rá, és bár eleinte ki nem állhatja, végül ráismer a Barryben rejlő jóságra. Gondolom a sorozat előrehaladtával egyre inkább visszatér az általunk ismert Wally személyisége, ha már vörös hajának búcsút mondhatnak a rajongók.

Bart Allen

250px-impulse.jpg

Ahogy Eobard Thawne, úgy Bart is a jövőből érkezett, méghozzá a 30. századból és bármily meglepő, Barry Allen unokája.

Képessége már veleszületett a vérvonala jóvoltából, de mivel nem tudja erejét irányítani, ezért túl gyorsan öregedett. Ezen a problémán Wally West segített, miután Bart nagyanyja segítségével visszautazott a múltba.

kid_flash_bart_allen_0003.jpgElőször Impulzus néven ismerjük őt meg, azonban idővel a Kölyök-Villám nevet és kosztümöt is magára ölti. Sokat segít neki Jay Garrick, aki már-már apafigurává válik számára, igencsak sok kalandjuk lesz együtt. 

Mikor Wally visszavonul ő is magára ölti a Villám jelmezt, bár nem igen volt ínyére a dolog. Mondjuk nem tart sokáig pályafutása, mivel meghal. Persze nem kell aggódni halála nem tart sokáig, hiszen képregényről beszélünk.

photo_2.PNGJelenleg a New 52 sorozatban találkozhatunk vele, ahol kicsit változik a felállás. Új eredet történetet kap (amit még nem ismerek, szóval bocsi), és még jóval Wally előtt lesz Kölyök-Villám. Titokzatossága miatt bajba is kerül, hiszen nem más, mint maga Barry Allen lesz kíváncsi arra ki is az aki engedély nélkül használja a nevét.

Nos ezt a négy karaktert tartom a Villám család legfontosabb tagjainak. Igaz, még van pár név akit illene felsorolnom. Pl.: Max Mercury (valaha Higanyszál néven futott), Johnny Quick és lánya Jessie Quick. Hosszú lenne a lista, ha mindenkit meg akarnék említeni, szóval ha érdekel titeket ki kicsoda a Villám irodalomban, akkor rátok bízom a kutatást! A gyorsasági erő legyen veletek!

1668523-speedsters.jpg

Szólj hozzá

család Wally West Villám The Flash Barry Allen Jay Garrick Bart Allen Eobard Thawne rivaldafényben