2015. sze 26.

Batman a Piros Sisak ellen (Batman Nap #2)

írta: TheRich
Batman a Piros Sisak ellen (Batman Nap #2)

Pár éve végre feldolgozásra került, az egyik leginkább sokkoló Batman történet, amivel a DC valaha előállt, ez volt a Piros Sisak alatt.

Be kell valljam, talán az egyik legnagyobb kedvencem a DC univerzumban a Piros Sisak. Nem csak azért, mert Batman egykori tanítványáról van szó, hanem azért, mivel amit tesz, azt tiszta szívéből teszi, néha mocskosan, de ez mellékes.

banner_233.jpg

Nos a film a karakter személyiségét tökéletesen bemutatja, bár sokat módosítottak a forrásanyaghoz képest, amiről hamarosan írni is fogok, viszont durva vagy sem, ezek a változások sokkal inkább voltak pozitívak, mint negatívak. Most csak egy dolgot fogok igazán kiemelni, de a képregény bemutatásánál kitérek majd a részetekre is, miért is jók a változások. Na de most, hogy azok is képben legyenek a sztorival, akik nem ismerik, írok röviden a sztoriról.

A történet egyszerű, egy új fenyegetés ütötte fel a fejét Gotham városában. A Piros sisak kegyetlen módszerrel tesz rendet az alvilágban, megteszi amit Batman sosem, megöli akit kell. Pontosan ez az a viselkedés ami Batman figyelmét felkelti, azonban hősünk minél mélyebben elmerül ebben az ügyben, annál inkább tiszta lesz számára, hogy a múltjának egy szörnyű pontja kísérti őt, Jason Todd, a második Robin halála.

jason-todd-batman-under-the-red-hood-23797453-720-480.jpg

Batman sokáig nem volt hajlandó új Robint fogadni maga mellé (Tim Drake lesz majd a kivétel) és pontosan ez a film mutatja meg azt, hogy miért. Igazság szerint nem túl mélyen, de a felületét karcolva látjuk azt is, hogy Batman igencsak büszke Éjszárnyra (Nightwing-re), azonban ezek a büszke "apai" pillanatok gyorsan tovaszállnak, mikor a baj, bajt követ és rájön, hogy második "fia" is életben van.

Piros sisakról ugyebár kiderül, hogy nem más, mint az egykori Robin, Jason Todd az, akit Joker brutális kegyetlenséggel ölt meg. Bizony meghalt a srác, azonban Ra's al Ghul-nak köszönhetően visszatér az életbe és bosszúra szomjazik. Nem elégszik meg azzal, hogy megöli Jokert, Batmant akarja rávenni erre a tettre.

batman-under-the-red-hood-dc-comics-28417122-1280-720.jpg

Na itt van a képregényhez képest a legnagyobb különbség, amit megmondom őszintén nem bánok, sőt ennek a filmnek köszönhetően lett a Vörös Sisak New 52 alapsztorija is az ami. Habár egy újfajta interpretációját láthatjuk a képregénynek, de a lényege nem változott, ami nem más, mint Batman harca a múlttal, a saját bűntudatával, és önmaga ismeretével.

Szóval miért is nem tette tönkre a módosítás a filmet? Most kapaszkodjatok egy kicsit, lehet fájni fog.

Eredetileg Superman hozza vissza az életbe a srácot, azzal, hogy ellentétes pályára állítja a földet, ezzel visszatekerve az időt, és visszahozva a holtakat az életbe (na én ezért támogatom a DC rebootokat). Elég röhejesen hangzik és az is. Komolyan számomra szinte tönkre tette a képregényt!

Na de a történet folytatásában Batman-nek sikerül pár pillanat erejéig visszaemlékezni arra milyen is volt régen, mikor Jason mellett harcolt. Valahol az ifjú önmagát látta a srácban, azonban ez megijesztette, hiszen az új Robint is elkezdte emészteni a sötétség, úgy, mint valaha őt. Szóval nem tart sokáig, és újra észbe kap, hogy ez az ember már nem az, mint akit ő megismert. De azt alá kell írni, hogy Piros Sisakban is egy pillanatra megtörik valami, hiányzik neki is a Robin lét.

ulvepue.png

Nem sokkal a nagy realizációk után, meg is kezdődik a kataklizma, ami egyszerre szomorú, nyomasztó, ugyanakkor Batman-nek sikerül elszakadnia majd egy bűntudattól, ami évtizedek óta gyötörte, hiszen már tudja, az egykori szárnysegédje életben van és úgy fog rá emlékezni, ahogy azt ő megérdemli.

Direkt nem akartam belemenni mélyebben a történet részleteibe, hogy ezt majd ti magatok fedezzétek fel, mivel ez a darab a Batman mítosz egy fontos részévé vált, meg aztán a képregény bemutatásánál úgy sem hagyhatom ki a részleteket. El kell ismerni, nem semmi, hogy például a Piros Sisak minden probléma nélkül foglyul ejti Jokert. Viszont nem az volt most a célom, hogy bemutassam nektek a filmet, hanem, hogy kiemeljek belőle egy sort, ami Batman egy újabb oldalát mutatja be nekünk, azt amiről nem sokat beszél.

A film végjátékában (természetesen a képregényben is) egy fontos gondolat hangzik el. Ez a válasz arra a kérdésre, amit egyébként már sokan feltettek, miért nem végez Batman Jokerrel:

"Sosem akartam mást, csak megölni. Nem múlik el úgy nap, hogy ne gondolnék arra, hogy kiteszem minden szörnyű kínzásnak amit ő elkövetett másokkal, és megölöm. De ha ezt megteszem ha csak egyszer is hagyom, hogy olyan mélyre süllyedjek, sosem jönnék vissza."

Amennyiben még mindig Batman hiányotok lenne, akkor ajánlanám nektek a Critical ERROR oldalon megjelent, Batman: A rém álarca írásomat! Klasszikus darab, igazából minden  fan számára ajánlott!

Szólj hozzá

Batman Jason Todd Under the Red Hood Piros Sisak