2015. sze 26.

Batman: Halotti maszk (Batman Nap #1)

írta: TheRich
Batman: Halotti maszk (Batman Nap #1)

Nos azt is megéltem, hogy elolvastam egy mangát. Mondjuk könnyű dolgom volt olyan szempontból, hogy Batman volt a történet főszereplője.

704629f.gifA Batman Nap alkalmából, úgy gondoltam, hogy egy különlegességről mesélek nektek először. Nem gondoltam, hogy valaha manga fog kerülni a kezeim közé, de megtörtént. A Batman: Halotti maszk egy japán manga író és rajzoló első találkozása egy amerikai piacra szánt képregénnyel, amit a DC-vel közösen keltettek életre. Nacume Josinori bár kicsit félve, de elfogadta a kihívást, és végül megszületett ez az alkotás.

Egész jól sikerült kis darab, ami kivételesen nem kimondottan Batman, hanem Bruce Wayne körül forog. Megismerhetjük az ijfú milliárdos élettörténetéből egy olyan szakaszt, amit igazán eddig csak éppen érintve térképeztek fel.

Az első lépések a harcművészet területén, a Batmanné válás útján való elindulást olyan módon bemutatva, hogy láthatjuk, miképp kebelezte be Bruce-t az önmagában élő sötétség. Mind tudjuk, hogy ez a lény ami benne él csak arra várt, hogy kitörhessen a fogságból. Nacume hihetetlen módon adta el nekünk ezt a történetet. Kicsit a misztikum világába is belevisz minket, aminek Batman sztori révén természetesen kell egy kisebb tudományos magyarázat is.

Nem csak Batman harcművészeti tudását, nyomozói képességeit, hanem az önmagában rejlő erejét is megismerhetjük, mivel az író bevezet minket Bruce lelki világába. Bemutatja nekünk a harcot ami belül játszódik le hősünkben, sőt meg is testesíti azt egy Oni (gonosz lény a japán kultúrában) maszk formájában. Emellett bemutatja miképp is használja fel Bruce a dühét arra, hogy napról napra erősebb legyen. Így tisztább képet kapunk arról, hogy Batman milyen módon is kerül a képbe a későbbiekben, sőt még lehet hogy egy inspirációt is láthatunk, ami a maszkjához adta a ihletet.

untitled2222.jpg

A történetben Bruce Wayne egy olyan korszakát ismerhetjük meg, amit bár párszor fel-fel dolgoztak, de még nem ennyire részletesen. A japánban való kalandozásai, utazásai kezdetén, Bruce véletlen egy család dojo-jában találja magát, ahol megkezdődik élete első oktatása. Habár a családdal jó kapcsolatot ápol, de a benne élő düh felszínre tör, végül még alakot is ölt. Az öreg mestere, a dojo tulaja ezt az iskola tetején található Oni maszk sötét munkásságának titulálja, mivel megfertőzte Bruce gondolatait.

pár év elteltével, a maszk újra felbukkan, de ezúttal Gotham városában, de nincs szerencséje, hiszen ekkor már Bruce jó pár éve sötét lovagként éli életét, tehát ellenfelére akadt. Ennek ellenére igencsak szedi áldozatait, valljuk be brutális módon. Batman-nek nem marad más lehetősége, pontot kell tegyen az ügy végére. Szembe kell nézzen az Oni maszk viselőjével, ami lényegében azt akarja szimbolizálni, hogy Batman valójában önmagával harcol. Bár ha úgy vesszük, lényegében csatázik is a sztoriban saját magával, méghozzá szó szerint.

face2face.jpg

Ötletesnek tartom, hogy a készítő Nacume az Oni maszkot úgy rajzolta meg, mintha egy szamuráj kori Batman nézne vissza ránk a sötétségből. Erre még rá is játszottak egy keveset, mivel az álarc viselője, akit teljesen megszáll a maszk átka, kis is jelent, hogy ők egyek, mindketten a sötétség foglyai. Kifejezetten érdekes volt egy ilyen megközelítés, bár párszor már szembe állították Batmant olyan ellenséggel, aki lényegében ő is lehetne, hogyha átlépné azt a bizonyos határt, amit a Piros Sisak (Batman Nap #2) posztban ki is emeltem. Ugyanakkor azt is észben kell tartani, hogy ez a kötet a japán közönségnek készült, hogy bevezessék őket az amerikai képregények világába. Sikerült-e ez a kísérlet azt nem tudom, viszont engem sikeresen lekötött, még annak ellenére is, hogy a rajzoknak nem voltam nagy rajongója. Például Bruce Wayne kifejezetten félresikerült szerintem.

bruce.jpg

Ez az a pont, ahol nálam igencsak el tud szabadulni a pokol, mert szeretem a művészi megközelítéseket a képregényben, ugyanakkor, ha túl minimalistára veszik a dolgok, akkor vége a világnak. Japán rajzokról révén szó, hogy is mondjam, nem igazán várhattam el erősen kidolgozott elemeket a grafikustól, jól is tettem mert ilyenről szó sincs. Mondjuk azt bevallom, hogy bár Bruce Waynet nagyon nem tudta megrajzolni az alkotó, de szerencsére Batmant viszont annál inkább. Komolyan felüdülés volt látni ezt a karakter ábrázolást. Sikeresen elhagyták ebben a kötetben is a kívül hordott alsónadrágot (nevezzük nevén here védőt), és a sokkal praktikusabb egybe páncélban rajzolták meg hősünket. Hozzá kellett szoknom eleinte az ábrázolásokhoz, de minél inkább elmélyedtem a rövid, de annál is inkább pörgősebb sztoriban, már nem zavart meg semmi sem. 

uxacu.jpg

Még mindig Batman hiányotok van? Akkor nézzetek fel a Critical ERROR oldalára is, ahol szintén ünnepeljük a Batman Napot!

Szólj hozzá

képregény manga DC Batman Halotti maszk