2015. nov 24.

Zöld Lámpás hét #2: Rivaldafényben #2: A Zöld Lámpás Alakulat

írta: TheRich
Zöld Lámpás hét #2: Rivaldafényben #2: A Zöld Lámpás Alakulat

Gondoltam itt az ideje egy kicsit bevezetni titeket abba a mítoszba amit többek között a Zöld Lámpás film szinte egyáltalán nem akart bemutatni, vagyis megismertetem veletek a Lámpás Alakulat történetét, de persze csak alap fokon! A ismertetőben segítségemre lesz a Blackest Night #00 és a Zöld LámpásKezdet Titka képregény. Nagyobb lépésekben fogok haladni, de a lényeget még így is próbálom beletömöríteni ebbe a posztba, úgyhogy kezdődjön is a "műsor".

green-lantern-light-show.jpg

A Zöld Lámpások története réges régen, egy messzi-messzi galaxisban kezdődött, mikor megszületett az univerzum, ekkor intelligens életformák is létrejöttek, és közöttük voltak a Zöld Lámpás Alakulat megalkotói is, vagyis az Univerzum Őrzői néven ismerünk. Ezek a lények megesküdtek arra, hogy a gonosz erők ellen fognak küzdeni, bár képességeik nem éppen fizikai harcra voltak kiképezve, de még így is fél tőlük mai napig a galaxis.

guardins2.jpg

Intelligenciájuknak köszönhetően képesek voltak az univerzum akaraterejét egy központi elemben (óriás zöld lámpás) eltárolni, ami tudjuk, hogy későbbiekben jól fog jönni a számukra. Mindenesetre a tevékenységük központjául az univerzum közepén található Oa nevű bolygót választották, és innen kezdték meg igazán a védelmezői szerepüket.

gl-oa.jpg

Az Őrzők első nagy csatája, az egyik legnagyobb ellenségük Parallax ellen zajlott, aki a félelem megtestesülése, és egyben a sárga energia is volt. Nehezen, de sikerült őt a központi elembe zárni, azonban az entitás folyamatosan mérgezte a zöld energiát a félelemmel, és ezzel a sárga szín (komolyan) vált az akaraterő "kriptonitjává".

Ezek után az Őrzőknek szükségük volt egy alakulatra, hogy betartassák a rendet az univerzumban, szóval megalkották az Fejvadász nevezetű robotokat, akik kifejezetten sokáig végezték jól a feladatukat. De, mint tudjuk semmi sem tart örökké. Egy programhiba miatt fellázadtak az alkotóik ellen, és eldöntötték, hogy minden életet megsemmisítenek. Ekkor irtották ki a 666-os szektor majdnem teljes lakosságát. Csak páran maradtak életben (róluk majd máskor mesélek). Végül is sikerült megállítani a robotokat, de utána igencsak át kellett értékeljék az Őrzök, hogy miképp tovább.

manhunters22.jpg

A Fejvadászok lázadása után döntöttek úgy az Őrzök, hogy a "katonáiknak" szükségük van arra, hogy érezzenek, szabad akarattal és erkölccsel rendelkezzenek, ezért intelligens lényeket akartak felruházni hatalommal, hogy fenntartsák a rendet az univerzumban. Összesen 3600 űrszektorra van osztva osztották fel az univerzumot, és minden szektorhoz egy védelmezőt jelöltek ki. egy Minket sokáig Abin Sur a 2814-es szektor Zöld Lámpása védelmezett, azonban váratlan halálával a gyűrűje új hordozót keresett magának a földön, így került végül is Hal Jordan a képbe. Na de visszatérve, a Zöld Lámpás Alakulat létrehozásakor alkották meg az Őrzők a gyűrűket, amik a zöld energiából, a központi elemből nyerték erejüket. A gyűrűk viselői szinte végtelen hatalommal rendelkeztek, aminek egyetlen határa nem más, mint maga a tulaj.

A gyűrűt a tulajdonosa képzelőerejével irányítja, aminek köszönhetően a fegyvere konstrukciókat hoz létre, amivel aztán harcba szállhatnak a gonosz erők csatlós népe ellen. Emellett a gyűrű egyfajta kommunikációs eszközként is képes funkcionálni az Alakulat tagjai között, akárcsak egy mobiltelefon, arról nem is beszélve, hogy az univerzum minden tudását is tartalmazza, amit meg is oszt a viselőjével, így könnyítve meg a munkáját.

guardians.jpg

A gyűrű ahhoz, hogy működjön állandó töltést igényel, amelyet egy "zseb elemből" nyerhetnek ki az Alakulat tagjai, ami szintén megkönnyíti a dolgukat, hiszen nem kell állandó jelleggel az Oa bolygó központjában tölteni a fegyverüket.

Amennyiben a gyűrű viselője meghal, az ékszernek álcázott fegyver felfedezőútra indul, hogy megtalálja a tökéletes alanyt, aki az Alakulat tagjává válhat. Így történt ez Hal Jordan esetében is, akit végül is azért választottak ki, mert pilótaként képes volt legyőzni a legnagyobb félelmet is, de ez egy másik történet, amivel lényegében lassan el is érünk a poszt végére, de előbb azért nem árt dumálni egy kicsit a Zöld Lámpások földi képviselőiről.

green-lantern-secret-origins-abin-sur.jpg

A földlakókat sokáig nem engedték csatlakozni a Zöld Lámpások közé, azonban Abin Sur halálával és Hal Jordan gyűrűhöz jutásával megváltozott ez a hozzáállás, hiszen bebizonyította, hogy bár még fiatalnak számítunk az univerzum lényei között, de ugyanakkor nagy csodákra is képesek vagyunk az akaraterőnknek köszönhetően. Nem kellett sokat várni arra, hogy egyre többen legyenek az emberek a Lámpások között, például John Stewart és Guy Gardner ex tengerészgyalogosokat is felruházták a "hatalom gyűrűivel", sőt még Kyle Rayner egy ifjú grafikus is elnyerte a Zöld Lámpás Alakulat tagságát, utóbbi ráadásul az egyik legnagyobb is lett közöttük!

Igazság szerint amennyire lehetett össze is foglaltam nektek nagyon röviden a Zöld Lámpás Alakulatok előtörténetét, persze lehetett volna itt fokozni a dolgokat, hiszen a képregények története során igencsak sok változáson esett át a történet, illetve elég sok esemény gyökerestül megváltoztatta a Zöld Lámpás mítoszt. Egyelőre legyen elég ennyi, viszont amennyiben még rövidebben szeretnétek az Alakulatról olvasni, akkor kattintsatok a képre:

green_lantern_corps-2.jpg

 

Források:

Zöld Lámpás: A kezdet titka 

Green Lantern: Blackest Night Vol. 1

Secret Origins Vol. 2 #22

Szólj hozzá

képregény comic DC Green Lantern Hal Jordan Zöld Lámpás Green Lantern Corps Zöld Lámpás Alakulat rivaldafényben