2015. nov 29.

Zöld Lámpás hét #6: Rivaldafényben #3: A 2814-es szektor hírhedt Lámpásai

írta: TheRich
Zöld Lámpás hét #6: Rivaldafényben #3: A 2814-es szektor hírhedt Lámpásai

A Zöld Lámpás hét záró posztjaként mesélek egy keveset azokról a karakterekről, akik a Föld, és mellette a többi 2814-es szektorhoz tartozó bolygó biztonságáért felelnek. Az évek során a történetük nem kevés változáson esett át, szóval amit olvasni fogtok az egy alap összefoglaló a fontosabb dolgokról, ami az egyes karakterek történelmét és történetét érinti. Hasonló posztot már készítettem, mikor a Villám "családról" meséltem, igaz az még nem a Rivaldafényben posztsorozat neve alatt futott, de sebaj. Na viszont most kezdem is a 2814-es szektor pár Zöld Lámpásainak történetét. Ne feledjétek, hogy megint nagy mennyiségű infót kellett darabokra tördelnem és lerövidítenem, szóval megeshet, hogy 1-2 dolog hiányzik a leírásomból!

tumblr_ldlgr4g9dn1qfvyfjo1_1280.jpgHAL JORDAN

Gyerekként Hal Jordan mindig is hősként tekintett a pilóta apjára, akinek a halála után nem is volt kérdés, hogy csatlakozzon-e a légierőhöz pilótának. Kisebb problémák miatt azonban kilépett a seregből és tesztpilótaként helyezkedett el a Ferris Air-nél, ahol találkozott későbbi barátnőjével Carol Ferris-el (a későbbi Star Sapphire). Ebben az időszakában kerül hozzá Abin Sur gyűrűje, akinek halálával elkezdődött az ezüstkor Zöld Lámpásainak története.

Kiképzése, ahogy a legtöbb Lámpásnak az Oa bolygón kezdődött meg Kilowog felügyelete alatt, de a legtöbbet a későbbi gonosztevő, Thaal Sinestro tanította neki, méghozzá elég kegyetlen módon. A két karakter a New 52 sorozatban egyébként újra együtt dolgozik, ami kifejezetten "vicces", hiszen a két barátból lett ellenség, majd ellenségből lett harcostárs története egy érdekes koncepciónak bizonyul.

Az Univerzum Őrzőinek minden egyes szavát folyamatosan megkérdőjelező Hal Jordan az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb Zöld Lámpássá nőtte ki magát, és ennek köszönhetően az egész univerzum megismerte a nevét.

tumblr_inline_nmwr32liic1suxzvs_500.pngAz Igazság ligájának egyik alapítótagja, és jó barátságban áll Central City hírhedt hősével, vagyis Barry Allen-el a Villámmal (The Flash). Ez a barátság szerencsére a New 52 sorozatban sem lett elfelejtve, és a két karakter dinamikája egy kis életet visz többek között az Igazság Ligája sztorikba is. De persze nem szabad elfeledni Oliver Queent sem, hiszen elég sokáig "túráztak" együtt a képregényekben a hőseink!

Ahogy teltek az évek, úgy kapott folyamatosan más szerepet a karakter, ráadásul elég sokáig két entitás megszállása alatt is állt. Egyikőjük a félelem megtestesítője Parallax volt, aki miatt sokáig rosszfiúként volt elkönyvelve nem csak a képregényekben, hanem más médiumokban is. A másik entitás pedig Spectre, vagyis Isten haragja volt, aki szintén gazdatestnek használta a hőst, és ez az eset elég érdekes kalandokat szült, hiszen ötvözték a varázslat és a sci-fi világát a készítők.

untitled.jpg

Természetesen elég sokszor megesett ,hogy másik gyűrű is Hal Jordan tulajdonába került, azonban valahogy mindig visszatértünk oda, hogy Zöld Lámpásként folytatódjon a története, és valljuk be, ez így van rendjén!

green_lantern_js_by_mystic_oracle-d4uvdga.jpgJOHN STEWART

Stewart nevét elég sokan ismerhetitek már a Bruce Timm nevéhez fűződő Igazság Ligája rajzfilmsorozatnak köszönhetően. Nem csak az első színesbőrű DC hősnek, hanem az első olyan embernek is számít, aki a Zöld Lámpások történetében engedélyt kapott arra, hogy szintén egy olyan szektort őrizzen, aminek már van egy Zöld Lámpása.

Meglepő módon nem Ő volt a gyűrű első választottja, azonban egy balszerencsés esetnek köszönhetően mégis hozzá került az univerzum egyik legnagyobb fegyvere. Hal és Stewart kapcsolata igen érdekesen alakult a történelem során, nem kifejezetten nevezném őket az első időszakban jó barátoknak, azonban a szükség óráján mindig segítették egymást.

Hal kezdte el John kiképzését, még a kezdet kezdetén. Már az első képkockák egyikében érezni lehetett egyfajta feszültséget a két karakter között, mikor Stewart megtagadta a maszk viselését, mondván, hogy neki nincs takargatnivalója. Hal úgy érezte, hogy nem lesz jó választás ez az ember Zöld Lámpásnak, és ezt az Őrzőknek is jelezte, azonban egy közös küldetés során rá kellett ébrednie arra, hogy igen is jól döntött a gyűrű.
untitledlol.jpg

Stewart igen sokszor ugrott be Hal helyére az Igazság Ligája egyes küldetéseinél, és hamar ki is érdemelte a teljeskörű tagságot a DC nagy nevei mellett. Miután Jordan teljes mértékben felhagyott azzal, hogy Zöld Lámpás legyen, John lehetőséget kapott arra, hogy egymaga lehessen a 2814-es szektor védelmezője, és ezt a felajánlást az Őrzőktől szinte azonnal el is fogadta.

Az évek során párszor feladta már a Zöld Lámpás létet, de Kyle Rayner felbukkanásával fordult a képregényekben a kocka és visszatért az Alakulathoz, hogy folytassa azt, amire megesküdött, vagyis a harcolni a sötét erők ellen!

guy32.jpgGUY GARDNER

Most jutottunk el a "fantasztikus" négyes legkritikusabb pontjához, az egyik legjobban utált, ugyanakkor teljes mértékben félreértett Zöld Lámpáshoz. Guy Gardner személyét szimplán seggfejként lehet elkönyvelni, azonban eredményességeinek köszönhetően ott van a helye a hősök csarnokában!

Története egy meglepő fordulattal kezdődik, hiszen eredetileg hozzá kellett volna kerüljön Abin Sur gyűrűje, de Jordan közelebb volt, így ő lett a kiválasztott. Gardnernek a második földnek szánt gyűrűvel sem volt szerencséje, mivel kiválasztása előtt baleset érte, és ezért a gyűrűnek tovább kellett állnia, és egy olyan embert keresnie, aki képes a 2814-es szektor hősévé válni, ekkor került John Stewarthoz a gyűrű.

A szerencse és a gyűrű sokáig elkerülte Guy-t, egészen addig, míg az Univerzum Őrzői egy Anti-Monitor (rosszfiú) elleni harc miatt két részre nem szakadtak. Az agresszívabb megközelítést választó fele a kis kék csapatnak azonnal számításba vette Guy Gardnert és végül, több év után meg is kapta gyűrűjét. 

Batman nagy örömére az Igazság Ligája tagjává vált, sőt Ő volt az egyik alapítótagja a Nemzetközi Igazság Ligájának is! Egy ponton ráadásul megpályázta a Sötét Lovag székét is a Liga fejesei között, de maradjunk annyiba, hogy ez nem igazán jött össze, mivel Batman egyetlen ütéssel földre küldte, miután Gardner gyűrűje nélkül akart nekimenni (ne feledjétek Batman mindig nyer :D).

garndervsbatman.jpg

Ahogy Stewart, úgy Gardner is felhagyott a Lámpás léttel, miután az Alakulat megsemmisült a Parallax megszállása alatt álló Jordannek köszönhetően, és egészen a Kyle és Hal közötti végső harcig vissza sem tért. Miután a félelem entitását legyőzték, Gardner kiemelt pozíciót kapott az újonnan felállított Alakulatban.

A képregények történetének egy pontján (kb. most is) Gardner a Vörös Lámpások tagjává, sőt vezetőjévé is válik, mikor olyan szintű dühöt észlel benne Kyle Rayner állítólagos halálakor az egyik halott Vörös Lámpás gyűrűje, hogy őt válassza ki viselőjének. Ennek a gyűrűnek a segítségével Gardner eléggé új távlatokat nyitott meg az erejét illetően, szinte már megállíthatatlanná vált.

4631990-530445-0004.jpgKYLE RAYNER

A Zöld Lámpások legsötétebb pillanataiban választotta ki Kyle Raynert az egyik Őrző, méghozzá Ganthet arra feladatra, hogy nem csak a 2814-es szektor, hanem szinte a teljes univerzum utolsó Zöld Lámpásaként harcoljon a sötét erők csatlós népe ellen, miközben Parallax gonoszkodott mindenfelé.

A Los Angelesben élő grafikus eleinte nem érti, hogy miért is kaphatott ekkora hatalmat, de idővel talán az egyik legnagyobb Lámpássá nőtte ki magát. Hőstetteiről lehetne mesélni, de ugye tudjuk, hogy az nem egy napig tartana, szóval a lényegre szorítkozunk.

Neki köszönhető, hogy a Parallax irányítása alatt álló Hal Jordant sikerült legyőzni, azonban a csatában igen komoly veszteségeket szenvedett az Oa bolygó, sőt még az Univerzum is. Mindenesetre miatta kezdtek el visszatérni a régi nagy Lámpások, mint Stewart és Gardner, sőt egy ponton még Hal Jordan is, akire most már nem ellenségként, hanem barátként tekinthetett.
kyle1.jpg

newteam.jpgAhogy az eredeti Zöld Lámpás (Jordan), úgy ő is szerzett magának egy Villám havert, méghozzá Wally West-et, akivel eleinte nem voltak valami jó viszonyban, de ez persze az idő múlásával megváltozott. Nem sokkal később Oliver Queen, vagyis fia Connor Hawke a második Zöld Íjász is csatlakozott a kis csapathoz, így a 90-es évek is megkapta a Zöld Lámpás/Zöld Íjász/Villám sztorikat.

Egy időre a Zöld Akarat energiájának entitása ION is megszállja őt, ezzel szinte végtelen hatalommal ruházva fel a grafikust, de persze Parallax sem várat sokat magára és egy időre átveszi Kyle felett az irányítás. A hősünk jelenleg a Fehér Lámpások gyűrűjének birtokosa, aminek eredetét és történetét elég sokan a Zöld Lámpás: Sötét éjen című kötetből ismerhettek.

galleryfuturesend_1900x900_glng_3d_cvr_colors_a_538ce84f68cc73_64782896.jpg

Kyle törtlnetével el is értem a posztom végéhez, amivel a Zöld Lámpás hét is lezárult! Remélem tudtam új infókat és dolgokat mutatni nektek ezekkel a karakterekkel és történetekkel kapcsolatban, mert tényleg megérdemli a rivaldafényt ez a világ!

Egy biztos, a Warner Bros. teszi a dolgát, hiszen nemsokára érkezik egy reboot a Zöld Lámpás filmeket illetően, és ebben nagy valószínűséggel felbukkanhatnak a fenti karakterek is felbukkanhatnak a filmben! A Zöld Lámpás Alakulatról nemrég pár infó is kiszivárgott! Szóval amennyiben érdekel titeket, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban, akkor kattintsatok a képre:
hal_jordan_and_john_stewart_young_justice.png

Források:

Green Lantern: Secret Origins (Zöld Lámpás: A kezdet titka) Vol 1

Green Lantern Vol 2 #87

Green Lantern Vol 3 #105

Justice League 1987 Vol 1 #5

Justice League 2012 Vol 2 #9

Green Lantern Wikia

Szólj hozzá

Green Lantern Hal Jordan Kyle Rayner Zöld Lámpás John Stewart Green Lantern Corps Zöld Lámpás Alakulat Guy Gardner rivaldafényben