2015. dec 20.

Képregényajánló: Superman - Béke a földön (Peace on earth)

írta: TheRich
Képregényajánló: Superman - Béke a földön (Peace on earth)

Karácsony a nyakunkon van, úgyhogy ideje egy keveset olyan képregényről is beszélni, ami kellőképpen tükrözi ennek az ünnepnek a szellemiségét. Szerencsére a DC könyvtárában nem kell sokat keresgélni, hogy ilyet találjunk, mivel elég csak egy nevet elővenni ilyenkor, ami nem mást, mint Superman

Sokan nem szeretik Superman karakterét, mert túlzottan idealistának és naivnak tartják, ami nem tagadom igaz is, de egy egyszerű kansasi srácról beszélünk, aki abban a neveltetésben nőtt fel, hogy a legkisebbnek is esélyt kell adni arra, hogy nagyra nőjön! Ez a metafóra egyébként a bemutatásra kerülő Superman: Béke a Földön (Peace on Earth) képregényben is jelen van, ráadásul nem is kis dózisban. Készüljetek fel, mert egy igencsak mély üzenettel rendelkező történetről lesz most szó.

nevtelen.png

A sztori középpontjában természetesen Superman áll, aki szokásához híven Metropolis karácsonyfáját helyezi el a város főterén. Mikor már repülne tovább, hirtelen egy elhaló szívdobbanásra lesz figyelmes a tömegben. Egy igazi hőshöz illően azonnal leereszkedik az emberek közé, és keresni kezdi a hang forrását. Egy lányra talál rá, akit az éhhalál fenyeget. Szerencsére sikerül rajta segíteni, azonban Supermant nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy a Földön éhező emberek vannak.

nevtelen.jpg

PR-esként felhasználja hírnevét arra, hogy segítséget kérjen a Föld vezetőitől, lakosaitól és adományokat gyűjt, majd az ételt elkezdi szétosztani a éhező emberek között. Itt ér csúcspontjához a történet. Mikor hősünk Föld körüli útra indul, akkor még nem tudja, hogy mi vár rá, és röviden tömören mindent próbára tesznek az események a történet során, amit Superman jelképez.

Háború sújtotta övezeteket látogat meg, zsarnokok uralta falvakat, és szinte minden útja egy újabb lecke lesz számára. Az egyik legdurvább ilyen jelenet, mikor egy kisfiú kérdezi tőle, hogy visszatér-e még segíteni nekik, de Superman csak szótlanul áll, és életében először félre kell fordítsa a fejét.

nevtelen5.jpg

Bár az emberek nagy része hálás mindazért, amit hősünk tesz, de mivel életük folyamatos veszélynek van kitéve, ezért szinte állandóan szükségük lenne Supermanre. De persze vannak olyanok is, akik fenyegetésnek tartják őt, sőt vannak, akik egy kis ételhez jutásért képesek lennének széttépni hősünket. Az ilyen események miatt ébred rá Superman arra, hogy igencsak kevés ételt szétosztani, hiszen a védelem és biztonság az, ami igazán számítana, viszont ezt a hősünk egymaga nem képes biztosítani.

nevtelen4.jpg

Ezután a kis kalandja után ébred rá Superman arra, hogy habár most segített azokon, akiken csak tudott, de ez nem megoldás a problémára. A történet végül egy eléggé sulykolt üzenettel zárul, ami annyi akar lenni, hogy csak akkor változtathatunk a dolgok állásán, ha mi magunk is változunk, mert van akikért érdemes ezt megtenni.

nevtelen3.jpg

Gondolom a leírtak alapján rá lehet jönni, hogy tipikusan olyan történetről van szó, ami Superman karakteréhez illik. Nem véletlenül nevezik cserkészfiúnak ugyebár. A történet kicsit idilli, de ugyanakkor elég durva fordulatokat is tartalmaz. Sajnos egy idő után ismétli önmagát a sztori, ráadásul olyan érzést is kelt az utolsó néhány oldal, mintha gyorsan le akarták volna zárni az egészet.

Persze mit sem számítanak a fentiek, hiszen a gyönyörű képi világa egy perc alatt magával rántja az olvasót. Alex Ross nekem konkrétan megmentette a kötetet. Egyszerűen gyönyörű, már-már művészi alkotás minden egyes oldal (aztán még nem meséltem a Kingdom Come-ról). Jól esik csak belelapozgatni a képregénybe újra és újra.

nevtelen6.jpg

Supermant mindig is egyfajta szimbólumként ábrázolták, ebben a kötetben ez mind grafikai, mind narratív értelemben és formában megjelenik. Szóval egy szónak is száz a vége, hogyha valaki egy olyan sztorit keres, amiben megmutatják miért jobb adni, mint kapni, akkor a Superman: Béke a Földön (Peace on Earth) a ti képregényetek (megsúgom nem nehéz CBR formátumban hozzájutni) De persze aki egy kicsit karácsonyibb történetet keres, annak ajánlom a Batman: Nöel (Karácsonyi ének) kötetet, ami a napokban nálunk is megjelent! Erről a kötetről a képre kattintva olvashattok egy keveset:

nevtelen_1.png

Szólj hozzá

comic DC Superman Peace on Earth