2016. jan 09.

Kincs, ami nincs #4: Superman - Flyby

írta: TheRich
Kincs, ami nincs #4: Superman - Flyby

Még a Superman visszatér megszületése előtt létezett egy koncepció, amit maga J.J. Abrams alkotott meg, hogy visszahozza az Acélembert a mozivászonra és ezzel a köztudatba egyaránt. A film tulajdonképpen startra kész lett volna, azonban a Warner Bros. Stúdió mégis úgy döntött, hogy más irányt vesznek (szerencsére). Ezzel a döntéssel a Superman: Flyby produkciója abbamaradt, de ettől függetlenül jó pár infó, többek között a forgatókönyv (forrásoknál megtaláljátok majd) is napvilágot látott az évek során.

218273-supes.jpg

A hardcore Superman fanok már most jobb, hogyha nem is olvassák tovább az alábbiakat, mert a következőkben még alkotói szempontból is érdekes verziója lesz olvasható a hős klasszikus mítoszának, és azt kell mondjam, hogy kicsit fájdalmas is.

A film tulajdonképpen teljes mértékben az újragondolása Superman ma ismert történelmének. Két forgatókönyv is született a filmhez, amik közül a másodikban történtek finomítások, de még így sem olyan mértékűek, amelyek megmenthették volna a produkciót. Amellett, hogy teljesen új karakterek bukkannak fel (amivel egyébként nincs semmi baj), egy igen fontos döntés is született, ami az egyik első komolyabb változás lett volna a történetben, ugyanis ebben a verzióban a Kripton bolygó nem semmisül meg, és így igen nagy hangsúlyt kapott a film cselekményében.

A sztoriban Kal-El nem azért kerül a földre, hogy megmeneküljön a bolygó megsemmisülése elől, hanem, mert meg kellett védjék őt gonosz nagybátyjától Kaza Zor-El-től, aki Kripton trónjára pályázik, és ezt természetesen csak úgy érheti el, hogyha Jor-El és családja eltűnik a köztudatból. Persze ez még nem a történet egésze, hiszen egy prófécia is fontos szerepet játszott volna a sztori kibontakozásában, ami az első részben említés szintjén, a második részben fokozatosan kibontakozva, a harmadik részben pedig teljes mértékben megvalósult volna.kalelpodcrash1_web.jpg

Miután megtörténik a menekülés a Kripton bolygóról rész, a történet nagyjából úgy folytatódik, ahogy illik. A Kent család rátalál a csecsemőre, Clark szépen apránként felfedezi képességeit, életeket ment, szóval a szokásos Superman megszületése dolgok. Megismerjük Lois Lane-t, aki ugyebár majd a későbbiekben a film szerelmi szála lett volna, no meg persze Lex Luthort. 

Lex szerepét eredetileg Robert Downey Jr. készült betölteni, tehát legalább jó színészt találtak arra, hogy életre keltsék a karaktert, viszont itt következik egy újabb nagy változtatás. Ebben a verzióban Superman nemezise egy ufo kutató, és persze CIA ügynök lett volna, aki szó szerint megszállottja hősünknek, ami a későbbiekben nagyjából magyarázatot is kap, ismétlem nagyjából. Már most elárulom, hogy Lex-hez ennek a karakternek sok köze nem lett volna, de ez majd a történet elmesélésénél nektek is feltűnik.

Miután felépítettek 1-2 dolgot a filmben és Clark már Superman-ként kezd el komolyabban tevékenykedni, el is indulunk a kataklizma felé, amit legkönnyebben úgy tudok megfogalmazni nektek, hogy az Acélember rombolása és pusztítása a köbön. Komolyan az abban látott dolgok is eltörpültek volna-e mellett.

Lényegében annyi történik, hogy Ty-Zor (ennek a verziónak a Zod tábornoka és Superman unokatestvére) eljut a Földre miközben Supermant keresik, és ezzel természetesen egy kő kemény csata alakul ki a tábornok, három embere és Kal-El között. Lettek volna itt kriptoni ninjáktól kezdve, óriás robotokon át mindenféle lények, akik nem csak Metropolist, hanem az egész világot támadják, de az idő múlásával finomítottak a dolgon, legalábbis bizonyos mértékben, mert azért be kell vallani, nem vettek ki minden ötletet a filmből!

A film úgymond "két befejezéssel" is rendelkezik, az egyik, hogy Superman meghal a csata hevében és a kriptoniak mennyországába jutva sikerül beszélnie apjával, aki mindeközben öngyilkos lett a börtönben. Hősünk valahogy újjászületik, visszatér a Földre lenyomja a gonoszokat, de persze ez túl egyszerű lett volna, szóval most jön csak a csavar, vagyis a valós befejezés.

Ismét feltűnik a színen Lex, aki ezúttal nyílt lapokkal játszik, elmondja Supermannek, hogy nem az, akinek kiadta magát, hanem ő is egy kriptoni katona. Na ezzel végre tényleg elkezdődik a végső harc, aminek a végén hősünk diadalmaskodik, és győzelme után a Kripton bolgyó felé veszi az irányt, hogy ezzel elkezdődjön élete nagy kalandja, ami a prófécia betöltése.

Az kétségtelen, hogy próbáltak valamit újítani, de most talán egy kicsit túlzásba is estek. Mindenesetre pár jó dolgot is szült ez a film is, és ez többek között az, hogy Henry Cavill-t is a produkció közelébe vonzotta (szóval a WB és a DC felfigyelt rá), aki ráadásul sokáig az élen volt a szerep betöltésére. Persze rajta kívül még más nagy nevek is megfordultak a Superman kosztümben a meghallgatásokon, mint Brandon Routh, Jared Padalecki, de még Matt Bomer is, akik közül néhányan bele is kóstolhattak későbbiekben a kriptoniak életébe.

superman_flyby_cavill.jpg

Az már biztos, hogy ez nem egy mindennapi elképzelése lett volna Superman történetének, de ez még semmi ahhoz képest, amit majd az egyik Batman filmről mesélek nektek a következő Kincs, ami nincs posztban, mert ott aztán tényleg elgurult a gyógyszer!

 

Források:

Slashfilm

Superman Homepage

Den of Geek

Phil Saunders

Szólj hozzá

film comic DC Superman Clark Kent Henry Cavill