2016. máj 15.

Rivaldafényben #6: Jason Todd alias Vörös Sisak

írta: TheRich
Rivaldafényben #6: Jason Todd alias Vörös Sisak

Április 27-e egy olyan évforduló, melyet Bruce Wayne sosem fog elfeledni. Ez az a nap, mikor egykori társa és fia, Jason Todd az életét vesztette. A második Robin halála hosszú évtizedeken át kihatott a Batman képregények világára, még az Elseworld sztorikra is. Viszont egy dolgot soha nem szabad elfeledni, a képregények oldalain sosem marad egy karakter sem túl sokáig halott. Figyelem a poszt jó pár SPOILERT tartalmaz!

jasonredhood.jpg

2730117-0015338636-21630.pngJason Todd alias Vörös Sisak az egyik kedvenc karakterem a DC univerzumban. Fekete humora és a sajátos megoldása Gotham, meg persze a világ rosszfiúinak féken tartására, egy olyan antihőst teremtett, aki mellett nehéz csak úgy elsétálnom, ha meglátom valahol. Mivel nemrég a Batman Superman ellenben elég komoly utalást kaptunk a karakterre, meg aztán halálának is lassan 1 hónapja volt az évfordulója, ezért gondoltam ideje beszélnünk Jasonről. Előre szólok, hogy bizonyos dolgokat ki kell hagynom a karakterrel kapcsolatban a bemutatásból, nagy léptekben haladok, de a lényegre így is próbálok kitérni! Első sorban a New 52 történetekre fogok hagyatkozni, mert ez az elsődleges univerzum jelenleg, viszont szerencsére egy olyan karakterről van most szó, akinek története szinte alig tér el a klasszikus megközelítéstől. Tehát nyugodt szívvel tudom felhasználni az eredeti képregényekből is a képkockákat.

Dick Grayson távozása után Bruce Wayne, vagyis közismertebb nevén Batman sokáig kénytelen volt egyedül dolgozni. Már kezdte megszokni a magányt, azonban a sors (és az írók) másképp látták a Sötét Lovag jövőjét. 1983-ban egy új szárnysegédet kapott maga mellé.

jasontodd.jpgJason Todd, egy elég érdekes véletlen folytán vált a Denevér család tagjává. Az utcagyerek, piti tolvaj nem is gondolta, hogy egy sorsfordító éjszakán, egy olyan autó kerekeit kezdi majd el leszerelni, amit igazság szerint nem kellett volna. A srác tökösségére Batman is felfigyelt, szóval nem kellett sokat várni arra, hogy egy új Robint köszöntsön maga mellett Gotham utcáin.

Jason Todd egy bűnöző apuka mellett nőtt fel, anyja pedig túladagolásban egész kicsit korában meghalt. Jó sokáig nem számíthatott másra, csak önmagára a túlélésben. Mikor Batman megérkezett az életébe, meglátta, hogy létezik más út is, mint a bűn.

Ahogy teltek az évek a srác egyre kegyetlenebb lett, Batman már nem is igazán tudta kordában tartani. Sosem akart igazán túlnőni az "apján", de úgy érezte, hogy kevés, amit eddig tettek a gothami bűnözés ellen. Ennek nem csak hangot adott, hanem sokszor demonstrálta is mi a teendő. Batman végül nem tehetett mást, megtiltotta neki, hogy vele együtt járőrözzön az utcán.

batman_death.jpgA tiltás ellenére Jasonnek nem sokáig volt lehetősége a Batbarlang nyugalmát élvezni. Kapott egy levelet, méghozzá a halottnak hitt anyjától. Azonnal nyomozásba kezdett és sikerrel is járt. Megtalálta a nőt, akiről azt hitte már sosem látja viszont. Végre ott állhatott az anyja mellett, és soha többé nem akarta elengedni, nagy pillanat volt ez számára, de sajnos semmi sem ilyen egyszerű. Az egész családegyesítés a Bűn Bohóc Hercegének ördögi terve volt, az anyja se volt az, akinek mondta magát. Joker foglyul ejti Robint, ezáltal maradjunk annyiban nem volt éppen a legjobb kezekben a srác. A bohóc nem habozik sokat, szinte azonnal belekezd Jason kínzásába, aminek kegyetlen módon vet véget. A szó szoros értelmében agyonveri egy feszítővassal, majd felrobbantja az épületet. Mire Batman megtalálta Jason tartózkodási helyét, már késő volt, pedig tényleg nem kellett volna több pár másodpercnél ahhoz, hogy társát és persze fiát megmentse.

will-jared-leto-s-joker-recreate-batman-a-death-in-the-family-in-the-suicide-squad-ro-380493.jpg

Bármilyen meglepő, de Jason vére a mi kezünkhöz, egészen pontosan a rajongók kezéhez tapad. Maradjunk annyiban, hogy ez a Robin nem igazán nyerte el Dick után a Batman fanok tetszését, és ennek olyan mértékben hangot adtak, hogy a DC végül telefonos szavazásra bocsátotta annak a kérdését, hogy a szárnysegéd él vagy hal. A rajongók döntöttek, csak pár szavazat híján (5343–5271), de a fentebb látható sors várt a karakterre.

jasonlives.jpgPersze nem kell túlzottan aggódni, mint mondtam, a képregények oldalain senki sem marad túl sokáig halott. Jason halálból való visszatérésének két történetét is lehet ismerni, én most New 52-t írom most le nektek, az eredeti verzió mindig is kizökkentett a sztori komolyságából (Superboy játszott a tér idő kontinuummal). Szóval a New 52 képregényekben Jasont a Lázár kutak egyikével élesztette újra Thalia al Ghul. Mivel Ra's ellenezte, amit lánya tett, ezért a srácnak mennie kellett. Nem kellett sokat várnia arra, hogy új családra és ezzel mentorokra leljen.

Képzett gyilkosok, többek között az Árnyak Ligájának tagjai, tanítják őt. Így egyaránt megismerkedik a harc és a misztikum világának minden formájával. De egy idő után kevésnek érezte mindazt a kihívást, ami elé az új családja állította őt. Elkezd bérgyilkosként, majd zsoldosként dolgozni, de az a vágya, hogy végre hazatérhessen Gothambe továbbra sem csillapodik-

1363199-batman_hush_tpb_vol_2_page_120.jpgEz az a pont, ahol visszatérünk a 2005-től ismertté vált sztorikra. Jason Todd a halála után a Hush sztoriban bukkant fel ismét Gotham utcáin, mondjuk csak egy pillanat erejéig. Gondolnánk, hogy Tommy Elliot (Hush) szórakozott, de ez nem így volt. Tényleg Jason állt Batmannel szemben, aki csak újra akarta látni az egykori apját. Találkozásuk rövid volt, de ettől függetlenül pár hónap és újból szemtől szemben állt egymással, Jason és az egykori mentora, Batman.

A halottnak hitt Robin, a visszatérését komolyan kitervelte. Felvette a Vörös Sisak nevet, ami Joker alteregója volt a transzformációja előtt, majd rákészült arra, hogy felhívja magára Batman figyelmét. Ez nem volt nehéz, hiszen pár perc alatt maga mögé állította Gotham alvilágának nagy részét, kivéve Fekete Maszkot, ő vele sok gondja akadt. Persze ezen a ponton nem volt olyan ember, aki útjába állhatott volna a célja elérésében, szóval Sionis is beadta a kulcsot egy idő után. Most már minden készen állt arra, hogy végre belekezdhessen abba, amire oly sokat várt, rá akarta venni Batmant arra, hogy megtegye azt, amit eddig sosem tett...öljön (na jó azért az első Batman sztorikban elég durván gyilkolászott). De itt még nincs vége a meglepetéseknek. A srác még a Bűn Bohóc Hercegét is foglyul ejti ahhoz, hogy terve tökéletes legyen. Szinte a kisujját sem kellett mozdítania ahhoz, hogy mindezt végrehajtsa, lenyűgöző mit vitt véghez pár nap leforgása alatt Gothamben. Oh és nyugi, tette a dolgát, ha már Joker a foglya volt.

jokerelfogva.jpg

Arra sem kell sokat várni, hogy Batman és Vörös Sisak találkozásából kő kemény bunyók kerekedjenek. Mivel ismerték egymás szinte minden mozdulatát, ezért nem volt kérdés az sem, hogy vérnek kell folynia ahhoz, hogy véget érjen a csata. De a sztori végére sokkal inkább fájtak mindkét félnek a fizikai fájdalmon túli dolgok. Azon a ponton, mikor szembe kerültek egymással, Batman már sejtette, hogy tényleg Jason arca lapul a Vörös Sisak alatt, de még így is meglepi, mikor szemben áll vele az egykori fia. Alakulnak a dolgok, végül eljutunk oda, hogy Batman és Jason ismét szemben áll egymással, itt még feszültebbé válik a hangulat, mint az eddigi csatározásaik közben. Lényegében egy kisebb terápia kezdődik, ahol mindenki elmondja a maga álláspontját a múltbeli eseményekkel kapcsolatban. Jason úgy érzi, hogy Batman cserben hagyta őt, mikor Joker csapdába csalta, nem érti, hogy miért van még életben egy ilyen pszichopata. Fáj neki, hogy nem állt bosszút halálán az "apja". Azt akarja, hogy a Denevér ölje meg a szeme láttára a bohócot, de persze ebből semmi sem lesz. A kialakult helyzet igen gyorsan eszkalálódik, viszont nincs szituáció, amit Batman ne oldana meg, itt is teszi a dolgát. Azt azonban el kell ismerni, nem kellett sok, hogy egy újabb "tragédiával" végződjön a szituáció.

nevtelen.png

Akkor következett az igazán komoly kihívás Batman számára, miután nagy nehezen megfékezte Vörös Sisakot. Fel kellett dolgoznia, hogy mivé vált a fia, úgy érezte ez az egész jelenlegi állapot az ő hibája. Szóval most már nem Jason halála miatt ostorozta magát, hanem azért, amivé lett a srác. Úgy néz ki vannak emberek, akiknek sosem lesz nyugtuk az életben, viszont ez egy másik történet.

Vörös sisakról még sokat halottunk ezután a DC képregényekben. Kivette a részét a kisebb-nagyobb történetekből, párszor megkeserítette Nightwing életét is, de az igazán nagy áttörést az én szemeben a Battle of the Cowl sztoriban érte el, ahol egy Azrael beütésű, igen kegyetlen Batmanné vált a srác. Nem is csoda, hogy végül Dick Graysonnak kellett közbelépnie. Az egykori Robinok találkozásából egyébként egy jó dolog sült ki, kiadhatták az egymás iránt érzett haragot, ergo volt egy király harc közöttük.

jasonvsdick.jpg

Ideje visszatérnünk egy kicsit a New 52 univerzumba! Bár nem túlzottan változtatták meg Jason történetét az új világ eljövetelével, de még így is elég rendesen kavartak a dolgokon. Kiderül, hogy Jason és Batman találkozása Joker terve volt. Tulajdonképpen a bohóc alkotott egy Robint és a srác életének minden pontját úgy alakította, hogy az számára kedvező és szórakoztató legyen. Érdekes egy sztori, nem lövöm le az egész poénját, szerezzétek be a (akár a netről..khm) a Death of the Family kötetet és a hozzá tartozó mellékszálakat. Megéri elolvasni, szinte le sem lehet tenni! Én magam csak úgy hívom ezt a sztorit, hogy Joker elszabadul!

red_hood_and_the_outlaws_by_arkhamnatic-d8mp67c.pngMost mesélek arról, miért lett kedvencem Vörös Sisak. A karakter történetét már régebben is ismertem, mert hát a klasszikusok között van, de igazán a saját New 52 sorozata miatt figyeltem igazán fel rá. Ezekben a történetekben egy kicsit a 80-as évekbe illő renegát akcióhősök sztorijait idézik fel a számunkra. Abszurd és szürreális helyzetkomikumok vannak elénk tálalva, amik egyaránt játszódnak az űrben és alternatív dimenziókban, meg miegymás. Lényegében egy akció-vígjátékot képzeljetek el a képregények oldalain, ami helyenként igen komollyá és drámaivá tud válni. Ami még dinamikusabbá teszi a sztorit az nem más, minthogy ezeket a kalandjait Jason nem egyedül, hanem Csillagfény (Starfire) és Arzenál (alias Roy Harper) társaságában éli át. Jobb, ha most nem is írok többet erről, egy külön posztban majd kiadok mindent magamból a Red Hood and the Ourlaws sztorikkal kapcsolatban. Mindenesetre, ha laza és könnyed olvasmányra vágytok, akkor mindenképpen ajánlom nektek ezt a sorozatot!

Ha már New 52, akkor azt is el kell mondani, hogy ebben a szériában jó párszor megmutatkozik az, hogy mennyire harcedzett és felkészült a srác. Az egy dolog, hogy simán szembe szállt Batmannel, lenyomott egy Karmot (Talon), de mindennek fejében még Deathstroke-ot a terminátort is könnyedén ki tudta játszani! Persze lehetne még sorolni, hogy hol mutatkozott még meg igazán Vörös Sisak tehetsége és tudása, de hát mit is várunk tőle, végül is Batman és az Árnyak Ligája edzette őt.
ds16-5.jpg

A karakter egyfajta inkarnációja az Arkham videójátékok világába is bele lett csempészve a Rocksteady stúdió emberei által. Itt először Arkham Knightként, majd a játék fordulópontján Vörös Sisakként ismerhetjük meg. A játék történetében egy újabb verzióját kapjuk meg annak, hogy miképp vált Jason azzá, aki. A teljes Batman: Arkham Knight féle Vörös Sisak sztorit egyébként az Arkham Knight: Genesis képregények oldalain olvashatjátok. Vannak elég drasztikus változtatások a fentebb leírtakhoz képest, de még így is jó unaloműző lehet bárki számára.

gallerycomics_1920x1080_20151216_arkham-knight-5-cover_56567cbd4d9968_79638149.jpg

Ha a filmek világába kalandoznátok, akkor szerencsétek van, mert már itt is megmutatkozott Jason Todd és tragikus története. A Batman Vörös Sisak ellen animációs film, egy kifejezetten jó feldolgozása lett a képregénynek, annak ellenére is, hogy kisebb kozmetikázáson esett át a történet. A lényeg az, hogy az eredeti forrásanyaghoz próbált hű maradni, és ezzel könnyedén a képernyőhöz tapasztja a nézőt. Ha pedig jobban szeretitek a mozifilmeket, akkor van egy jó hírem! Van egy olyan érzésem, hogy a mozivásznon sem kell már sokat várni Vörös Sisak felbukkanására. ;)

the-new-batman-v-superman-trailer-is-finally-here-501919.jpg

Zárásképpen írhatnék ide bölcs sorokat, meg miegymás, de fölöslegesnek érzem, hiszen van jobb is annál. Fentebb már írtam, hogy Jason szinte már gyűlöli Batmant azért, mert sosem állt bosszút a halálért, de ennek ellenére mégis Bruce-hoz fűződik az egyik legszebb emléke az életében. Egy olyan pillanat volt ez számára, ami végre nyugalmat és békességet jelentett. Batman felhagyta egy napra Jason miatt a küldetéseit, nagy dolog ez, hiszen a Denevérről beszélünk! Pszichopata gyilkos, zsoldos, lehet sok mindennek nevezni, de még így is egy érző ember található a Vörös Sisak alatt:

jasonmemory.jpg

Na jó előbb kamuztam, nem azzal zárom ezt a Rivaldafény posztot, ami feljebb van! :D Szóval egy kis spoiler! Végül is Bruce és Jason kibékülnek egymással a képregények oldalain! :D

Források:

Arkham Knight: Genesis

Batman: A death in the family (Halál a családban)

Batman: Under The Hood

Deathstroke vol 1 #16

Red Hood and the Outlaws vol 1 #0 - #3

Szólj hozzá

DC Batman Jason Todd Joker Bruce Wayne New 52 Red Hood Red Hood and the Outlaws rivaldafényben