2017. jún 01.

Gondolatok a Wonder Womanről

írta: TheRich
Gondolatok a Wonder Womanről

Úgy néz ki, hogy a nevéből kifolyólag a Csodanővel csak csodálatos filmet lehet alkotni! FIGYELEM KEVÉS SPOILER TALÁLHATÓ A POSZTBAN!

justice_begins.jpg

Tényleg van olyan jó a film, mint amilyennek mondják. Most nem a rajongó beszél belőlem, hanem ez az igazság. Telibe találtak mindent, ami egy filmben fontos lehet. A hangulatban megvolt a kellő egyensúly a humor, a romantika, a komorság és az akció ötvözetében. A Wonder Woman tulajdonképpen tipikusan az a film, amit unalmas perceiben lazán bármikor megnéz az ember (már most várom a blu ray megjelenését). Na de nézzük részletesebben, hogy miért is tartom olyan jónak a filmet. 

A sztori

A Wonder Woman nem szimplán egy eredettörténet a sok közül. Nem csak arra törekedtek a filmben, hogy most mindenképpen megmutassák a kezdet kezdetét, hanem teret adtak egy tényleg érdekes sztori kibontakozásának is, ami javarészt a főhősök cselekedeteinek köszönhetően lesz folyamatosan erőteljesebb.

wonderwoman-ewphoto4-frontpage-700x361.jpg

A történet maga természetesen Themysciran, az Amazonok rejtett szigetén kezdődik, ahol Dianat gyerekkorától kezdve ismerjük meg. Ügyeltek arra, hogy érződjön a kaland és harc iránti vágy a karakterben, de tettek arról is, hogy valamennyire felvázolják azt a háttérsztorit, ami lényeges ahhoz, hogy megismerjük ennek a világnak és karakternek a mitológiáját.

A film akkor gyorsul fel, mikor Steve Trevor megérkezik a hősnőnk életébe. Ekkor egyaránt kapunk harcot, drámát, és jól elhelyezett humor bombákat is. Persze DC film révén van egyfajta komorság is, de odafigyelt a rendező, hogy mikor beüt ez a tónus, akkor ne törje azt meg egy váratlan poén a semmiből. Vannak jelenetek, melyeknek súlyuk van, de akadnak bőven könnyedebb pillanatok is, ami a karakterek és a közönségnek is egy gyönyörű pihenővé váltak, annak ellenére is, hogy lényegében háborús filmről beszélünk.

Patty Jenkins igen ügyesen játszik meg jó pár hangulatváltást a filmben. Ezek közül a kedvencem, mikor a  viszonylag békés és nyugodt Londonból, egy erőteljes és szimbolikus átmenet segítségével szembesül hősünk a háború szörnyűségeivel. Diana és kísérete egy hídon kelnek át, aminek elején még mosolyognak, majd mikor fokozatosan haladnak előre, úgy válnak egyre komorabbá az arckifejezések, főleg a Csodanőjé. Diana ekkor ismer rá arra, hogy milyen is valójában a háború, amit annyira keresett.

katonkvoltunk.jpg

Minél több sebesülttel és szenvedéssel találkozik, annál inkább biztossá válik hősünk abban, hogy ideje közbelépnie. Úgy érzi, hogy ki kell állnia a világért, és megmentenie az emberiséget. Lényegében a háború szörnyűségei miatt születik meg Wonder Woman, aki mikor ténylegesen bemutatkozik a világnak, akkor az emberek, ha csak kis időre is, de elhiszik, hogy eljött a csodák ideje. Mindez persze egy bizonyos istenségnek marhára nincs ínyére, szóval bizony komoly csatára lehet számítani a filmben, főleg a vége felé.

giphy.gif

Mondanivaló

A film történetének van egy alap témája is, amit könnyedén fel lehet fedezni, hiszen nem egyszer képünkbe is tolják. Az ember gyarlósága, és önpusztító mivolta komoly hangsúlyt kapott (Árész egész szépen levezeti majd a filmben). Ahhoz, hogy mindezt minél erőteljesebben átadják, nagyon jól tették, hogy az első világháborút választották alapnak.

Első sorban így könnyebb volt elvonatkoztatnia az embereknek egy bizonyos pajzsos szuperhős első filmjétől, a másik pedig az, hogy kegyetlenebb és durvább is volt az első világháború, főleg a vegyi fegyvereknek köszönhetően. Ezért aztán jobban átjöhet a nézőnek, hogy milyen gonoszságokra is képesek az emberek, főleg akkor, ha a háttérből isteni sugallatokat kapnak arra, hogy mit is tegyenek bizonyos helyzetekben. Végül is emberi tényező nélkül nincs háború a világban.

A csodálatos Gal Gadot és a többiek

Wonder Woman

Szerintem Gal Gadot most mindenkinek bebizonyította, hogy igen is jó színésznő. Szó szerint képes volt a hátán elvinni a filmet, ráadásul ez még csak a jéghegy csúcsa. Egész egyszerűen azt kell mondjam, hogy Gadot tökéletes volt a filmben! Úgy érzem, hogy személye most sokak szemében véglegesen eggyé vált Wonder Womannel.

high-res-gal-gadot-wonder-woman.jpg

Egyszerre volt szerethető és naiv, veszélyes, erős és gyengéd. A mimikája, a játéka, a testbeszéde, egész egyszerűen minden ott volt a toppon. Sokat dobott mindezen az is, hogy a karakter szó szerint folyamatosan fejlődik, így Gadot is teret kapott a saját határai feszegetésére. A filmben tulajdonképpen láthatjuk, ahogy egy kislányból nem csak harcos, hanem egy igazi szuperhős is válik!

Érezhetően átszellemülten játszott a színésznő. A drámai jeleneteket marha jól kezelte, a humoros pillanatai mindig természetesnek hatnak, az akciójelenetek meg aztán felejthetetlenek, mikor Wonder Womanként harcol. Egy hihetetlenül erőteljes alakítást nyújtott, amivel azt hiszem most sokak térképére fel fog kerülni.

Steve Trevor

Ahhoz, hogy Gadot tündököljön néha kellett Chris Pine is. Ketten együtt szó szerint egy dinamikus duót alkottak. Érdekes kapcsolat az övék a filmben, és bár várható volt a szerelmi szál, de nem volt úgy lenyomva a torkunkon, mint más filmekben. Szépen fokozatosan épült ki kettejük között a kapcsolat. Gyönyörű és egyik kedvenc filmes pillanatommá vált az is, mikor a háború szörnyűségei közepette egymásra találtak ezek a karakterek.

diana-and-steve-in-wonder-woman-wb.jpg

Na de beszéljünk egy keveset Trevor Kapitányról úgy általában is. Nem azért volt a filmben, hogy humorbomba legyen, hajaj nagyon nem. Célja és küldetése volt, ahogy egy igazi főszereplőnél szükségeltetik. Nem egysorosokra kell tőle számítani, hanem összetett mondatokra, egyszer-egyszer precízen elsütött poénokra, de ami a legfontosabb, nagy adag hősiességre, és önfeláldozásra is. Chris Pine mindent beleadott ebbe a szerepébe, szóval azon se lepődnék meg, ha egyes pillanatai és természetesnek játéka, akár még nézőket is könnyre fakasztana.

A csapat

A mellékszereplők pontosan annyi időt kapott a vásznon, amennyi kellett nekik. Nem voltak eltúlozva a jeleneteik, és bármilyen meglepő, tényleg mellékszereplőként funkcionáltak. Ez egyaránt igaz a film gonoszaira, Dr Méregre és Ludendorff tábornokra, meg persze Diana és Trevor barátaira is.

Etta Candy, vagyis Steve Trevor titkárnője és Wonder Woman képregényekből ismert jó barátját is sikeresen bemutatták a világnak, ráadásul egész forrásokhoz hű módon. Jó, nem volt annyira akciódús a szerepe, mint anno mondjuk az aranykorban, de azt hiszem bőven elég volt ő így is.

wonder-woman-etta-candy.jpg

Trevor csapata meg aztán minden volt, csak felejthetetlen nem. Elegendő karaktert kapott ezekből a különcökből álló csapat minden tagja ahhoz, hogy gyorsan kedvencet találjon közülük a közönség. Én például nagyokat röhögtem Charlie-n a skóton, haláli a fazon. Az meg már csak hab a tortán, hogy volt közöttük egy meglepetés karakter is, akiről nemsokára a Wonder Woman titkai posztban is írok majd.

wonder_woman_screen_capture.jpg

Dr Méreg és a tábornok

Dr Méregnek kisebb szerepe volt a filmben, mint gondoltam, bár az igazság az, hogy ez így pont elég is volt. Ludendorff és a doki végig egy csapatot alkottak, így váltak ők a film nem hivatalos főgonosz csapatává, az igazi nagyfőnök érkezéséig (rá mindjárt kitérek). Nem tudom másképp mondani, olyan igazi klasszikus gonoszok voltak mindketten. Az egyikőjük az őrült tudós, a másik pedig a hatalom mániás tábornok. Mintha mindketten egy aranykori képregényből léptek volna elő, ami részben igaz is.

ludendorff-and-doctor-poison-in-wonder-woman.jpg

Árész 

Végül pedig eljutottunk a háború istenéhez. Árészról az egyik legfontosabb dolog, amit tudni kell, hogy marhára átvert minket a Mattel. Nem úgy néz ki, mint a nemrég bemutatott figura. A klasszikus és a modernebb, már-már Injustice jellegű megközelítését egyaránt alkalmazták a karakternek, de ezt majd látni fogjátok a filmben.

gallerychar_1900x900_ares_52ab723d9ab608_91522110.jpg

A háború istenének kiléte és úgy általában a bemutatkozása szerintem marha jóra sikeredett. Jött, amikor jönnie kellett, és bemutatkozása elég kirobbanóra sikeredett. Nem akarok spoilerezni, pedig tudnék elég rendesen, de a lényeg az, hogy nekem az egyik kedvenc főgonoszommá nőtte ki magát. Keveset volt a vásznon, de ha figyeltek rá, akkor rájöttök, hogy minden szava arany, ráadásul támadásai meg harci stílusa sokaknak ismerős lehet egy bizonyos videójátékból (Injustice). Árész ténylegesen istennek hatott a filmben, és persze manipulátor mivoltáról sem feledkeztek meg. Végül is adva volt minden, amit a karaktertől elvárnék.

Összegzés

Tudom, hogy hibátlan film nincsen, de az a helyzet, hogy én a Wonder Womanbe nem nagyon tudok most belekötni. Vannak dolgok, amik zavartak, de nem olyan mértékben, hogy kizökkentsenek. Mondhatnám azt is, hogy a karakterek és a film története lazán elnyomta a maga hibáit. Végül is már maguk a jelenetek is elég karakteresek és szépek ahhoz, hogy elvesszen bennük az ember. A harci koreográfiákról meg aztán nem is beszéltem még. Nincsenek rá jobb szavak, csodálatos ez a film.

15095716_569765876526947_6213221454926744684_n.png

Szólj hozzá

kritika DC Wonder Woman Csodanő Chris Pine Patty Jenkins Gal Gadot DCEU Steve Trevor