2018. ápr 18.

A 80 éves szuperhős - Superman születése

írta: TheRich
A 80 éves szuperhős - Superman születése

Egy piros S betű, elég ezt látnunk és sokunk rögtön egy valakire asszociál belőle, Supermanre. A világ legnagyobb és ha úgy vesszük legelső szuperhőse hatalmas történelemmel és popkultúrális befolyással rendelkezik napjainkban, ami nem is csoda, hiszen hősünk már kereken 80 éve él közöttünk a képregények oldalain.

supermannyitokep.png

Hősünk története ma már akár legendának is nevezhető. Kripton elpusztulása, a Kent farm és persze Superman karakterének kialakulása már megannyi formában bemutatkozott a világnak. Így vagy úgy ismerjük történetét, vagy akár azt is mondhatnám, hogy az alapokat a legtöbbünknek már be sem kell mutatnom. De azt már kevesebben tudják, hogy kik és mi minden kellett ahhoz, hogy egyáltalán megszülessen maga a karakter.

siegel_shuster.jpg

Annak idején két jó barát, Joe Schuster és Jerry Siegel egy karakteren dolgozott, kinek neve nem volt más, mint Super-Man. Ezzel megszületett Superman legelső alakja, aki még nem egészen az a karakter volt, akit manapság ismerünk. Egy kopasz, telepatikus képességekkel rendelkező gonoszként mutatkozott be a világ számára, akiről a "Reign of Super-Man" című történetben olvashattunk.

26-08-2011_12-50-37_pm.jpg

Természetesen a két barát gyorsan szembesült azzal, hogy a karakter ebben a formájában nem fog működni, így aztán elkezdték átalakítani mindazt, amit eddig felépítettek...és milyen jól tették ezt!

Telt és múlt az idő, próbálták kidolgozni Superman legtökéletesebb ábrázolását, kisebb-nagyobb sikerrel. A karakter folyamatosan formálódott, és igaz, hogy elsőre nem aratott osztatlan sikert, amit kiagyaltak, de nem adták fel a reményt.

a_kezdet.jpg

Egy sorsfordító nyári napon történt, mikor is Siegel nem töketlenkedett. Megtett mindent azért, hogy kidolgozza Superman történetét. Amellett, hogy hősiesebb személyiségjegyekkel, és egy ma is ismert eredettörténettel állt elő, még a mellékszereplőket, a titkos alteregót, és a karakter elsődleges megjelenését is kitalálta. Lényegében több hétre elegendő anyaggal és konkrét tervekkel rukkolt elő, így már csak egy valamire volt szüksége, egy rajzolóra.

Már másnap felkereste barátját, Joe Shustert, hogy segítsen neki kidolgozni a karakter végleges külsejét, és együttes erővel meg is tettek mindent azért, hogy a legtöbbet hozzák ki Supermanből. Siegel ötlete alapján a karakter kapott egy piros S betűt, Shusternek köszönhetően pedig egy köpenyt, hogy könnyedebben tudja ábrázolni a mozgást a képregényen belül. A színskáláról is közösen döntöttek végül, ami nem véletlen lett kék és piros, hiszen ezek voltak a legélénkebb színek, amik eszükbe jutottak.

 one-same.gif

Ezzel végtére is 1934-ben már megszületett az általunk ma is ismert Superman (lásd fenti, a legelső szkeccs) és maga a mítosz is, ugyanakkor még jó pár évet kellett arra várjunk, hogy ebben a csodás karakterben rejlő potenciált a kiadók is felismerjék.

Kisebb harc következett azért, hogy Superman befusson, mint képregény karakter. Siegel és Shuster sok elutasítást kapott, és szó szerint évekig házaltak a karakterrel, míg egy napon csoda nem történt.

00.jpg

Az áttörés akkor következett be, mikor is a két barát összefutott egy Sheldon Mayer nevű szerkesztővel. Megtetszett neki a hős, azonban a főnökét, M.C. Gainest nem tudta meggyőzni arról, hogy mindenképpen szükségük van Supermanre.

Habár Gaines nem csapott le a lehetőségre, de felhívta az akkoriban még National Comics Publications néven futó DC egyik szerkesztőjének, Harry Donenfeldnek a figyelmét erre a karakterre, aki az éppen induló Action Comics képregény sorozatához keresett témákat. Elküldték hát Supermant neki, és ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

Így aztán 1938. április 18-án (a borítón a június a kifutási időt jelöli, nem a megjelenést) a következő borító látványa fogadta a képregény olvasókat az újságos standokon, mely Action Comics #1 néven írta be magát a "történelemkönyvekbe":

rco001.jpg

Superman történelme, ahogy maga a története is igencsak lehengerlő. Nem kevés harcot kellett vívjon érte Siegel és Shuster, de kitartásuknak köszönhetően a képregények világa teljesen megváltozott. Superman mind a mai napig a világ egyik legkedveltebb és leghíresebb hőse, így nem kérdés, hogy történeteit még jó darabig olvashatjuk.

Szólj hozzá

képregény comic 1000 1938 1934 DC Superman Action Comics Jerry Siegel Joe Shuster National Comics Publications