2016. már 17.

Rivaldafényben #5: Doomsday (Végítélet)

írta: TheRich
Rivaldafényben #5: Doomsday (Végítélet)

Senki sem gondolta volna, hogy egyszer a Föld egyik legnagyobb hősét, Supermant eléri a halál. Persze ebben egy szörnynek, akit Doomsday néven ismerhetünk is benne volt a keze. Habár kivételesen nem kell közel 70 év történelmét bemutatnom, de azért megeshet, hogy 1-2 sztorit csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem fogok megemlíteni a gyilkológéppel kapcsolatban. Ha valami kimaradna előre is bocsi (ha gondoljátok egészítsétek ki a kommenteknél, örülnék neki :D). Szóval, még mielőtt megjelenne pár nap múlva a Batman Superman ellenben, beszéljünk egy keveset Doomsday eredetéről és egy olyan verziójáról, ami a film készítői számára az alapot adhatta a karakter kidolgozásánál.

doomsday_1.jpg

busted_supermanmos18.jpgDoomsday, aki nálunk Végítélet néven futott, 1992-ben mutatkozott be először a Superman képregények rajongói számára. Első körben cameo szereplőként tűnt fel (Superman #17), aztán pár hónappal később már a borítót is magáénak tudhatta a Superman #18-as számánál. Doomsdayt lényegében azért alkotta meg annak idején Dan Jurgens, hogy végre egy komolyabb fizikai kihívást hozzon létre Superman számára, maradjunk annyiban sikerült neki.

Sok ezer évvel a kriptoni civilizáció kialakulása előtt, egy őrült tudós, Bertron azon kísérletezett, hogy megalkossa a tökéletes gyilkológépet. Addig klónozta a tesztalanyait, amíg meg nem alkotta magát az Ultimátumot, akit később Doomsday néven ismert meg a világ.

bertron-161597.jpg

Doomsday az "Apja" kísérleteinek köszönhetően állandó kínzásoknak volt kitéve, emiatt végtelen haragra gerjed minden létforma, de leginkább a kriptoniak ellen. Azonban mindez szükséges volt, hogy a szörny megállíthatatlan legyen és folyamatosan tanuljon a különböző támadásokból. Ahhoz, hogy a lény fejlődjön mindig nagy árat fizet, lényegében meg kell halnia egy támadástól, viszont így adaptálódni tud hozzá és a regenerálódó képességének köszönhetően erősebben tér vissza. A slussz poén, hogy ez által kétszer nem tudják ugyan úgy kicsinálni a szörnyet, vagyis elég nehéz ellene taktikázni. Egy napon Doomsdaynek töke tele lesz ebből a procedúrából, megöl minden élőlényt a kriptonon, akivel csak találkozik. Ezek után kalandozásokba kezd, új bolygók felé veszi az irányt. Út közben Zöld Lámpásokat, bolygókat írt ki, míg egy Radiant nevű entitás meg nem állítja.

radiant.jpg

Egy hajóba zárja és űrutazásra küldi a szörnyet, de ez persze nem ilyen egyszerű a képregényekben. Hosszú évtizedek után a Földre zuhan, kiszabadul és megkötözve bár, de megkezdi a szokásos, mindenkit kinyírok, aki az utamba kerül procedúráját.

little_bird.jpg

Ekkor találkozik az Igazság Ligájával, közöttük Booster Goldal, akitől a Doomsday (Végítélet) nevet kapja, miután igen csúnyán helyben hagyja a csapatot. Mivel a Liga nagy részét lenyomni nem egy elhanyagolható tény, főleg, amikor valaki fél kézzel teszi ezt, ezért Superman is közbelép. Így kezdődött meg az Acélember életének egyik legnagyobb csatája.

is-this-going-to-be-doomsday-s-final-form-in-batman-v-superman-740081.jpg

Senki sem gondolta volna, hogy Superman valaha "emberére" akad, azonban Doomsday keményebb ellenfélnek bizonyul, mint az eddigi szuper gonoszok, akivel találkozott. A hős és a szörny közötti csata szó szerint élet halál harccá fajul, aminek sajnos sokan tudjuk, hogy mi lett a következménye. Superman végül megállítja a szörnyet, de mindez az életébe került.

cblr541display.jpg

Superman végtére is Doomsdaynek köszönhetően ismerte meg az erejének valós határait, de ez nem is igazán érdekelte, hiszen csak egy dolog hajtotta, a szörnyet mindenképpen meg kellett állítani, vagy bukását Metropolis és a világ bánja. Volt gyerekkoromban egy példányom a Superman Halála (Death of Superman) sztoriból és bármilyen röhejes is, nem voltam hajlandó beleolvasni, már csak úgy tüntetőleg sem. Nem akartam elfogadni, hogy valaki nem csak szimplán lenyomja, hanem meg is öli Supermant (mondjuk aztán rávettem magam :D). Ez volt az a képregény, ami után rá kellett jönnöm, hogy nem kell aggódni, hiszen egy karakter sem marad sokáig halott a képregények oldalain.

Superman halálával egy elég csodálatos sorozatot is kaptunk, ami a The Reign of Supermen címet viselte, ezek a képregények lényegében azt mutattatták meg, hogy miképp viszik tovább az Acélember örökségét az "átlag" emberek, mint Steel, Superboy és Hank Hanshaw, vagyis Cyborg Superman. Egy kis pihenőt követően Superman és Doomsday is visszatért a DC világába, ráadásul egy olyan sztorit is kaptunk, ami mélyebb betekintést nyújtott a szörny eredettörténetének a hátterébe, ez volt a Hunter/Prey képregénysorozat. De egyébként gyűjteményes kötetben (omnibus) is megjelent minden Superman halálával kapcsolatos történet a The Death and Return of Superman címmel (ebből Nintendo játék is készült), ha gondoljátok vadásszátok le, megéri!

death_and_return.jpg

doomsday3-1-cvr.jpgA fentiek nagy része már a múlt részét képezi, hiszen új korszak kezdődött a legtöbb DC karakter számára, mikor Flash visszautazott az időben, hogy megmentse anyját. A New 52 univerzumban, vagyis a jelenleg érvényben lévő kontinuumban átalakítottak dolgokat, ez alól Doomsday és bemutatkozása sem volt kivétel.

A történet a Kriptonon kezdődik, ahol a Doomsday éppen bemelegített azzal, hogy kiírtja a bolygó lakosságát. A szörny ellen Superman anyja indult először harcba, de végül Zod tábornok lépett közbe és állította meg az őrjöngő gyilkológépet azzal, hogy a Fantom zónába száműzte. Maradjunk annyiban, hogy ez csak ideiglenes megoldásnak bizonyult.

zod.jpg

Sok sok év elteltével megint felbukkan Doomsday és először Wonder Woman találkozik vele. A hősnő a harcban alulmarad, de szerencséje van, mert az ellenfele egyszerűen eltűnik, még mielőtt végezhetne vele. Később kiderül, hogy Fantom zóna védelme hanyatlik, és a foglyai bármikor kiszabadulhatnak, szóval nem kellett sokat várni arra, hogy a szörnyeteg újra felbukkanjon.

new52doomsday.jpg

Mikor Doomsday újból előkerül és pusztításba kezd, Supermannek nincs más választása, minthogy véglegesen kivonja a forgalomból a szörnyet. Az Acélember a szó szoros értelemben kettétépi ellenfelét, azonban a holttestből olyan anyagok kezdenek szivárogni a levegőbe, amik nem tennének jót az emberiségnek. Supermannek kénytelen magába kell szívni a szörny részecskéit, ami a későbbiekben kisebb problémákat szül majd, de ez ugyebár már egy másik történet.

4897849-11ccc56c2bfcf1eb3660e23605059951.jpg

Nincs olyan szupergonosz, aki ne használta volna ki annak a lénynek a létezését, aki lenyomta a világ legerősebb emberét. Doomsdayből, aki maga is egy klón volt, jó pár újabb reprodukciót alkottak meg. Ezek között voltak kissé eltúlzott karakterek, akik csont helyett kriptonitot növesztettek, vagy éppen félig kiborgok. Szóval lehetne sorolni a különböző lényeket, akik feltűntek a képregények oldalain.

A kevésbé drasztikus ábrázolások közé tartoznak a Darkseid által készített Doomsday klónok. A zsarnok egy egész sereget alkotott a szörnyetegből, de ezeket még Batman is lenyomta egy harci bárd segítségével, szóval maradjunk annyiban, hogy közel sem voltak tökéletesek. Egyébként ezt a sereget végül Superman állította meg, egész egyszerű módon:

supesvsdarkseiddoomsday.jpg

doomsday_created.pngMost egy kicsit eltávolodunk a képregények világától, főleg a Batman Superman ellen miatt, hiszen elég valószínű, hogy a filmben nem az lesz az eredettörténete Doomsdaynek, amit a fentiekben leírtam. Ha minden igaz, akkor Lex lesz a szörny megalkotója, DE ez nem azt jelenti, hogy a film írói az elsők, akik ilyen drasztikus változtatásokkal először előálltak! Az Igazság Ligája rajzfilmek konkrétan elsütöttek már egy hasonló felállást!

A Bruce Timm nevéhez fűződő sorozatban Doomsday, nem másnak, mint Supermannek volt a klónja, akit a Cadmus projekt keretein belül alkottak meg. Folyamatosan agymosásnak volt kitéve, amiben egy dolgot propagáltak a számára, hogy utálnia kell Supermant. Lényegében a sorozatban azért alkották meg a szörnyet, hogy ha esetleg szükséges lenne, akkor legyen valami olyan lény a Földön, aki amennyiben kell, meg tudja állítani Supermant, bármi áron. Végül is fölöslegesnek bizonyult Doomsday, ráadásul irányíthatatlan is volt, szóval egy kis űrutazásra küldték, Amanda Wallernek köszönhetően.

batman-v-superman-doomsday1.jpg

Mivel a filmben az emberek, egészen pontosan a hadsereg vezetői (ezt az előzmény képregényekből tudni) rohadtul félnek Supermantől. Nem tudják, hogy katonailag hova húz a szíve, mikor válik önbíráskodóvá, ezért elég valószínű, hogy Lex lesz az, aki alternatívát ajánl fel arra, hogy ha kell, akkor megállítja Supermant, csak egy kevés kriptoni DNS-t kér cserébe (itt jön képbe Zod). Ez persze az ÉN elméletem, de szerintem vannak hasonlóságok a két történet között. Majd meglátjuk, hogy miképp alakulnak a dolgok.

 

Források:

Batman/Superman New 52 Vol. 1 #3.1

The Death and Return of Superman Omnibus

Superman: Doomed Vol.1 #1

 

Szólj hozzá

képregény comic Ítéletnap Doomsday Superman Batman v Superman Dawn of Justice Igazság hajnala rivaldafényben