2016. jún 29.

Gondolatok a Batman Superman ellen Ultimate kiadásáról

írta: TheRich
Gondolatok a Batman Superman ellen Ultimate kiadásáról

Kiadták a Batman Superman ellen Ultimate Edition digitális változatát, és bár nekem az eredeti, vagyis mozis verzióval sem volt sok bajom, de azért be kell vallanom,  hogy sokkal erőteljesebb lett a három órás verzió, mint számítottam rá.

maxresdefault_12.jpg

A Batman Superman ellen Ultimate Edition azt kell mondjam, hogy betartotta a hozzá fűzött reményeket. A kritikusok nagy részének a véleménye megváltozott a filmről, ami maradjunk annyiban, hogy tényleg egy nagy előrelépést jelent. A beígért három óra tényleg hosszú időnek hangzik, de azt kell mondjam, hogy egy jó film esetében egyáltalán nem kínszenvedés végigülni. Szóval nem kell aggódni, én lazán egy huzamban lenyomtam ezt a változatot, nem tűnt hosszúnak, se nem vontatottnak, és ennek meg is vannak az okai.

Egy dolgot azért tisztázzunk még a legelején, ne várjuk azt, hogy ez a verzió fogja megváltani a világot. Sajnos, aki szívből gyűlölte, vagy egyáltalán meg sem nézte és úgy húzza le a filmet, annak a véleménye továbbra sem fog változni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a karakterek és a moziverzió rajongói nem fogják felfedezni azt a csodát, amit a Ultimate Edition jelent! Egyszerűen nagyságrendekkel jobb és egybefüggőbb lett a film.

rooftopfight.jpg

A törölt jelenetek, tényleg elég sokat adnak hozzá a sztorihoz. Egyszerűen koherensebbé válnak a látottak, ráadásul nem hatnak túl elkapkodottnak a vágások az egyes jelenetek, esetlegesen a helyszínváltások között. Ez volt az első és legnagyobb probléma a moziverzióval, érezni lehetett, hogy feldarabolták. Mivel ezt most javították, ezért már panaszkodni sem tudok, egyszerűen még inkább odaszögezett a székemhez így a film. Egy finoman vezetett történetmesélésre kell most már számítani, nem arra, hogy egyszer csak belenyomnak valamit a képünkbe. Ráadásul eddig is minden egyes jelenetsor tartogatott valamit meglepetést, most aztán végképp volt valamire, amire eddig felkaptam a fejem (egy kis Black Gate, egy kis Arkham). Lényegében annyit tudok mondani, hogy most már még inkább magával ragadhat minket Batman és Superman első találkozása.

giphy_3.gif

Nem meglepő módon, eltűnik a Batman hangsúly a filmből, és végre olyat láthatunk, amit sokak hiányoltak eddig. Clark Kent is nagyobb szerepet kap a filmben, láthatjuk munka közben, és ami fontosabb, láthatjuk Supermant hősként is. Most már nem csak lelép a kapitólium épületéből, hanem segít is az emberek mentésében, aminek hálát is adnak, annak ellenére is, hogy egy Superman ellenes tömeg áll a közeli kordon túloldalán. Kifejezetten tetszik, hogy több időt hagytak Clark Kentnek is bemutatkozni, egy kis aprósággal rá leszünk vezetve arra, hogy miért is megy neki a cserkészfiú a sötét lovagnak. Persze lesz olyan, akinek még így is sakkoznia kell, hogy rájöjjön mi a szitu, de most már erre sem igazán lehet panasz rá, mert végképp ott van a motiváció, amit hiányoltak az emberek (ráadásul nem csak Superman részéről).

batman-vs-superman-ew-pics-1.jpg

Lex Luthor története is sokkal tisztábbá válhat a néző számára. Habár a moziváltozatnál is le kellett essen, de itt már végképp vannak pillanatok, amikor már rávezetnek arra, hogy Lexnek köszönhető minden bonyodalom a filmben. Persze ettől függetlenül nem változik meg ennek a Luthornak a személyisége, marad az őrült zseni karakterisztikája, viszont 1-2 plusz jeleneteknek köszönhetően már fel lehet fedezni benne azt a Lexet is, akit mi mind ismerünk. Megsúgom, hogy van egy jelenete Batmannel, amikor felvillan az a karakter, akit sokan hiányoltak eddig a filmből. 

jesse-eisenberg-batman-vs-superman.jpg

Amit szintén pozitívumnak éltem meg, hogy Lois Lane története se fut holtvágányra, már amennyiben az összképet nézzük. Ráadásul, habár még így is sokaknak esetlennek tűnhet, de azért megmutatkozik, hogy mire is képes Pulitzer díjas újságíróként. Egy pillanat alatt feltűnik neki olyasmi, ami a rendőröknek nem, sőt még az összképet is igen gyorsan összerakja. Előbb rájön dolgokra, mint a bosszúvágytól fűtött Batman, akit igen durván megvezetnek a filmben.

batman-v-superman-dawn-of-justice-clip-fight-to-d-c.jpg

Az R Rating-ről sem szabad megfeledkezni, ami mostanában egy nagyon sarkalatos pontja lett a filmvilágnak, kicsit talán túl is van hype-olva. Elég véres lett a film, legalábbis helyenként, de ez nem Superman és Batman csatája miatt van így. Embereket égetnek el, lőnek fejbe, késelnek le, és mindezt a kamera végig mutatja (kivétel "Jimmy Olsen" esete). A rémálom jelenetnél például rendesen loccsan a vér, a kivégzéseknél, szóval nem is csodálom, hogy megkapta az R-t. Mondjuk amcsiknál már néha egy orrvérzés miatt is megkapatja ezt a besorolást egy film, nagyon komolyan veszik ezt a korhatár dolgot odakinn.

batman-v-superman-2.jpg

Összességében nekem marhára tetszett az, amivel több lett a film. Koherensebb, ütősebb, és ennek tetejében még tisztább képet (szó szerint is, gyönyörű a látványvilág) is kaphatunk arról, hogy miről is szól pontosan ez a film. Remélem most már sokaknak feltűnik, hogy a hangsúly nem Superman és Batman harcán, hanem az Igazság Hajnala részen van! Persze marketinges szempontból nem csoda, hogy belenyomták a világ két legismertebb karakterének a nevét a címbe, végül is ők a főszereplők.

Mindenesetre egy dolgot sajnálok, amiről nemrég egy interjúban Zack Snyder is beszélt, hogy nem engedték a mozikba ezt a 3 órás verziót a Warner emberei (Transformers is bőven van 2 óra 45 perc, mégis végigülik emberek). Rendben, értem, hogy elég durva játékidőről beszélünk most, de na, volt már durvább is a filmtörténelemben. 

Végezetül csak azt tudom, amit már fentebb is, hogy ez a verzió sem fogja megváltani a világot, de látok esélyt arra, hogy pár ember véleménye a negatívról pozitívabb hangvételre váltson. Viszont egy biztos, nekem most lett 10/10 a film.

Szólj hozzá

film Batman v Superman Dawn of Justice Igazság hajnala Ultimate Cut