2017. ápr 07.

Egy Superman rajzfilm a múltból - avagy Fleischer szuperhős sorozata

írta: TheRich
Egy Superman rajzfilm a múltból - avagy Fleischer szuperhős sorozata

Nézzék, fent az égen! Mi ez, egy madár? Egy repülő? Nem, ez Superman! Igaz, hogy ezek az ikonikus sorok eredetileg egy rádió műsorból származtak, ugyanakkor egy rajzfilmsorozatnak volt köszönhető az, hogy világszerte ismertek és felejthetetlenek lettek.

f2ba4fd5081cc376f5050bf5d740476e20b99809_hq.jpg

Miután a médiumok legtöbb formájában már bemutatkozott a világ legelső szuperhőse, ezért aztán nem volt kérdés, hogy hamarosan a TV világa felé is nyitni fognak vele. Csak 1941-ig kellett várni ahhoz, hogy Superman rajzfilmként is utat törjön magának, aminek köszönhetően soha nem látott lehetőségek és fantázia szárnyalhatott szabadon, hiszen tudjuk, az animáció világában nincsenek határok. Így aztán életre keltek a Superman képregények, ami a Popeye és a Betty Boop rajzfilmnek alkotójának, Max Fleischernek és stúdiójának volt köszönhető.

supes4.jpg

Az Action Comics #1-t olvasva sokan meglepődhettek azon, hogy az a Superman, akit mi manapság ismerünk és szeretünk, enyhén különbözött az első történetek során. Közel sem a megszokott cserkészfiú kacsintott vissza ránk a képregényből, de ez így van jól. A képregények aranykorában más értékrendek voltak érvényben, ezért aztán a sztorikat is egy kicsit lazább szemmel olvasni. Jó pár évtized kellett ahhoz, hogy tökéletesítsék a karaktert, amiben ez a sorozat is sokat segített.

Amit én kifejezetten bírok ezekben a Fleischer féle rajzfilmekben, hogy a történetek tökéletesen reprezentálják mindazt, amiről ez a kor szólt. Az akkori popkultúra kedvenc elemeit építették bele minden egyes történetbe, ezért aztán könnyedén találkozhatunk szörnyekkel, gonosz tudósokkal, bankrablókkal, és robotokkal is. Egyik sztori sem függött össze a másikkal, csak történt, aminek történnie kell. Mai szemmel mindezek már kicsit klisésnek tűnhetnek, de ugyebár ezek a sztorik akkor íródtak, mikor ez a szó még nem is igazán volt ismert, ha filmekről beszéltünk.

Összességében lehet, hogy mindez egyszerűnek hangzik, de a maga módján mégis nagyszerű, hiszen a mai napig klasszikusként van elkönyvelve a sorozat, ami meglepő módon sokakat inspirált, hiszen a Fleischer alkotás részben Godzilla megszületéséért is felelős.

arctic-giant-ground.jpg

Persze nem csak egy óriás hüllő ámokfutásának kezdetét jelentette ez a rajzfilm, mivel egy komoly plusz képességet is adtak benne Superman karakterének. Hivatalosan is ez volt az első inkarnációja az Acélembernek, ahol a hősünk már nem csak hatalmasat ugrani, hanem repülni is tudott!

⚡FLASH FACT⚡: Fleischerék röhejesnek találták az ugrást, és az Action Comics kiadójától (National Comics Publications) kértek engedélyt arra, hogy Superman inkább repülhessen, mivel az jobban mutatna. Nem kérdés, jó döntést hoztak.

4061455_orig.png

Sokan azt hihetik, hogy egy 1941-es rajzfilm nem állja meg a helyét a mai animációs technológiák mellett, de erre nyugodt szívvel azt mondom, hogy ez tévedés. Ha valamiben nagyon ott van a mai napig a toppon ez a Superman rajzfilm, az akkor bizony az animáció.

dasuopb.gif

Látható a mozdulatokon, hogy hihetetlenül élethűnek hatnak, és ez nem véletlen. Ahhoz, hogy ezt a hatást elérjék, Max Fleischer és csapata egy rotoszkópnak nevezett gépet alkalmazott, ami a filmszalagok kockáiank átrajzolására használható berendezés volt (a gépről képet az alábbi galériában láthattok is). Marhára költséges eljárásról beszélünk, ugyanakkor a Paramount minden anyagi támadást megadott a Fleischer stúdiónak ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki Superman történeteiből. Az eredmény pedig azt hiszem, hogy önmagáért beszél.

A szememben a Fleischer féle Superman sorozat mindig egy örök favorit, és örök klasszikus marad. Már nem is emlékszem, hogy mikor és melyik TV adón láttam először ezt a rajzfilmet (méghozzá magyarul), de szerencsére manapság ezzel már nem is igazán kell foglalkozni. Lassan szó szerint minden elérhető DVD formájában. Végül is már ott tartunk, hogy bármikor találkozhat az ember egy közértben a kassza melletti leárazott DVD-s polcon egy 1941-es Superman sorozattal is.

wp_20170405_19_29_23_pro.jpg

A két fenti DVD a teljes Fleischer sorozatot tartalmazza, ami összesen 17 epizódot jelent. Természetesen egy igazi különlegesség is megtalálható az egyes számú lemezen, vagyis Az őrült tudós című rész (a borítón és a menüben bevezető részként van feltüntetve), ami 1941-ben még Oscar jelöltést is kapott!

Ezekről a DVD-kről talán még annyit érdemes tudni, hogy magyar és angol hang egyaránt található a lemezeken (ezt enyhén képünkbe nyomják a főmenüben). A szinkronról magáról pedig csak jót tudok mondani, mivel a magyar hangok kifejezetten jól passzolnak a karakterekhez. Mondjuk a hangzástól azért ne várjatok Dolby Surround hatást. A képet amennyire csak lehetett letisztították számunkra, de megeshet, hogy egy-két HD TV-n kissé szemcsés hatása lesz a látottaknak. Végül is itt és most nem az a lényeg, hogy minél tökéletesebb formában élvezhessük ezt a Superman sorozatot, hanem sokkal inkább a nosztalgia ereje és kuriózum jellege miatt érdemes beszerezni ezeket a DVD-ket.

Lényegében egy hihetetlen nagy retro bomba ez, amire kifejezetten örülök, hogy hosszú évek sora után újra rátaláltam. Egy nagyon jó Action Comics "feldolgozás" ez, aminek köszönhetően betekintést nyerhetünk abba, hogy honnan és miképp indult hódító útjára az a legendás karakter, akit manapság Superman néven ismerünk.

k4cwywxg8wuhs.gif

Szólj hozzá

retro film rajzfilm 1941 DC Superman Action Comics Max Fleischer Fleischer Dave Fleischer