2017. ápr 22.

Batman és Bill - avagy az elfeledett alkotó nyomában

írta: TheRich
Batman és Bill - avagy az elfeledett alkotó nyomában

Nem titok, hogy Bob Kane nem egymaga alkotta meg a gothami denevér karakterét, azonban a köztudatban mégis az ő neve volt mindenhova odanyomva, mint a karakter kitalálója. Ezzel már csak az a baj, hogy ez azért így nem teljesen igaz. Bill Finger neve eddig elnyomásban volt, azonban a tavalyi évben minden megváltozott, mikor hosszú évek után a DC végre kimondta, Bill Finger is megkapja a neki járó elismerést!

dup_the_creation_of_vintage_batman_by_paulromanmartinez.jpg

A szomorú az egészben az, hogy közel 80 év kellett ahhoz, hogy ez megtörténjen. Nagy harc volt ez Finger és még a DC részéről is, de végül is sikerrel jártak. Nem csoda, hogy ebből az egész sztoriból egy dokumentumfilmet alkottak, ami hamarosan elérhető is lesz:

Hogy miért nem írhatták eddig oda Bill Finger nevét Batman alkotójaként? Na most kapaszkodjatok, mert ez lehet ütni fog. Annak idején Bob Kane aláíratott a DC-vel egy szerződést, ami megtiltotta a kiadónak, hogy Bill Finger nevét valaha is kapcsolatba hozzák Batmannel. Mondjuk ehhez csalt egy kicsit, hiszen azt hazudta a kiadónak, hogy még gyakornok, mire a DC fejesei majdnem kiugrottak a székükből, hiszen egy olyan siker karaktert alkotott egy "gyakornokuk", aminek megtartásáért mindenre készek voltak.

Ez azt jelentette, hogy Bob Kane egy sokáig megtámadhatatlan szerződés által Batman kizárólagos alkotójának lett kikiáltva. Az igaz, hogy az ő ötlete volt a karakter, de ahogy azt első képen láthattátok, Batman karakterisztikájának, drámai háttértörténetének és magának a denevér világának kialakítása már nem az ő műve volt.

Mindenesetre most már lehet örülni, hiszen a tavalyi évben minden megváltozott, mivel a Batman Superman ellennél már ott virított Bill Finger neve is Bob Kane mellett. Megérdemelt elismerés volt ez, amit bár sajnos Finger sosem élhetett meg, de a családja és a rajongók egyaránt örülhettek ennek! Nem kérdés, kíváncsian várom a dokumentumfilmet.

batman-v-superman-bill-finger-161214.jpg

⚡FLASH FACT⚡: A DC pár évvel ezelőtt már csalt egy kicsit, mikor a Batman 75. évfordulóján megjelenő képregénye elejére (Batman #27 New 52) odatette Bill Finger nevét, hiszen az ő klasszikus történetét dolgozták fel benne, így elég ügyes módon ki tudták játszani a szerződést, amiről már szerintem sejtették, hogy hamarosan semmissé válik.

tec02.jpg

Szólj hozzá