2018. már 24.

A legelső szuperhős akciófigura - Superman bábú a múltból

írta: TheRich
A legelső szuperhős akciófigura - Superman bábú a múltból

Közeledik Superman 80. születésnapja, na meg persze a Action Comics #1000 kiadása, ezért aztán ideje előásni egy érdekességet a múltból, ami sok DC rajongó számára Szent Grálnak számít.

superman1939figura.jpg

A 30-as évek végén, mikor az Action Comics #1 még csak éppen megjelent az újságárus standokon, egy Ideal Novelty and Toy Company nevű cég megszerezte a jogot arra, hogy legyártsa a világ legelső szuperhősének a legelső a akciófiguráját.

Ezzel a lépéssel biztosan sok gyerek álma teljesült, hiszen a játékfigurának köszönhetően Superman kalandjait már nem csak a képregények oldalain olvashatták, hanem a figura meglétével maguk alkothatták meg őket.

idealsupermanad-john-plain-1942.jpg

Természetesen manapság, ami ősrégi, popkultúrával kapcsolatos, és ráadásul Superman is, az egy ponton gyűjtői darabnak fog számítani. Ez nem volt másképp ezen figura esetében sem.

A fából készült, közel 30 cm magas bábú, több módon mozgatható végtagjaival egy igencsak különleges darabnak számít napjainkban. Amellett, hogy eléggé ritkának mondhatóak, még marha drágák is, hiszen az egykoron 1 dollár 65 centes figura (ahogy fentebb is láthatjátok), állapotától függően 1000 és 10 000 dollár (250 000 - 2 millió Ft) között mozog. Sőt mi több, van még egy apróság, ami dob ezen Superman értékén.

Sajnos az idő vasfoga meglátszik a figurákon, mivel sok darabnak a festése is megkopott már, ezért igen nehéz tökéletes állapotú darabot találni, de nem kell aggódni, ha valaki pénzhez akar jutni egy ilyen Supermannel, mivel van megoldás. Meg kell találni a dobozát!

Az Ideal Novelty and Toy Company által gyártott Superman eredeti dobozaiból igen kevés darab maradt fent. Összesen 10 - 12 van, aminek létezéséről biztosan tudnak a gyűjtők és szakértők, így aztán a kartonpapír csomagolás nagyon komoly mértékben dobhat a figura értékén.

Tulajdonképpen ez a figura csak a jéghegy csúcsa volt. Ettől a ponttól kezdve Superman játékok hada került a boltok polcaira, és persze már nem csak fából, de erről ugyebár manapság is tudnánk mesélni egyet s mást.

ad_238311312.jpg

 

Forrás:

eBay

Hakes

Collecting Superman

Szólj hozzá

film képregény figura collection gyűjtemény 1938 DC DC Comics Superman Action Comics Henry Cavill Jerry Siegel Joe Shuster