2016. sze 04.

Rivaldafényben #8: A Reverse Flash "család"

írta: TheRich
Rivaldafényben #8: A Reverse Flash "család"

A Suicide Squad után újabb rosszfiúkat veszek most górcső alá. Itt az ideje, hogy megismerkedjünk a Reverse Flash, vagy ha úgy tetszik, a Zoom család tagjaival!

the-flash-flashpoint.jpg

A Zoom nevet hivatalosan Eobard Thawne viselte először, hiszen a képregényekben nem csak Reverse Flashként, hanem sokszor Professor Zoomként is hivatkoznak rá. Ettől függetlenül az évek során jó páran átvették már az Eobard által használt "kódneveket". Róluk készítettem most egy rövidke ismertetőt, a végül is legelső, a Villám család című posztom mintájára.

Ne lepődjetek meg, mivel nem megyek bele komoly részletekbe a karakterek történelmével kapcsolatban, a következőkben csak karakter ismertetőkre kell számítani. De természetesen hamarosan visszatérek a mélyebb merítésű Rivaldafényben posztokhoz is.

 

professor_zoom_prime_earth_0001.jpg

Eobard Thawne

Ha valaki megkeserítheti Barry Allen életet, az bizony csak Eobard Thawne lehet. A 25. században tevékenykedő, Flash megszállott professzor mindent megtesz, hogy rekreálja Barry balesetét, és ezzel kiismerje a gyorsasági erő rejtelmeit is. Nyomozása és kutatása nem vall kudarcot, hiszen gyorsan megtalálja a forrást, Barry Allent. Végül is sikerül eggyé válnia a gyorsasági erővel, de nem olyan módon, mint ahogy azt gondolnánk. Flash szó szerinti ellentettjévé, vagyis "Inverzévé" válik, hiszen nem gyorsan mozog, hanem olyan lassan, hogy az már szuper sebesség látszatát kelti. Persze még a képregényekben sem olyan egyszerű minden, mint azt gondolná az ember. Szupererejét csak akkor tudja kiaknázni, és ezzel életben tartani, ha képessége Barry Allen gyorsasági erejéből táplálkozik, éppen ezért negatív gyorsasági erőnek nevezzük azt, aminek "sebességét" köszönheti.

Újonnan megszerzett erejével úgy érezte, hogy a világ császára lehet, azonban nem számított arra, hogy felkelti egy ember, méghozzá Flash figyelmét. Nem kell sok ahhoz, hogy gyorshajtó barátunk nemezisévé váljon, és természetesen egy jó öreg rosszfiúhoz híven megtesz mindent azért, hogy hősünk élete pokollá váljon.

De tényleg megtett mindent azért, hogy Barry élete ne legyen egy leányálom. Mivel Flasht magát nem ölheti meg, hiszen az ő erejéből táplálkozik a negatív gyorsasági erő, így hősünket nem fizikailag, hanem szellemileg próbálja megtörni. Tulajdonképpen kínozni kezdi, mind a szívét és lelkét. 

Visszautazik az időben azért, hogy megölje Barry anyját, amivel természetesen egy komoly sebet ejt hősünkön, sőt pár év, meg persze harc elteltével még arról is tesz, hogy Iris West, vagyis Barry felesége a sírba kerüljön. Nem kevés idő és Barry halála (illetve visszatérése) kell ahhoz, hogy végül teljes mértékben megállítsa őt a Flash család, de azt még nem is sejtik, hogy győzelmük csak átmeneti. Barry és Thawne harca több világon és idősíkon át folyamatosan zajlik és zajlani is fog, ha tetszik nekik, ha nem.

zoomhunter.png

Hunter Zolomon

Amikor a világban túl sok jótevő teszi a dolgát, akkor az univerzum gondoskodik róla, hogy ez megváltozzon. Így volt ez Zolomon esetében is. Az egykori FBI profilozó (mint a gyilkos elmékben höh :D) nagyon sokáig segítette barátját Flasht (Wally West) az ügyekben, amiken dolgozott. Azonban minden megváltozott, mikor egy Gorilla Grodd elleni csatában súlyos sérülést szerzett és lebénult. Nehezen dolgozta fel azt, hogy többé nem állhat lábra, ezért könyörgött Wallynak, hogy menjen vissza az időben és segítsen rajta. Hősünk tudta, hogy ez milyen kockázatokkal járhat, tehát nem tett eleget Zolomon kérésének.

Természetesen Zolomon nem akarta elfogadni ezt a döntést, és úgy döntött, ha már Flash nem segít rajta, akkor majd segít önmagán. Fogta magát és tolószékestül felmászott a méltán híres kozmikus futópadra a Flash múzeumban, viszont arra nem számított, hogy terve részben működni is fog.

Ahogy Thawne, úgy Zolomon sem gyors volt, hanem képes volt befolyásolni az idő menetét, aminek köszönhetően úgy tűnt, mintha gyorsan mozogna. A szuperereje megszerzése után támadt egy ötlete is. Úgy érezte, hogy Wally West nem érzi át annak a súlyát, hogy a "nagy erővel nagy felelősség is jár", vagyis nem élt át olyan tragédiát az életében, ami jobb hőssé tehetné őt, csak úgy, mint Barryt. Ezért eldöntötte, hogy megpróbálja olyan mértékben megkeseríteni az egykori Kid Flash életét, amennyire csak lehet, kezdve barátnője Linda Park megölésével. Habár a lányt nem sikerül eltennie láb alól, de még így is tesz róla, hogy első találkozása az új ellenségével maradandó legyen. Így aztán akarva-akaratlanul, de sikerül Wally nemezisévé válnia.

⚡Flash Fact⚡: A képregényekben van egy szabályszerűség, miszerint mindkét klasszikus Reverse Flash-nek megvannak a maguk külső sajátosságai, hogy meg tudjuk különböztetni őket egymástól. Thawne fekete hátterű emblémával rendelkezik és nem fedi el a szemét, Zolomon pedig kék hátterű jelvénnyel futkos és kék lencsével fedi el a szemét.

Apróságnak és baromságnak tűnhetnek a fentiek, de a Flash sorozatban ezért sem volt olyan nagy rejtély, hogy ki van a maszk alatt, csak a részletekre kellett figyelni (meg aztán a Zoom név is elég komoly utalás volt a karakter kilétére).

screen-shot-2014-12-06-at-5-07-51-pm-114782.png

danielzoom.png

Daniel West

Folytassuk a New 52 világával a felsorolást. Iris és testvére Daniel gyerekkora egy megvalósult rémálom volt. Joe az apjuk folyamatosan ivott és verte őket. Egy napon Daniel megelégelte ezt és végett vetett az állandó szenvedésnek, megölte apját. Mivel tette miatt tudta, hogy testvére Iris többé rá sem nézne, ezért inkább szégyenében elmenekült otthonról. Természetesen nem kellett sok a srácnak, hogy a bűn útjára lépjen. Terveit csak egy ember húzta keresztül, Flash.

Öt év börtön után gondolt arra, hogy felkeresi Irist, de nem merte megtenni a nagy lépést. Szerencsétlenségére egy kisebb Gorilla apokalipszis tört ki Central Cityben, amit a Fagy Kapitány és csapata (Rogues) és Flash együttes erővel vertek vissza. De persze egy rosszfiúkból álló csapat nem ment embereket csak úgy, ki akartak mindenkit rabolni. Mivel Daniel megijedt ettől, ezért menekülni kezdett a "megmentői" elől. Elkötött egy autót, de szerencsétlenségére egy gyorsasági erő elemmel működő vasútnak ütközött, ami a balesetben eggyé vált vele.

Újdonsült képességeivel már tudott tervezni is. Vissza akart menni az időben arra a napra, mikor megölte apját, és gondolta, ha ő, mint szörny öli meg Joet, és nem a fiatalkori önmaga, akkor az idősík megváltoztatásával minden újból szép lesz és jó. Akár még Iris is újra testvérként tud majd rá tekinteni. Persze ahhoz, hogy tervét végrehajtsa szüksége volt elegendő gyorsasági erőre, amit csak olyanoktól tudott elvenni, akiket az valamilyen módon megérintett. Így elkezdi legyilkolni az embereket, akik kapcsolatba kerültek a gyorsasági erővel. Ez a gyilkosság sorozat nem kerüli el Barry Allen figyelmét sem. Mivel jó nyomozó a srác (nem is csoda, hogy kijönnek Batmannel), ezért gyorsan a tettes nyomára akad, amivel egy kisebb csata kezdődik el időn és téren át, mígnem Barry győzedelmeskedik Daniel felett.

Az hinnénk ezzel vége Daniel történetének, de nem így van. A srácot kiszemeli magának Amanda Waller, hogy a Suicide Squad tagja legyen és bár a Flashel való ütközet után már nem volt olyan gyors, mint valaha, de azért a csapat hasznára tudott lenni a képességeinek köszönhetően. A Squad-ot egyfajta megváltásként kezelte Daniel, csak úgy, mint El Diablo, és már-már hősiesen kezdett el viselkedni, ami egy ponton az életébe is került (ki tudja meddig).

rival-energy.pngThe Rival (Rivális/Reverse Flash)

Jay Garrick nemezise Edward Clariss Professzor, a Föld-2 alternatív univerzumból származik. Meglepő vagy sem, de a tudós kikísérletezte ugyan azt a formulát, amely Jay-t is szuper sebességgel ruházta fel. Tudományos áttörését azonban a kamara nem fogadta tárt karokkal és kizárták őt. Nem kellett sok ezután Clarissnek, hogy a rosszfiúk oldalára álljon. Terveinek csak a formula ideiglenes hatása tett be.

De nem kell félteni, ennek ellenére is jó párszor képes volt  borsot törni az első Villám orra alá. Szóval nem árt vigyázni az őrült professzorral, hiszen ki tudja, hogy mire képes.

inertia.jpgThaddeus Thawne (Reverse Flash/Inertia)

Mivel az Allen és a Thawne család örök harcra volt ítéltetve, ezért a 30. századból származó Bart Allennek igen sanyarú sorsa lehetett, hogy részben Thawne és Allen vér folyt az ereiben. Nem is csoda, hogy az akkori elnök, aki szintén Thawne volt, tett róla, hogy egy oldalra húzzon a srác. Mikor terve, hogy Bartot a saját oldalára állítsa meghiúsult, berágott, és a srác DNS-ét , meg egy kis Thawne genetikai maradványt felhasználva klónozta Bartot. Egy kis cukor, só és minden mi jó, megszületik Thaddeus Thawne.

A fejlődése, az állandóan rohanásban lévő Bartéhoz képest teljesen másképp, már-már mondhatni, hogy ellentétes sebességben zajlott, ami bizonyos szempontból előnyére is vált. Sokkal átgondoltabbá vált, ami ellenségei, az Allenek ellen igazán jól jött a későbbiekben. Egy feladata volt csak az életben, visszamenni az időben, hogy átvegye Bart, vagyis Impulzus helyét. A terve persze gyorsan félresiklott, és a megszokott módon a jó győzedelmeskedett a gonosz fölött.

Bónusz:

A következőkben olyan karaktereket sorolok fel, akik bár nem viselték soha a Reverse Flash, vagy éppen Zoom nevet, de bizonyos szempontból valamelyik Flash ellentettjének mondhatjuk őket.

Pollux

A 90-es évek képregényei és tv sorozatai imádták a klónokat, így nem is csoda, hogy a John Wesley Shipp főszereplésével készült Flash sem hagyhatott ki egy ilyen lehetőséget. Pollux nem más, mint Barry Allen klónja, akinek értelmi szintje egy 4-5 éves gyerekével ért fel. Habár nem teljesen volt ellentettje a hősünknek, mert végül is ő maga volt az, de képességeit nem éppen arra használta, hogy embereket mentsen. Már-már Nizarro Flashnek is nevezhetnénk őt.

2f9d6a04c08dddbd1d8e319aa60b0ab9.jpg

Godspeed

Ez a karakter még frissnek számít a DC univerzumban, hiszen a Rebirth sorozatban bukkant fel elsőként, de már látni lehet, hogy Godspeed célja ugyan az, mint a legtöbb "Reverse Flashnek", ellopni a gyorshajtók sebességét, vagy megölni őket. Ezen kívül sokat nem tudni róla, de az biztos, hogy nagy fejfájást fog okozni Barrynek az elkövetkezendő időszakban.

godspeed.jpg

Jövő Flash

A jövő egy veszélyes hely, ahol komoly és drasztikus változtatások kellenek ahhoz, hogy az élet újra szép legyen. Ezért Barry Allen, aki már a gyorsasági erő komoly ismerője és ezáltal KÉK VILLÁMOT GENERÁL (ezt csak úgy kiemelem, de a jövő héten megjelenő egyik posztomban komoly mértékben beszélek róla) is új irányt vesz a rosszifúk lekapcsolása érdekében. Mondjuk úgy, ha szükségesnek érzi, akkor kinyírja ellenségeit. Így aztán, bizonyos szempontból Barry Allen egyfajta ellentettjévé válik saját magának. Egy biztos, érdekes látni azt, hogy Barry nem fogja vissza magát és tényleg odalép, mikor szükség van rá. Ja és egyébként marha menő az öltözete.

flash-annual-31-brjpg-9aaa24_1280w.jpg

Dark Flash

Barryhez hasonlóan, Wally Westnek is van egy "gonosz" énje, igaz ő nem a jövőből, hanem egy másik dimenzióból származik. Ahogy jövő Barry, úgy Walter West sem fél attól, hogy komoly végletekig elmenjen egy bűnöző lekapcsolása érdekében. Ez a változás a felesége Linda Park halálakor állt be az életében, amit szinte egyáltalán nem tudott feldolgozni (érthető módon). Habár eleinte nem túl kedves a mi általunk ismert Wallyval, de jövő Barryvel ellentétben, Walter idővel megmutatja, hogy miért is tartották őt valaha hősnek a saját világában.

Igazából őt is csak egy okból írtam ide a listára, mivel Walter KÉK VILLÁMOKAT húz maga után futás közben!

darkflash.jpg

Forrás:

The Flash: Secret Files and Origins Vol 1 #1 2010

The Flash:  Secret Files and Origins Vol 1 #3 2001

The Flash: Secret Files and Origins Vol 1 #1 1997

The Flash New 52 #23, #35 

The Flash Rebirth Vol 1 #1 2016

Szólj hozzá

képregény comic DC Zoom Wally West Villám The Flash Barry Allen Eobard Thawne Reverse Flash Rebirth rivaldafényben Hunter Zolomon