2017. feb 19.

Képregény: Flash és Zöld Lámpás közös kalandjai

írta: TheRich
Képregény: Flash és Zöld Lámpás közös kalandjai

Egyszerre bátrak és vakmerők, nem mások ők, mint Flash és Zöld Lámpás! A világ leggyorsabb emberének és smaragd lovagnak a barátsága jó pár évtizedre nyúlik vissza, ebbe nyerhettünk betekintést egy minisorozatnak köszönhetően.

bravebold3.png

A Flash és Zöld Lámpás - Bátor és Vakmerő (Brave and the Bold) nem egy hatalmas és epikus történet, sőt még nem is egybefüggő sztorik összessége, de ettől függetlenül van egy sajátos sármja. Ezt a minisorozatot inkább csak pillanatokra lehet felosztani, melyek, Barry Allen és Hal Jordan barátságának egy-egy szakaszát jellemzik. Ennek ellenére a sztoriknak van pár fontos alapköve, ami igazán erőteljessé teszi ezeket a történeteket, méghozzá a barátság.

A két hős, vagyis Flash és Zöld Lámpás főszereplésével készült hat részes minisorozat egyaránt tud laza, nevetséges, röhejes, és meglepően komoly is lenni. Ez persze nem meglepő, valószínűleg az emberi kapcsolatok fentjeit és lentjeit akarta kifejezni ezzel, Mark Waid és csapata, mikor ezeket a történeteket megírta.

barryeshal.jpg

Barry és Hal barátságának a kezdetektől lehetünk ezekben a képregényekben szemtanúi. Mivel a Igazság Ligájából csak egymással tálalták meg igazán a hangsúlyt, ezért úgy döntenek, hogy néha összefutnak, mikor idejük engedi. Innentől kezdve pedig elkönyvelhető tény, hogy ha ez a két szuperhős találkozik, akkor egy ponton tuti elszabadul a pokol.

Kalandjaik során találkozhatunk abszurdnál-abszurdabb eseményekkel, amik tipikusan az ezüstkorban megismert képregényes történeteknek tudhatóak be. Ennél a sorozatnál tényleg nem kell túl extrém dolgokra, és komplex sztorikra számítani, viszont legalább a két hős jó pár ellenségével megismerkedhetünk. Flash és Lámpás egyaránt harcol árnyékokkal, Tükör Mesterrel, Fekete Kézzel, óriás bogarakkal, Sinestroval, Star Sapphire-el, szóval elég vegyes a zsivány lista.

Nem kell aggódni, hogy ketten kevesek lesznek ennyi ellenséggel szemben, mivel vendég hősökkel is jócskán találkozhatunk. Feltűnik többek között, Kid-Flash (Wally West), és Zöld Íjász (Barry nagy örömére) a képregények egyes részeiben.

flashvga.jpg

⚡FLASH FACT⚡: A fenti képen ne lepődjetek meg, főleg a CW sorozat fanok ne. Flash és Íjász majdhogynem ki nem állhatják egymást, főleg az ellentétes poltikai nézeteik miatt. Hab a tortán az, hogy Barry rendőr, akiket Oliver szimplán ki nem állhat. Ront még a dolgokon az is, hogy Flash félti a barátját, vagyis Halt, hogy Ollie kicsapongó életmódja miatt még rosszabb útra tereli, mint amin most jár. Ez utóbbi többek között ebben a képregénysorozatban mutatkozik meg leginkább. Egyébként Zöld Íjász sokakkal képes veszekedni a képregényekben, pl.: Supermannel is.

Ha már vendégszereplőkről van szó, akkor nem szabad megfeledkezni két "apafigura" megjelenéséről sem, akik egy különleges kaland során csatlakoznak, Barry és Hal csapatához. Az aranykori Zöld Lámpás (Alan Scott) és Flash (Jay Garrick) egy laza, mondjuk úgy, intergalaktikus túrán vesznek részt a pártfogoltjaikkal. Itt jó  pár váratlan eseményt követően életviteli tanácsokkal látják el a fiatal hősöket. Hal esetében még egy röpke intervenciót is tartanak, hogy helyes útra tereljék őt, hiszen Lámpás úgy érzi, hogy élete zátonyra futott, de szerencsére változni és változtatni sosem késő.

greetingsflashandgreenlantern.jpg

Biztos vagyok benne, hogy sokak félre tennék ezeket a darabokat, ha csak belelapoznának, és látnák, hogy kissé nevetséges, nem egyszer gyermeteg a történet, azonban ez a sorozat iskolapéldája annak, hogy miért kell néha a dolgok hátterébe látni. Nem győzöm hangsúlyozni, akár az előző példa alapján, meglepően komoly üzeneteket rejtettek el minden egyes darabban, ami valamilyen módon biztosan megfogja az olvasót.

barryeshal2.png

Szembesítenek minket azzal is, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Ez rögtön első képregényben megtörténik, ahol konkrétan a képünkbe vágják, hogy a barátság nem válogat. Két különböző személyiségű ember is ugyan úgy ki tud jönni egymással, mint azok, akik közös érdeklődési körökkel, és világnézettel rendelkeznek. Nem is csoda, hogy erre jó párszor rá is játszottak az írók.

barryeshal2.jpg

Annak ellenére, hogy a visszahúzódó Barry, és a fenegyerek életmódot élő Hal, nem a legtökéletesebb párosítás a földön, de mégis legjobb barátoknak tartják egymást. Habár néhány darabban láthatunk közöttük súrlódást, féltékenységet a másik életére, de a nap végén mindig közös erővel, csapatként győzik le az éppen aktuális gonosztevőt. Ezeket a pillanatokat, mint rajongójuk, hihetetlen jó látni.

flash_and_lantern_vs_sinestro.png

A legnagyobb hangulat, és ezzel stílus váltás, az utolsó, vagyis a hatodik részben következik be. Tulajdonképpen ez volt az a képregény, ami leginkább ütött a számomra. Habár a klisétől, vagyis a csapatban nyomjuk le a gonoszt alapoktól ez sem szabadult meg, de az alap történet az teljesen más hangulatot kölcsönöz a történetnek.

A sztori, Iris West, vagyis Flash feleségének halálával kezdődik. Ennek a váratlan, és felfoghatatlan eseménynek a feldolgozásával küzd a világ leggyorsabb embere. Érthető módon elég lassú procedúra ez az egész még Barry számára is. Szerencséjére nem kell, hogy egyedül legyen élete egy ilyen sötét pillanatában, mivel barátja, Zöld Lámpás ott van mellette. Hal tudja, hogy ha valamikor, akkor most nagyon is szüksége van támogatásra Barrynek.

barryeshal.jpg

Ebben a sztoriban aztán minden van. Találkozunk öngyilkossági hajlammal, egymásnak feszüléssel, ősi gonosz feléledésével és persze barátság legyőzhetetlen ereje is újfent teret kap. Egyszerűen ütősre sikeredett. Amellett, hogy ez a legsötétebb, és legkomorabb az összes képregény közül, még elég szívszorító befejezése is van. Ez főleg akkor esik le legtöbbünknek, ha ismerjük a DC mítoszokat.

Végül a történet vörös égbolttal a háttérben záródik, mely előjele egy krízisnek, amit már sok DC és ámblokk képregény rajongó egyaránt ismerhet. Két barát utolsó közös pillanata ez, méghozzá jó pár évig, hiszen tudjuk, Barry Allen hamarosan feláldozza életét azért, hogy megmentse a világot.

flasheslampas.png

Örömteli volt a látni és olvasni két kedvenc hősöm közös kalandjait. Véletlenszerűen bukkantam rá ezekre a történetekre, és nem számítottam arra, hogy ennyire imádni fogom. Valószínűleg, akik inkább Batman, vagy úgy általában a DC noir világáért vannak oda, azok kerülni fogják ezeket a darabokat, de talán jobb is így.

Én még mindig azt mondom, ha valaki lazább képregényt keres, vagy úgy általában meg szeretné tudni, milyen volt a képregények ezüst korának a hangulata, azoknak majdhogynem kötelező darabok, Flash és Zöld Lámpás szó szerint bátor és vakmerő kalandjai!

Szólj hozzá

sorozat képregény comic Flash DC Green Lantern Hal Jordan Villám Barry Allen Zöld Lámpás The Brave and the Bold Bátor és Vakmerő