2017. már 07.

Gondolatok a Justice League Dark filmről

írta: TheRich
Gondolatok a Justice League Dark filmről

Szerencsére egy animációs filmnek nincsenek határai. A képzelet és kreativitás olyan méreteket ölthet, ami egy élőszereplős darabban komoly gondokat és fejtörést okozhat a készítőknek. Ezért is örülök annak, hogy a DC animációs osztálya (még akkor is ha néha mellényúl), megpróbál apait-anyait beleadni egy-egy alkotásba, ami a Justice League Dark-ról is elmondható!

marqueemovies_1400x495_justiceleaguedark_5848c1c6902188_20192013.jpg

Ha van DC rajzfilm, amit jobb nem megmutatni gyerekeknek, na akkor ez az (na meg persze a Sötét Lovag Visszatér, Gyilkos Tréfa.. és még sorolhatám :D)! De komolyan, nem gondoltam, hogy ilyen kő keményen és brutálisan össze tudnak hozni, egy szórakoztató JL Dark filmet. 

A sztori igen egyszerű, és sajnos egy kicsit klisés is, de manapság úgyse nagyon lehet újat mutatni filmekben. Egy ősi sötét erő kíván visszatérni a földre, hogy uralma alá hajtsa az emberiséget. Természetesen a varázslattal szemben az Igazság Ligája tehetetlen, de Boston Brandt-nek (Deadman) köszönhetően Batman kap egy tippet azzal kapcsolatban, hogy kitől kérjen segítséget.

bruce-waynebatman-voiced-by-jason-omara-in-justice-league-da_kxs7_640.jpg

Constantine eleinte marhára nem akarja, de végül is elkezd egy csapatot kovácsolni azért, hogy megtalálja ki az, aki a háttérben irányítja a dolgokat. Természetesen a sztori igen gyorsan elkezd bonyolódni is, hiszen semmi sem olyan egyszerű, mint aminek látszódik, főleg nem a varázslat világában.

A JL Dark karakterek közül jó párat háttérbe szorítottak, de ezzel végül is próbálták leredukálni a főszereplők számát, aminek köszönhetően egy letisztultabb történetet tudtak feltálalni a számunkra. Így aztán azok is esélyt kaptak ezeknek a karaktereknek és a DC ezen világának megismerésére, akiknek aztán fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik, meg persze, hogy ki-kicsoda a főhőseink és ellenségeik között.

justice-league-dark-constantine.jpg

Attól sem kell félni, hogy mivel Batman benne van a filmben, így megint ő kerül a középpontba, mert szerencsére nem ez a helyzet. Meglepően különleges, már-már szokatlan szerepet kapott ebben a filmben. Kapaszkodjatok, ez most meglepő lehet, Batman lett a komikus karakter! 

Ettől most nem kell megijedni, mert nem arról van szó, hogy ezerrel ontja magából az egysorosokat a Sötét Lovag, sokkal inkább a varázslatra való reakciója az, ami üthet a néző számára. Tulajdonképpen, Batman itt nem mást, mint az átlag, mondhatni szkeptikus embert képviseli, de azért vannak komolyan poénos megmozdulásai is.

tumblr_okh13ydivu1th1eqeo8_400.gif

Na de térjünk rá a lényegre. A JL Dark csapatából tulajdonképpen négy karaktert helyeznek a középpontba. Ez nem más, mint Constantine, Zatanna, Deadman és Etrigan, a démon.

1031899-jldark016589.jpg

Egész jól felosztották a "műsoridőt" a karakterek között, habár leginkább Etrigan és Jason Blood története az, amit középpontba helyeznek (mondjuk érthető módon). Úgy tűnhet, hogy Constaninte és barátai egy ponton háttérbe lesznek szorítva, de ez sem igaz.

A démon mellett megismerjük többek között, Deadman, vagyis az egykori artista, Boston Brand történetét is. Ő egy olyan karakter, akit tényleg vagy ismer valaki, vagy teljes megdöbbenéssel szembesül azzal, hogy ő is létezik a DC világában. Személy szerint azt kell mondjam, hogy telibe találták a karakterisztikáját, sőt picit úgy érzem vissza is fojtották a személyiségét, mert lehetett volna fárasztóbb is.

jldark027490-1485547945547_1280w.jpg

Ha már személyiségek visszafogása, akkor azt kell mondjam, hogy sajnos John Constanine sem lett teljesen szabadjára engedve. Kicsit (tehát nagyon) finomítottak az angol, hogy is mondjam szépen, s*ggfej stílusán a film kedvéért. Sokkal én-centrikusabb szokott lenni, mint ebben a filmben volt. Mondjuk ez most egész jól jött össze, hiszen így megmutatták azt, hogy hidegvérű brit vagy sem, de neki is van szíve. Ezt leginkább Zatannaval kapcsolatos érzelmeinél mutatták be nekünk.

517ae287b983f9f755467d1ad8e5a962-dad6qt6.png

Ha valakit, akkor Zatannat úgy ahogy van megpróbálták életre kelteni a képregények oldalairól. Constantine-al szembeni ellenségeskedése (ami kapcsolatuk miatt van), személyisége, szinte majdnem minden ott volt, ami a varázslónőt az Igazság Ligája tagjai közé emelte. Még a valódi erejéből is megtapasztalhatunk egy keveset, ami ha egyszer elszabadul, akkor bizony jobb, ha menekül, ki merre lát.

Ami viszont kicsit szíven ütött, az Mocsárlény szerepe volt a filmben. Nem azt vártam, hogy ellopja a showt, de azért örültem volna, ha nem degradálják le pár percre a szerepét. A bemutatkozása még úgy nagyjából elment, mondjuk nem lett valami ütős, viszont, mikor besegített "barátjának" Constantine-nak, hát maradjunk annyiban, hogy nem dob tőle hátsast az ember. Azonban egy biztos, igen szívszorító pillanatnak lehetünk szemtanúi, amennyiben kedveljük a karaktert, szóval érzékenyebb nézők jobb, ha felkészülnek!

letoltes_1.jpg

Nekem személy szerint tetszett ez a film, és könnyedén mondanám, hogy az egyik legjobb animációs darab lett, amit a DC mostanában piacra dobott, azonban ez nem lenne teljesen igaz. Egy hatalmas problémám vele, a karakterek rajzolata (elég csak megnézni a fenti képet)

Ami már az Igazság Ligája vs Tini Titánoknál is hiba volt a szememben, az itt most végképp betett. Eleinte még egész tűrhető volt az ábrázolás, amit a New 52-n alapuló DC filmekben használtak (Pl.: JL: Háború), azonban eljött az a pont, ahol kezd konkrétan élettelen, és semmitmondó lenni a rajz. Se komolyabb érzelem kifejezések az arcokon, se semmi más. Még jó, hogy a szinkron színészek teszik a munkájukat, mert úgy legalább átjön, hogy most éppen miképp reagálnak a karakterek dolgokra. Eléggé merev az animáció, amit próbáltak feldobni nagyszabású varázslatokkal, de hát ugye van, akit nem vesznek meg ezzel. Sajnos, ahogy elnéztem, ezt az irányzatot fogjuk látni a Judas Contractban is, de azért reménykedem benne, hogy finomítanak valamennyire a dolgokon.

jldark015837-1485547945528_1280w.jpg

Rajzolat ide-vagy oda, a Justice League Dark szexepilje leginkább a történetében rejlik. Nem azt mondom, hogy világmegváltó, mert tényleg kissé klisésnek és kiszámíthatónak hat, de ennek ellenére kifejezetten szórakoztató, még azoknak is, akik még csak most kóstolnak bele a DC varázslattal teli világába! Mondjuk tudtak volna kicsit keményebbek és kegyetlenebbek lenni ezeknek a karaktereknek a segítségével, de szerintem így sem lehet panasz.

Jó volt látni a JL Dark karaktereket életre kelni egy film erejéig (főleg Etrigan a rímelő démon). Nem számítottam rá, hogy egyszer ilyen is lesz, de meglepetések mindig vannak! Meg aztán ezzel a darabbal talán azt is elérték a készítők, hogy Constantine saját rajzfilmsorozatára is nagyobb közönség lesz ezek után kíváncsi, ahol Matt Ryan ismét visszatér majd a karakter szerepébe. Szóval lehet örülni, mert végül is megmentették a Constantine sorozatot (hamarosan CW-n)!

constantine-key-art-2.jpg

Szólj hozzá

film animáció DC Zatanna Etrigan Deadman John Constantine Igazság Ligája Swamp Thing Justice League Dark Mocsárlény