2016. nov 20.

Gondolatok Suicide Squad "bővített" változatáról

írta: TheRich
Gondolatok Suicide Squad "bővített" változatáról

Bővített változatok, bővített változatok mindenhol! De komolyan, egy dolgot jó lenne, ha már megtanulna a Warner, nem kéne minden filmet darabokra vágni!

suicide-squad-extended-cut-trailer.jpg

Nem köntörfalazok, csalódtam az Öngyilkos Osztag "bővített" változatában (igen, direkt van idézőjelben). Talán ez azért is van így, mert a Batman v Superman Ultimate Cut után sokat vártam, hiszen ott ténylegesen volt értelme annak, hogy visszakerüljenek kimaradt jelenetek a filmbe. Viszont az én szememben a Suicide Squad Extended Cut, egész egyszerűen nem volt más, mint egyfajta lehúzás. Igaz, kapunk némi újdonságot, amit a moziban nem láthattunk, azonban mindez töredéke lehet annak a milliónyi kivágott jelenetnek, ami a Warner birtokol. Arról nem is beszélve, olyan kevés dolog került vissza a filmbe, hogy egy avatatlan szem észre sem veszi az új pillanatokat.

Lényegében, a bővített változat kimaradt jelenetei, ami miatt elvileg reklámozták, hogy mekkora király lesz ez a kiadás, maradjunk annyiban lazán mehettek volna extraként a DVD és a Blu-ray törölt jelenetek listájára. Körülbelül 10 perccel lett csak hosszabb a film, amit igazából komoly szinten ki lehetett volna használni, már amennyiben szakértő építi újra a filmet. A látottak után sajnos csak annyit tudok mondani, se történetileg, se karakterisztikailag nincs új a nap alatt. Egész egyszerűen maradt minden ugyan olyan, mint volt. Tény, nagyon picivel többet szerepelnek az osztag tagjai a filmben (több jelenet, több szöveg, pl.: Croc-nak), de ahogy az várható volt, inkább Joker és Harley hangsúlyos kezdett lenni a film. Persze azért nem túlozták el ezt sem a kimaradt jelenetek visszahelyezésénél, mielőtt valaki megijedne, hogy valamit jól csináltak! :D

suicide-squad-extended-cut-joker-harley.jpg

Valahol érezhető, hogy David Ayer eredeti verziójában, Jokerből és Harley Quinnből jóval többet kaptunk volna. A film erőteljesen Harley szemszögéből mutatja be a két bohóc őrült szerelmét. Megismerjük mindazt, amit a lány érezhet Joker iránt, azt is megtudjuk mi mindenre képes azért, hogy elnyerje egy pszichopata szívét. Mindez pár plusz percnek köszönhetően már észrevehető, mi lett volna, ha többet kapunk!

Paul Dini és Bruce Timm annak idején egy igen különleges és kegyetlen kapcsolatot álmodott meg Jokernek és Harleynak. Azt is lehetett tudni, hogy mindezt David Ayer maga is adaptálhatta, nem csak utalt rá, és így tovább, hanem tényleg meg is filmesítette! Legjobb bizonyíték erre a következő kép:

049.jpg

Jared Leto korábban beszélt róla, hogy több órányi jelenetet leforgatott Jokerként, és az a helyzet, hogy most már még inkább kíváncsi lennék ezekre a részekre. Megértem, hogy a Warner nem merte bevállalni a két bohóc valódi kapcsolatát, mert isten haragja semmi se lenne ahhoz képest, amit a nő védő szervezetektől kapott volna a film, de azért na. Ez volt az egyetlen dolog, ami megmenthette volna a súlytalanságtól a filmet.

tumblr_inline_oc68hlwate1sebavk_500.gif

Nem szabad elfelejteni, amit már anno Suicide Squad mozi változatánál is írtam, amennyiben a Leto féle, a szememben képregényekhez hű Joker elszabadul (ergo még többet kapunk belőle és akár Harleyból), mint eddig, akkor a film olyan szintű hangulat és stílusváltáson megy át, ami még a BvS-t is képes lenne Disney délutánná avanzsálni. Egy ilyen lépéssel pedig lazán elveszítette volna a sármját a film, ami végül is pont a fentebb említett súlytalanságában rejlik.

Tetszik vagy sem, ez a darab úgy jó, ahogy van. Nem kell ide bővítés, nem kell ide semmi új. A Suicide Squadnak sosem volt az a célja, hogy egy újabb nyomasztó politikai thriller legyen, az volt a célja, hogy szórakoztasson, és én személy szerint lazán végig tudtam ülni most is a filmet. A poénok nem kikényszerítettek, ténynek tudnak ütni, az akció szerintem ott van a toppon, szóval egyszerűen jó a film. Nem a világ legjobb filmje, de jó. Biztos belekerül a Blu-ray gyűjteményembe (valszeg a moziváltozatos), és nem kifejezetten azért, mert DC film.

jared-leto-joker-suicide-squad.jpg

Suicide Squad Extended Cut se nem lett több, se nem lett kevesebb a szememben. A hibái még mindig ugyan azok, hirtelen vágások és váltások, de szerencsére azokat a pontjait is megtartotta, ami miatt valamennyire elnyerte a tetszésemet. Továbbra se lettem nagy rajongója a Suicide Squad képregényeknek a filmtől, ezt a múltkor is hangsúlyoztam, ugyanakkor jó volt fejest ugrani újból a DC univerzumba. Ha másra nem is, unaloműzésre még mindig tökéletes a film!

⚡️FLASH FACT⚡️: Villám megjelenése a filmben már senkinek sem meglepetés, azonban van Bumeráng Kapitány bemutatkozásában egy kő kemény easter eggre bukkantam, amit én is csak véletlen vettem észre, amikor megállítottam a karakter aktájánál a filmet. Maradjuk annyiban, hogy canon sztori Flash és Bumeráng egyik találkozásának egy igencsak emlékezetes pillanata!

raketabumerang.png

Szólj hozzá

film bővített változat Flash DC extended cut Warner Bros Joker Harley Quinn Villám Suicide Squad Jared Leto Margot Robbie Bumeráng Kapitány DCEU Öngyilkos osztag